• Pregleda: 11060

Gradi se kompleks socijalnog stanovanja na Karađorđevom putu

Grad Subotica raspisao je javnu nabavku za komunalno opremanje kompleksa socijalnog stanovanja na Karađorđevom putu (MZ "Dudova šuma"), koji je namenjen za smeštaj izbeglih lica sa područja oružanih sukoba od 1991. do 1995. godine.
Gradi se kompleks socijalnog stanovanja na Karađorđevom putu

Okvirni sporazum o Regionalnom stambenom programu za trajno rešavanje stambenih potreba izbeglica, Srbija je zaključila sa Bankom za razvoj Saveta Evrope 2013. godine, kojim se kroz Potprojekat 7 i Potprojekat 8 finansira izrada projektno-tehničke dokumentacije i izgradnja stanova za izbeglice sa područja oružanih sukoba od 1991. do 1995. godine.

Kako objašnjava Zagorka Panić, menadžerka Grada Subotice, sporazumom je sprovođenje projekta povereno Jedinici za upravljanje projektima u javnom sektoru, koja ga realizuje samostalno ili preko organa lokalne samouprave, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.

U skladu sa preuzetim ugovornim obavezama, Grad Subotica je izradio projektno-tehničku dokumentaciju za uređenje lokacije namenjene za izgradnju stanova u Mesnoj zajednici "Dudova šuma", a trenutno je raspisana javna nabavka za izgradnju svih neophodnih priključaka za komunalnu infrastrukturu, kao i spoljno uređenje.

- U Subotici se iz navedenog programa finansira izgradnja 44 stambene jedinice. Od tog broja, 32 stana namenjena su za korisnike koji ispunjavaju uslove propisane u javnom pozivu, odnosno da imaju izbeglički status i prijavljen boravak najmanje dve godine na teritoriji Grada Subotice, da nemaju nekretnine, odnosno dovoljno prihoda za pribavljanje nekretnina, dok je 12 stanova namenjeno za korisnike koji, osim pomenutih uslova, pripadaju i socijalnoj kategoriji. Navedena 32 stana će korisnici moći da zakupljuju, odnosno nakon najmanje šest meseci zakupa da ih otkupe, ukoliko se odluče za tu mogućnost. Preostalih 12 stanova ostaju trajno u vlasništvu Grada Subotice, a nastanjivaće ih korisnici koji će u budućnosti uživati uslugu socijalnog stanovanja pod zaštićenim uslovima - objasnila je Zagorka Panić.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, u okviru kompleksa socijalnog stanovanja planira se izgradnja tri objekta. U prvoj fazi izgradnje, planira se istovremeno izvođenje radova na izgradnji prvog stambenog objekta i komunalnо opremanjе, koje obuhvata spoljno uređenje, odnosno izgradnju saobraćajnice, trotoara i 34 parking mesta, zatim hidrotehničke i elektroenergetske instalacije, te cevnu infrastrukturu za telekomunikacione kablove.

Okvirni početak radova na izgradnji samog stambenog objekta se očekuje krajem decembra ove godine, a uvođenje izvođača u posao za ovu javnu nabavku (komunalno opremanje) se očekuje u aprilu 2020. godine, navodi se u konkursnoj dokumentaciji. Izabrani izvođač imaće na raspolaganju 120 kalendarskih dana za završetak radova, od dana uvođenja u posao.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

79
Old Odgovori
Mozda onda i cela Subotica treba da izbegne u Bosnu, mozda i nama tamo izgrade besplatne zgrade i daju nam novcanu pomoc kao izbeglim licima kad vec ovde niko nikada nije kao starosedeocima.
Šnajco
Ne dao ti Bog !
neno
ŠNAJCO,ZOZON
- a izvinite šta ste radili u proteklih 25-30 godina?to je skoro 3/4 radnog veka(ja i moji poznanici znam šta smo radili ,digli kredite,radili na dva mesta)
-da li je najpametnije ovako da se iskoristi taj plac?zašto se ne gradi u keru ,gde su već jednom počeli,a ovaj prostor da se prepusti,proda privatnom investitoru?
Шишач снс-ОВАЦА
JA SE SMEJEM

Pitam se dok padamo na dno
Koliko je ono duboko
Pitam se dok padamo na dno
Koliko je veliko...ovo zlo
Nek se vidi raskoš, moć
dok Srbijom vlada noć
Nek zasija Roleks zlatni
ko se buni odmah mlatni
Radnike u robove
da kopaju grobove
u pelene nek pišaju
uzdahe nek stišaju

Ja se smejem
dok gledam svo to zlo
Ja se smejem
nad svojm sudbinom
Smejaću se opet
Smejaću se opet
jer se nikad nisam predao

Misliš tebe neće snaći
Ako ćutiš kličeš stranci
Al na kraju sve se vrati
Ko će tebe posle prati
Radnike u robove
da kopaju grobove
u pelene nek pišaju
uzdahe nek stišaju

Ja se smejem
dok gledam svo to zlo
Ja se smejem
nad svojm sudbinom
Smejaću se opet
Smejaću se opet
jer se nikad nisam predao

Vreme je da se probudimo
Vreme je da se dignemo
Vreme je da se probudimo
i na zlo svi složno ...da zgazimo

Ja se smejem
dok gledam svo to zlo
Ja se smejem
nad svojm sudbinom
Smejaću se opet
Smejaću se opet
jer se nikad nisam predao
A
Srbija!
Dux
Ko je tebi rekao da su stanovi besplatni???
Kristina Odgovori
A dokle bre vise?! 25 god je proslo i jos treba?! Polovina nas ovde zivi kao podstanari ili sa kreditom za kucu a nismo izbeglice! I ko nas pita?!
zozon
Nije vas niko ubijao, pljačka, proterao, srušio vam sve što ste imali.
Trovach
@ZOZON...Nista od toga, "samo" su nam vas natovarili na vrat. Bilo nam je bas lepo dok niste poceli dolaziti, bez zelje da se prilagodite.
ЈОВАН
Кристина, не би смела
Да ниси разумела.
Нису то станови за прогнанике српске,
Некима мрске,
То се станови граде,
За мигранте драге.
Sima Odgovori
Ajd u 20 marki,da ce na kraju da nasele migrate ove kakve izbeglice ratova 90!?
Sofija
Garant!!!
MA DA
samo ne znam jel moguce da nas ovako farbaju, e!?
SHM
To i ja kontam, nema logike da budu izbeglice iz 90-ih....za migrante su se obavezali da im obezbede smestaj u sporazumu koji je slepac Djordjevic potpisao a ove nase izbeglice niko nije ni spominjaio! Ovo je mozda samo maska da se narod ne bi pobunio na ono sto se zaista sprema!
Bivši Odgovori
Niko nikad nije taj plac očistio od Zorkinog otpada. Jadni ti ljudi, posle sve muke još i ovo.
Istina...
@BIVŠI

Postoji bolestan um komunista da sve rade protiv neprijatelja njihovih mentora. Npr. posle Drugog rata likvidirane nepodobnike zatrpali su u neobeležene masovne grobnice koje su sakrili izgradnjom sportskih i drugih objekata nad njima. Oni su garant da dugo vremena neće biti otkrivene. Cela Jugoslavija je pod jakim dozama mentalnog i fizičkog otrova a naročito istok još od "humanitarne" NATO akcije licemernog naziva "Milosrdni anđeo". Namerno je uništavana hemijska industrija da bi svi otrovi završili u zemljištu i vodotokovima a teritorija je oplemenjena i uranijumom. Ono što Vi pominjete malo njih (sme da) primećuje. I nova zgrada Radio televizije Vojvodine na Mišeluku zasuta je uranijumom iz kasetnih bombi. Zaposleni u njoj godinama i decenijama će biti izloženi radijaciji. Sličnu sudbinu doživeće i ovi na zemljištu fabrike Zorka, jedine teške hemijske industrije u Vojvodini, koje se truje više od veka, od osnivanja fabrike 1904, godine. Dobili ste i Regionalnu deponiju.
Lazanski
@Istina,municiju sa osiromašenim uranijumom koristi za svoj višecevni top jurišni avion A-10.Namena mu je uništavanje tenkova i oklopnih transportera.Gde municija sa uranijumskim zrnom probija čelični oklop.
Zgrada RTV na Mišeluku nije gađana takvom municijom.Niti kasetnom municijom koja se koristi za uništavanje žive sile i vozila raspoređenih rastresito,u zaklonima,gde je poenta pokriti što veću površinu.
RTV je gađana avio bombama i krstarećim raketama koje se i koriste za uništavanje objekata od armiranog betona.Kakav je bila ta zgrada.
Kasetne bombe i uranijumska municija je ne bi razorile u tolikoj meri u kojoj je razorena.Na primer,meci sa uranijumskim vrhom ipak ne mogu izazvati rušenje betonske ploče ili čak i cele etaže kako je to učinjeno na zgradi na Mišeluku.Niti je avionima A-10 uobičajeni reon dejstva bio u Vojvodini.90% njihovih letova bili su iznad Kosova i Metohije gde su svakodnevno tražili tenkove,artiljeriju i transportere.Bombardovanje rafinerije je otrovalo NS
Istina...
@"LAZANSKI"

Prva laz je nick pod kojim pises, treba da masu obmane da si neki strucnjak za vojna pitanja pa da poveruje i ostale "tvoje" lazi. Ti si samo clan Agenture mentora koji su krivi za (i) taj NATO rat i njegove posledice. Ta vasa prica za Miseluk je laz kao i bezbroj drugih ukljucujuci i onu da je uranijum zdrav, narocito za zube. Vi ste svetski lazovi, prevaranti, lopovi i ubice. Samo mali procenat ljudi zna istinu o vama jer je vekovima krijete bezbrojnim lazima. Armijo "Lazanskih", zaje*ali ste se.
Istina....
Ja sam neizmerno propatio od osiromašenog uranijuma !
On utiče na sve organe i sisteme organa u organizmu !
Meni je doneo ozbiljne psihijatrijske probleme ! Pokušali suvda me leče u subotičkoj bolnici, ali za moj konkretni slučaj nema terapije u ovoj državi !
MILENIJA Odgovori
Kakav je ovo bezobrazluk??!!
Ne postoje izbeglice, SVIMA je VRAĆENA imovina!
Zašto mi da im kupujemo stanove???
zozon
Kome je vraćena imovina. Ne laži bre. Raspitaj se malo pa onda komentariši.
Milan
Evo draga Milenija ja ti poklanjam sve sto mi je vraceno i jos toliko cu da ti kupim pa i to da ti poklonim.
Pedja
Milenija Milenija srce drago,nemoj se toliko srditi...Ko nam je vratio imovinu? Tvoja Kolinda? Meni je duso sve sto sam imao izgorjelo do temelja..i neemam se namjeru vraćati tamo gde me mrze. Stvorio sam ovde familiju i zivim pristojno bez icije pomoci ali drago mi je da neki nesrecnici koji se nisu snasli nesto i dobiju,neradujem se tudjoj muci. Izjesce te zloba i zavist Milenijice draga..
Una Rosić
Ne mora od svačijeg novca,
neka da ko hoće. Ko neće ne mora.
Evo ja bih prva dala svojim komšijama izbeglicama sa kojima već toliko godina delimo dobro i zlo.
Milan024 Odgovori
I, 34 parking mesta za “ socijalno ugrozene”, ziveli !!!!
magu024
Nisu hotel napravili ali imaju rek.panoe po sred setalista na radijalcu !To ce im doneti profit koliki u zadnjih deset godina nisu imali !
Marko Odgovori
Bolje da naprave gradski hotel,I da grad ubira zaradu od hotelijerstva.Velik parking,na putu prema kelebiji idealna lokacija.
Sima Odgovori
Zar po masterplanu grada,taj deo nije bio namenjen za malu privredu(poslovna zona)?!
DOSTA JE BILO Odgovori
Što Laban nije otkupio taj plac ( bivša ZORKA ) za izgradnju svoje kuće.
Mima Odgovori
Vrlo interesantan tekst,uslov 2 godine boravišta u Subotici,a izbeglištvo datira iz 90-ih.Pametnom dosta!Hvala i prijatno!
Neven Odgovori
Voleo bih da znam koliko godina imaju ti ljudi koji su još uvek statusu izbeglica,a došli devedesetih i šta su do sada radili i gde su živeli!Njihova deca su već stasala i imaju preko 20 godina i znači da su radno sposobni,a samim tim i u Subotici je potražnja za radno sposobnima.Izvolite,zaposlite se,bićete kreditno sposobni pa kao i drugi građani uzmite stambene kredite i plaćajte 30 godina.A i njihovi roditelji mogu isto kao i naši što su.Ljudi,meni mnogo toga više nije jasno da li ovo ozbiljno misle ili....
Boki Odgovori
Ma sve je to za migrante..Za njih mora da bude sve tj.na tacnu sve da dobiju,a mi starosedeoci neka se krpimo i patimo da bi imali krov nad glavom..
C
Pa nije Srbija džabe potpisala da će da primi nazad migrante koji su deportovani nazad iz zemalja EU.
Lela Odgovori
Koliko godina su izbeglice izbeglice? Znam mnoštvo njih došlih u tom periodu i svi mnogo bolje žive nego mi ovde. Kuće, stanovi, vraćena imovina, auti. U to vreme su svi bili tzapošljavani.....................
Taca Odgovori
Ma kakve naše izbeglice!
To je samo izgovor. Podeliće to ovim migrantima da ostanu u Srbiji, samo da ne odu za Mađarsku i severnije.
HAJDUK Odgovori
Da li je ovo šala ? Puštate " ovakve " vesti da nasmejete ljude ? Ja se ne smejem , mene ste razljutili , ja sada već jako razmišljam o tome da napustim ovu " našu " Srbiju , da odvedem i moju porodicu i nikada više da se ne vratim , čak i po cenu da zauvek budem osuđen da budem stranac u tuđini , jer svakodnevno uviđam da iako sam rođen u Srbiji da nikada neće biti ravnopravnosti među stanovnicima sada već mogu da kažem " njihove " Srbije , i razočaran sam , ljut , prevaren , opljačkan i nažalost ali loše se osećam u " svojoj " rođenoj zemlji . A ovi glupi političari koji vode Srbiju možda će uvideti jednoga dana da oni svađaju ljude jer prave razlike , da greše , ali mislim da nikada neće uvideti , ili će biti kasno jer uvoziće radnu snagu , i stanovnike ....
HAJDUK
Da dodam : nikada ništa nisam dobio od " moje " Srbije , sve sam pošteno zaradio , odradio , odrađujem ... tu sam rođen , živim tu već skoro 40 godina , znači meni ne treba pomoć , ja ne bih voleo da mi država kojoj plaćam poreze bespovratno ili sa minimalnom kamatom da novac za kupovinu kuće , renoviranje , dogradnju....bilo šta , samo da osetim da nešto dobijam , a ne da mi samo uzimaju . Toliko toga bih još rekao , jako sam razočaran , ali još uvek uspevate ( političari u Srbiji ) da me dodatno ubijete u pojam .... eeeee Srbijo MAĆEHO
zozon
Žalosno je što je tebi smešno proterivanje ljudi sa njihovih vekovnih ognjišta, ubijanje, klanje i sve ostale strahote koje su preživeli.
HAJDUK
@ ZOZON Moja greška , nisam precizirao za pametnjakoviće kao Vi . Meni je smešno i žalosno što u zemlji u kojoj sam rođen ( Srbiji ) , i u gradu ( Subotici ) bolje prilike , svakakve vrste pomoći , imaju ljudi koji su se tu naknadno nastanili . Nikada nisam rekao da ne treba pomoći . Treba , ali dokle više ? Znate li koliko starosedelaca ima koji žive mnogo teže ? Kada ćemo čitati da se nešto pravi za starosedeoce ? Kada ćemo čitati da se njima nešto daje , a ne samo uzima ?
Istina...
@HAJDUK

Hajdučino idiotska, da imaš status izbeglog, proteranog i raseljenog lica imao bi "sreću" kao i vi ljudi. Želim ti od sveg srca da ti se što pre desi, da i ti budeš "nediskriminisan", da i tebi zavide kao i ti drugima.

Nick ti je fantastičan za agitprop protiv vaših dežurnih neprijatelja i za omamljivanje mase.
HAJDUK
@ ISTINA... Vidi , vidi što smo jaki , internet junačina , a 'vamo kada treba reći nešto na pravom mestu , pravim ljudima onda bude : " svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše ) .... da pojasnim i tebi : treba pomagati , ali ne treba praviti razlike , ako će da pomažu neka pomažu svima , ako će da dele nešto neka dela svima , ovako " oni " prave razliku , i svađaju narod .
zozon
@Hajduk
Prvo, ne pravim ja razliku između toga kome treba a kome ne treba pomoći već oni koji kritikuju svaku ovakvu vest. Drugo, ovo su strogo namenska sredstva dobijena iz fondova EU. Moja reakcija je samo zbog toga što se po automatizmu pljuje bez želje da se realno sagleda situacija. Spominje se navodno vraćena imovina ovim nesretnim ljudima a istina je sasvim drugačija. Poznajem ženu iz Zagreba kojoj nije vraćen stan od 70m2 u centru grada koji je dobio njen suprug vojno lice samo zato što je kad je proterana u Hajdukovu ili B. Vinogradima kupila salaš za 1500 maraka jer nije želela da živi na ulici. Da li možete da zamislite na šta taj salaš liči? Ovakvih slučajeva je bezbroj. Da se još jednom razumemo ja sam za to da se svima pomogne kome je to potrebno. Uostalom jedan primer kako država pomaže je i podrška mladim bračnim parovima koju sprovodi Pokrajinski sekretarijata za ravnopravnost polova, a takvih primera ima još.
Dididi Odgovori
Pa nemoj te tako ljudi daj da se pomogne izbeglicama iz bosne,ja sam za to bravo srbijo!
Trovach
Mozda bi trebalo pomoci tebi da zavrsis osnovnu skolu.
Dado Dadic Odgovori
Nikad nista ovaj grad nije dao gradjanima, sve se daje migrantima i izbeglicama, sto nije pomogao mladima u kupovini kuce stana zakopali smo se 25,30 godina sramota za grad za Labana i ovu vlast. Nas posten i vredan narod ide napolje oni naseljavaju migrante, e pa doci ce nam glave, vise nesmes ulicom proci predvece kamoli decu pustit da se igraju napolju sramota
Istina...
Ako si se "zakopao 20,30 godina" sam si kriv a ne marioneta koje je na vlasti deset puta krace. Bice da si Agentura koja satanizuje nepodobne vasim mentorima. Samo vam je njihov i vas DOS podoban. Propali ste, niko vas nece takve po zlu poznate.
Pete Odgovori
A nama, ekonomskim migrantima iz Crne Gore, nista...
Sramota
;) ;) ;)
srdjan1974 Odgovori
To vas je onaj demokrata posavetovao, pa ce sada jadni ljudi biti smesteni gde je zemljiste zatrovano, gde ni jedan investitor nije hteo graditi fabriku, ljudi ce oboljevati od karcinoma?
Otac Audije Odgovori
Subotička humanost i solidarnost su očigledni u komentarima. Svaka čast!
V
mislim da si se zeznuo oko nick-a . otac maseratije bi bilo mnogo bolje!
RVI Odgovori
Zašto Grad nije dao zemljište kada je japanska Vlada davala sredstva za izgradnju stanova za ratne vojne invalide, koji su skoro svoje živote ostavili tamo odakle su došli oni koji sada dobijaju i kredite, i stanove, kuće i placeve...
Gligorije Odgovori
Od ukupnog broja izbeglica iz Bosne 20 % jesu nazalost prave izbeglice i zao mi je tih ljudi. A ostatak 80% e to su ljudi koji se kunu u Bosnu a svi dosli da zive irade u Ns i u Su. Jebo vas voz koji vas dono, imate vise prava vise kapitala i svega ostalog nego starosedeoci. Svima lepa bosna al ne mrdaju iz Vojvodjanskih gradova. Pobegli sa brda a brdo oslalo u njima.
Pedja
Pa ko je tebi kriv sto si nesposoban i glup pa nisi nista stvorio? Izbeglice? Takav kakav si dzaba brate da si se rodio i u Nemackoj,nista od tebe...
Gligorije Odgovori
Bosno moja jabuko u cvetu...
zozon Odgovori
Bolesno da bolesnije ne može biti. Ovo su pare dobijene od EU strogo namenski. Nije reč o migrantima. Ovakvi stanovi se grade po čitavoj Srbiji i ni jedan nije dodeljen migrantima. Naučite razliku između migranata i izbeglica. Ono što je ipak najbitnije nedao vam Bog da se iko od vas nađe makar na jedan dan u njihovoj koži, drugačije bi ste razmišljali. Sram vas bilo.
Karoling
Ne tupi vise, suzu cemo pustiti.
rejkjavik
Zozon, malo si naporan. Svuda u svetu su se izbjglce predstavile u pravom svetlu. Ljudi samo prepoznaju to. Gde god su primljeni, isisavali su sistem i drzavu dokle god im je imaginacija doprla.
Izbjglce ne moraju da budu iskreni prema drugima, ali bar budite iskreni prema sebi.
zozon
@karoling
Ti suza a ni duše izgleda nemaš tako da ti proteći neće sigurno.
Ovce na šišanje Odgovori
Isto ćete proći kao sa reklamnim tablama.
SUBOTICA HOĆE GLASANJE! pre nego što bilo šta planirate!
kojot Odgovori
Nije to bio od nekadasnje kasarne plac? To je pre pruge koliko se ja razumem u mape.
Sima
Posle pruge na Karadjordjevom putu,desna strana.
rejkjavik
Jeste. To sto je obelezeno je bio poligon Halaske kasarne.
Zabrinuti Odgovori
Sve mi mirise da se to pravi za migrante samo nesmeju jos da objave to nego polako sistematski
Mile Odgovori
Izađite i sledeci put na lokalne izbore i podržite razvoj Subotice!
P.S.
Niko se ni ne buni, pa zašto da vas ne koriste?!
Istina... Odgovori
Komentari DOKAZUJU ISKRENOST "tolerancije", "suzivota", "jednakosti", "multikulturalnosti", "ponosa na visenacionalnost"... "grada". Salasarska palanka je zadojena tzv. dodjostvom na koje su izrazito ponosni i omalovazavanjem, netrpeljivoscu, diskriminacijom, mrznjom, progonom pravoslavaca. Pravoslavci su trajno nedobrodosli i istorijske zrtve licemernih blagozednih i krvozednih monopolista na "grad", vukova u jagnjecoj kozi, svetskih lazova, prevaranata, lopova i ubica. Zahvalite i "Srbima" komunistima, njihovim slugama.
JANEZ Odgovori
Vrč hodi toliko časa po vodo, dokler se ne razbije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.