Komentara: 3
Pregleda: 8919
Foto

Počeli "Zavičajni dani 2015"

06.09.2015. u 11:47h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće u subotu uveče otvoreni su drugi po redu „Zavičajni dani“, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga. Manifestacija će trajati do subote 12. septembra, a narednih dana posetioce očekuju književne večeri, „konferencija beba“, nastupi folklornih ansambala, koncerti „Jandrinog jata“, Dušana Svilara sa Ex-Yu bendom i grupe „Legende“.
Počeli "Zavičajni dani 2015"

Na otvaranju „Zavičajnih dana“ nastupili su Crkveni hor „Sveti Roman Melod“, brat i sestra Bojana i Nebojša Brdarić i književnik Blagoje Baković.

- Zahvalni smo gradu koji je ovu manifestaciju proglasio od posebnog značaja, što su prepoznali ono što mi negujemo i što se trudimo da očuvamo od zaborava – istakao je Saša Gravorac, predsednik UO Saveza srpskih udruženja SBO.

„Zavičajne dane“ otvorio je Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada, koji je naglasio da je ovaj festival svrstan u red sedam najznačajnijih gradskih manifestacija.

- Kada smo prošle godine obećali da ćemo konkretno pomoći ovu manifestaciju i mi smo to učinili na najkonkretniji način, stavljajući je u red sa Palićkim festivalom, Dečjim pozorišnim festivalom – dodao je Maravić. - „Zavičajni dani“ su dobili posebno mesto u kulturi Subotice i verujem da će oni iz godine u godinu biti sve bolji i sadržajniji.

U ime Vlade Srbije prisutne je pozdravio Dragi Vućković, predsednik Severnobačkog okruga, koji je pohvali istrajnost i angazovanje organizatora, da u jednom prilično nepovoljnom ambijentu, nepogodnom za sabornost i zavičajnost, naprave ovaj festival.

- Za samo godinu dana „Zavičajni dani“ su dobili svoj identitet i oni su od posebnog značaja za sve buduće generacije – poručio je Vučković. - Sebičnost, samodovoljnost i usamljenost su pogodno tle za gubitak identiteta a ova manifestacija nas podseća na korene, na mesto odakle smo potekli, da nikad ne zaboravimo svoj zavičaj i ne izgubimo svoj identitet.

PROGRAM:

Subota 05.09.2015 u 19 časova
Velika većnica Gradske kuće - SVEČANO OTVARANJE: Gosti Blagoje Baković, Bojana i Nebojša Brdarić i Crkveni hor SPC Subotica

Nedelja 06.09.2015. u 9 časova
Teren sportskog centra u Prvomajskoj - ZAVIČAJNI TURNIR 2015.

Nedelja 06.09.2015. u 19 časova
Velika većnica Gradske kuće - PRVI SVETSKI RAT: Promocija edicije Srbija 1914 – 1918. Izdavač: Prometej i RTS

Ponedeljak 07.09.2015. u 18 časova
Hol Gradske kuće - PRVI SVETSKI RAT U SVETSKOJ ŠTAMPI: Postavka Matice srpske

Ponedeljak 07.09.2015. u 19 časova
Velika većnica Gradske kuće - KULTURA, IDENTITET:  Učestvuju Selimir Radulović i Miroslav Aleksić

Utorak 08.09.2015. u 9 časova
Gradski trg Subotica - KRV ŽIVOT ZNAČI: Dobrovoljno davanje krvi

Utorak 08.09.2015. u 19 časova
Velika većnica Gradske kuće - KNjIŽEVNO VEČE: Gosti Matija Bećković, Slobodan Vladušić, Simo Golubović, Dijana Uherek Stevanović, Suzana Krivokapić. Pred. Matice srpske Selimir Radulović

Sreda 09.09.2015. u 10 časova
Gradski trg Subotica - KONFERENCIJA BEBA: Učestvuju Raša Popov, Mošo Odalović, Tode Nikoletić, Tatjana Pupovac, Suzana Krivokapić, Monika Čik, Ivana Popadić, Mateja Bokan, Anđela Tasić, Jana i Vera Jovanović, Nikolina Ivković, i Katarina i Teodora Živković, Anastasija i Anđela Vasiljević, plesni klubovi.

Sreda 09.09.2015. u 19 časova
Gradski trg Subotica - DETE JE ČOVEK VEOMA BITAN: Učestvuju: Madam Piano, Milorad Mandić Manda, Raša Popov, Tode Nikoletić, Mošo Odalović, Suzana Krivokapić, Tatjana Pupovac, Monika Čik, Ivana Popadić, Mateja Bokan, Jana Jovanović, Nikolina Ivković, Katarina i Teodora Živković, Anastasija i Anđela Vasiljević, plasni klubovi

Četvrtak 10.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - PESME SJAJNE ZAVIČAJNE:  Koncert izvornih grupa - Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Budimpešte, Beograda, Bačke Topole, Požarevca, Palića, Busije, Sivca, Gakova. Koncert: JANDRINO JATO

Petak 11.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - PEVAJ RODE PA ME RAZVESELI: Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Temišvara, Nevesinja, Subotice, Tavankuta, Kljajićeva, Inđije, Bečeja. Koncert: DUŠAN SVILAR i „EX YU BAND“

Subota 12.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - IGRALE SE DELIJE: Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Leposavića, Novog Grada, Brčkog, Temerina, Prigrevice, Stanišića, Kneževih Vinograda. Gradski trg Subotica - Koncert: GRUPE LEGENDE

Izvor: Subotica.com
Zavičajni dani 2015: Književno veče
Pogledaj ostale fotografije
Svečano otvaranje Zavičajnih dana 2015
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 8919
Povezane vesti
Povezane teme

ilija maravić

dragi vučković

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.