Komentara: 109
Pregleda: 18787
Foto

Podeljeni ključevi stanova za izbeglice

09.12.2022. u 14:47h
Izvor: Subotica.com
Ključevi 44 novoizgrađena stana u zgradi u Ulici Ive Senjanina podeljeni su danas izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i građanima koji su u statusu socijalnog stanovanja. Reč je o stambenim objektima koji su izgrađeni u okviru Potprojekta 8 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.
Podeljeni ključevi stanova za izbeglice

Krov nad glavom dobilo je 32 izbegličke porodice i 12 korisnika koji će biti u statusu socijalnog stanovanja sa povlašćenim uslovima.

- Ovo je jedan korak bliže ostvarenju strateškog cilja a to je da izbegla i raseljena lica na teritoriji Srbije imaju rešeno stambeno pitanje. Zajedno sa Komesarijatom za izbeglice i uz snažnu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Subotica u kontinuitetu radi na trajnom zbrinjavanju zbrinjavanju izbeglih i interno raseljenih lica. Ne samo kroz izgradnju stambenih objekta, već i kroz kupovinu seoskih kuća i obezbeđivanje paketa i građevinskog materijala kako bi se obezbedio krov nad glavom za ljude koji su zbog oružanih sukoba od 1991. do 1995. godine morali da napuste svoje domove i spas potraže na teritoriji grada i tu se trajno nastane – podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Mi ćemo na svim nivoima raditi na tome da svi oni koji su prognani sa svojih ognjišta, a neki od njih su, nažalost, ostali i bez svojih najmilijih, učinimo što boljim. Uspeli smo kao država da poboljšamo život svakog građanina Srbije, bez obzira da li su rođeni ovde ili su posle ratova devedesetih ovde našli utočište. Ovaj projekat je primer zajedničkog nastojanja brojnih partnera na ovom putu.

Podeljeni ključevi stanova za izbeglice

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

- Ove porodice su dobile priliku za novi i dostojanstven život pod sopstvenim krovom. Ove porodice su propatile i sada su konačno doživele trenutak da imaju jedan optimističniji život, okrenut budućnosti – poručio je Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji.  - EU sa partnerima je vredno radila kako bi se zbrinule brojne porodice i za to je izdvojeno 192 miliona evra kako bi se izgradili stambeni objekti. Uložili smo velike napore i do sada uspeli da obezbedimo 6.600 stambenih jedinica od ukupnog cilja koji iznosi 7.548.

Podeljeni ključevi stanova za izbegliceUNHCR  i OEBS imaju veliku ulogu u ovom programu, prvenstveno u odabiru korisnika i nadgledanju održivosti samog projekta.

- Već dve decenije UNHCR pomaže Vladi Srbije da se trajno reši pitanje izbeglica. Za naše dve organizacije ovaj projekat je veoma važan jer omogućava stamben rešenje za najugroženije izbeglice. Subotica i njeni građani su pokazali da znaju da prepoznaju i cene dopronos koje izbeglice daju društvu i podržavaju integraciju izbeglica – dodaje Ivana Jelić, šefica odeljenja UNHCR za integraciji.

Podeljeni ključevi stanova za izbeglice

Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, poručio je da je današnjim uručenjem ključeva ispunjena najveća želja mnogih izbegličkih porodica.

- I ubuduće ćemo zajedno sa Komesarijatom za izbeglice i migracije vredno raditi jer je naš cilj da sve najugroženije porodice budu trajno zbrinute. Taj cilj je podržala i Vlada Srbije. Proces integracije jedino je moguć kroz zajednički rad ržavnih institucija, donatora i lokalnih samouprava – dodaje Kovačević.

Podeljeni ključevi stanova za izbeglice

Među onima koji su danas dobili krov nad glavom je i Rajka Babić, koja je pre 27 godine u naš grad došla iz Srba u Hrvatskoj.

- Sa ocem, bakom i dekom sam 1995. godine, kao jedanaestogodišnja devojčica došla u Novi Žednik. Posle 23 dana putovanja smešteni smo u kolektivni centar u Žedniku, a posle nekoliko godina smo došli u kolektivni centar u Suboticu a od 2003. godine živimo kao podstanari – kaže Rajka, majka dve ćerke. – Teške su godine iza nas, nerado se sećamo svih tih vremena. Odlučili smo da od danas gledamo samo napred. Jedna od najlepših stvari koje su nam se desile u Srbiji je što smo konačno dobili krov nad glavom. Iskreno i od srca se zahvaljujemo svima koji su nam to omogućili.

Podeljeni ključevi stanova za izbeglice

Izvor: Subotica.com
Uručenje ključeva od 44 stana za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske Uručenje ključeva od 44 stana za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske Uručenje ključeva od 44 stana za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske Uručenje ključeva od 44 stana za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske Uručenje ključeva od 44 stana za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske Uručenje ključeva od 44 stana za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske Uručenje ključeva od 44 stana za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske Uručenje ključeva od 44 stana za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 109
Pregleda: 18787

Povezane vesti

Povezane teme

stevan bakić

socijalno ugroženi građani

pomoć za socijalno ugrožene

kompleks socijalnog stanovanja

pomoć socijalno ugroženima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.