Komentara: 7
Pregleda: 1648
Foto

Podeljeni udžbenici đacima iz socijalno ugroženih porodica

05.10.2020. u 11:41h
Izvor: Subotica.com
Oko 110 učenika iz socijalno ugroženih porodica, koji pohađaju osnovne škole "Sečenji Ištvan", "Matko Vuković", "Đuro Salaj", te "Hunjadi Janoš" u Čantaviru i "Vuk Karadžić" u Bajmoku, dobilo je danas udžbenike koji će im olakšati praćenje nastave i učenje, a njihovim roditeljima značajno rasteretiti kućni budžet.
Podeljeni udžbenici đacima iz socijalno ugroženih porodica

Počev od 2014. godine, otkako je OŠ "Matko Vuković" uključena u program podele besplatnih udžbenika za učenike iz romske zajednice, s ciljem da ova deca ne izađu prevremeno iz obrazovnog sistema, značajno se povećao broj đaka koji završavaju osmogodišnje školovanje, objasnila je direktorka Mirjana Stevanović.

- Ukoliko deca imaju knjige, poboljšavaju se uslovi rada i učenja, a to daje određene rezultate i mi te rezultate vidimo u našoj školi. Bili smo uključeni od početka i prošle godine nismo imali ispadanje iz sistema, dakle 100 odsto učenika je završilo školu. Takođe, sva naša deca uglavnom upišu i srednju školu. Desi se da troje-četvoro ne nastavi školovanje, ali većina koja završi osnovu školu ide dalje - objasnila je Stevanović.

Osim đaka koji pohađaju OŠ "Matko Vuković", udžbenike su dobili učenici iz socijalno ugroženih porodica u još četiri osnove škole, dve gradske i dve prigradske, a sredstva za njihovu nabavku i ove godine su obezbeđena iz gradskog budžeta, rekao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

- U 2017. i 2018. godini obezbedili smo sredstva za tri osnovne škole, u 2019. za četiri, a ove godine za pet osnovnih škola. Kako smo povećavali broj škola, tako se i povećavao iznos u gradskom budžetu, pa je tako 2017. godine izdvojeno 160.000 dinara, 2018. i 2019. godine smo došli do cifre od 300.000 dinara, a ove godine 500.000 dinara. Zahvaljujem se i Edukativnom centru "Roma", koji svake godine uzme učešće u kupovini udžbenika i ove godine su pružili podršku u iznosu od 108.000 dinara, tako da je ukupna vrednost ove donacije 608.000 dinara - rekao je Đukanović.

Po rečima Klaudije Kurine, koordinatorke za romska pitanja Grada Subotice, besplatni udžbenici predstavljaju vrlo značajnu pomoć porodicama, ali i važan korak ka poboljšanju uslova školovanja za decu iz romske zajednice.

- Porodicama i roditeljima je ovo jako velika pomoć i ono što očekujemo jeste da ova deca nastave da pohađaju školu i da dobro uče - rekla je Kurina.

Grad će i u budućnosti nastaviti da sprovodi odgovornu politiku, istakla je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, dodajući da lokalna samouprava radi na poboljšanju položaja i uslova školovanja za sve đake.

- Mnogo smo učinili na poboljšanju školovanja i uslova rada u školama, a to ćemo nastaviti i u narednim godinama. Na nama je da sprovedemo ono što nam je i cilj svake godine, a to je da učenici, ne samo iz romske zajednice, već sva deca imaju adekvatne uslove da se školuju - poručila je Stevanović.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 1648
Povezane teme
Mirjana Stevanović OŠ Matko Vuković jasmina stevanović ilija đukanović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.