• Pregleda: 4784

Matija Bećković oduševio Subotičane

U okviru Zavičajnih dana, sinoć je u Velikoj većnici održano književno veče na kome je govorio naš poznati književnik akademik Matija Bećković.
Matija Bećković oduševio Subotičane

Svečana sala Velike većnice bila je tesna za sve one koji su došli da slušaju dela barda pisane reči sakupljena u antologiju „Tako je govorio Matija“, a nisu izostale ni poznate poeme „Vera Pavlodoljska“ i „Ćeraćemo se još“.

- I sam sa potomak izbegličke porodice i doseljenika, moj deda Miladin, dobrovoljac, došao je posle Prvog svetskog rata u Kanjižu. Otac mi je bio oficir garnizona u Senti. Dobrovoljci i doseljenici su se svi poznavali, osećali su se kao srodnici i to je bio problem kada su se devojke udavale, jer su sve momke osećale kao svoju braću – podsetio je Bećković. - Naravno, čim je bila neka nevolja svi su se držali zajedno. I ovo su na neki način moji srodnici i ja ih tako osećam. Drago mi je da je još uvek kod Srba sačuvana tradicija da slušaju svoje pesnike, i to kada je vreme poezije i pesnika prošlo. Oni dolaze misleći da se tu radi o njihovoj sudbini, iako neće o tome ništa čuti sem svog maternjeg jezika i njegovog sazvučja i satreptaja.

O delu velikog pesnika govorio je Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, a u umetničkom programu nastupila je učenica Muzičke škole Violeta Radić.

Program Zavičajnih dana nastavlja se programom za najmlađe i to u prepodnevnim časovima na Gradskom trgu blokom "Konferencija beba" u kojem učestvuju Raša Popov, Mošo Odalović, Tode Nikoletić, Tatjana Pupovac, Suzana Krivokapić, Monika Čik, Ivana Popadić, Mateja Bokan, Anđela Tasić, Jana i Vera Jovanović, Nikolina Ivković, i Katarina i Teodora Živković, Anastasija i Anđela Vasiljević i  plesni klubovi.

Sa početkom u 19 časova, takođe na Gradskom trgu održaće se blok "Dete je čovek veoma bitan" u okviru kojeg učestvuju Madam Piano, Milorad Mandić Manda, Raša Popov, Tode Nikoletić, Mošo Odalović, Suzana Krivokapić, Tatjana Pupovac, Monika Čik, Ivana Popadić, Mateja Bokan, Jana Jovanović, Nikolina Ivković, Katarina i Teodora Živković, Anastasija i Anđela Vasiljević i plasni klubovi.

Poslednja tri dana ove manifestacije očekuju nas tri koncerta - u četvrtak "Jandrino jato", u petak će na Gradskom trgu nastupiti Dušan svilar i Ex-yu bend, dok će u subotu biti održano veliko narodno veselje uz nastup brojnih kulturno-umetničkih društava i grupe "Legende".

PROGRAM:

Četvrtak 10.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - PESME SJAJNE ZAVIČAJNE:  Koncert izvornih grupa - Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Budimpešte, Beograda, Bačke Topole, Požarevca, Palića, Busije, Sivca, Gakova. Koncert: JANDRINO JATO

Petak 11.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - PEVAJ RODE PA ME RAZVESELI: Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Temišvara, Nevesinja, Subotice, Tavankuta, Kljajićeva, Inđije, Bečeja. Koncert: DUŠAN SVILAR i „EX YU BAND“

Subota 12.09.2015. u 18 časova
Gradski trg Subotica - IGRALE SE DELIJE: Nastupaju Kulturno umetnička i pevačka društva iz: Leposavića, Novog Grada, Brčkog, Temerina, Prigrevice, Stanišića, Kneževih Vinograda. Gradski trg Subotica - Koncert: GRUPE LEGENDE

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
SU Odgovori
Dodjite nam ponovo!
safet Odgovori
Prelepo
Bisztos Odgovori
Jedan u nizu raspirivača velikosrpske ideologije.
srbenda iz backe topole Odgovori
..@..bisztos..Bez uvrede... tvoje Korito reke je SUVISE PLITKO...... da primi TOLIKU VODU..!!!
bona fide Odgovori
@Bisztos: Bilo bi dobro, da Vi kao Madjar, objasnite nama Srbima sustinu velikosrpske ideologije, pa da se tako obuceni sto pre nje i domognemo.
Srdjanm Odgovori
Kulturno izvorno vece!Svaka cast,sve pohvale!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.