Komentara: 6
Pregleda: 5775
Foto

Matija Bećković oduševio Subotičane

09.09.2015. u 12:48h
Izvor: Subotica.com
U okviru Zavičajnih dana, sinoć je u Velikoj većnici održano književno veče na kome je govorio naš poznati književnik akademik Matija Bećković.
Matija Bećković oduševio Subotičane

Svečana sala Velike većnice bila je tesna za sve one koji su došli da slušaju dela barda pisane reči sakupljena u antologiju „Tako je govorio Matija“, a nisu izostale ni poznate poeme „Vera Pavlodoljska“ i „Ćeraćemo se još“.

- I sam sa potomak izbegličke porodice i doseljenika, moj deda Miladin, dobrovoljac, došao je posle Prvog svetskog rata u Kanjižu. Otac mi je bio oficir garnizona u Senti. Dobrovoljci i doseljenici su se svi poznavali, osećali su se kao srodnici i to je bio problem kada su se devojke udavale, jer su sve momke osećale kao svoju braću – podsetio je Bećković. - Naravno, čim je bila neka nevolja svi su se držali zajedno. I ovo su na neki način moji srodnici i ja ih tako osećam. Drago mi je da je još uvek kod Srba sačuvana tradicija da slušaju svoje pesnike, i to kada je vreme poezije i pesnika prošlo. Oni dolaze misleći da se tu radi o njihovoj sudbini, iako neće o tome ništa čuti sem svog maternjeg jezika i njegovog sazvučja i satreptaja.

Matija Bećković oduševio Subotičane

O delu velikog pesnika govorio je Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, a u umetničkom programu nastupila je učenica Muzičke škole Violeta Radić.

Program Zavičajnih dana nastavlja se programom za najmlađe i to u prepodnevnim časovima na Gradskom trgu blokom "Konferencija beba" u kojem učestvuju Raša Popov, Mošo Odalović, Tode Nikoletić, Tatjana Pupovac, Suzana Krivokapić, Monika Čik, Ivana Popadić, Mateja Bokan, Anđela Tasić, Jana i Vera Jovanović, Nikolina Ivković, i Katarina i Teodora Živković, Anastasija i Anđela Vasiljević i  plesni klubovi.

Matija Bećković oduševio Subotičane

Sa početkom u 19 časova, takođe na Gradskom trgu održaće se blok "Dete je čovek veoma bitan" u okviru kojeg učestvuju Madam Piano, Milorad Mandić Manda, Raša Popov, Tode Nikoletić, Mošo Odalović, Suzana Krivokapić, Tatjana Pupovac, Monika Čik, Ivana Popadić, Mateja Bokan, Jana Jovanović, Nikolina Ivković, Katarina i Teodora Živković, Anastasija i Anđela Vasiljević i plasni klubovi.

Poslednja tri dana ove manifestacije očekuju nas tri koncerta - u četvrtak "Jandrino jato", u petak će na Gradskom trgu nastupiti Dušan svilar i Ex-yu bend, dok će u subotu biti održano veliko narodno veselje uz nastup brojnih kulturno-umetničkih društava i grupe "Legende".

PROGRAM:

Četvrtak 10.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - PESME SJAJNE ZAVIČAJNE:  Koncert izvornih grupa - Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Budimpešte, Beograda, Bačke Topole, Požarevca, Palića, Busije, Sivca, Gakova. Koncert: JANDRINO JATO

Petak 11.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - PEVAJ RODE PA ME RAZVESELI: Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Temišvara, Nevesinja, Subotice, Tavankuta, Kljajićeva, Inđije, Bečeja. Koncert: DUŠAN SVILAR i „EX YU BAND“

Subota 12.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - IGRALE SE DELIJE: Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Leposavića, Novog Grada, Brčkog, Temerina, Prigrevice, Stanišića, Kneževih Vinograda. Gradski trg Subotica - Koncert: GRUPE LEGENDE

Izvor: Subotica.com
Zavičajni dani 2015: Književno veče Zavičajni dani 2015: Književno veče Zavičajni dani 2015: Književno veče Zavičajni dani 2015: Književno veče Zavičajni dani 2015: Književno veče Zavičajni dani 2015: Književno veče Zavičajni dani 2015: Književno veče Zavičajni dani 2015: Književno veče
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5775

Povezane vesti

Povezane teme

zavičajni dani

matija bećković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.