Komentara: 24
Pregleda: 6809

Počeli radovi na vraćanju spomenika Svetog trojstva

23.09.2015. u 13:32h
Izvor: Subotica.com
Danas su počeli radovi na vraćanju restauriranog spomenika – skulpture Svetog Trojstva na prvobitnu lokaciju. Radove na transportu restauriranih delova spomenika, kao i njihovu montažu, u ime grada sprovodi JP "Direkcija za izgradnju grada Subotica", a izvođač radova je firma "Javornik" iz Subotice.
Počeli radovi na vraćanju spomenika Svetog trojstva

Ugovorena vrednost ovih radova iznosi 2,8 miliona dinara i oni se finansiraju iz gradskog budžeta. Sredstva za restauraciju, koja je prethodila radovima montaže spomenika, obezbeđena su od donatora. Rok za završetak ovih radova je trideset kalendarskih dana.

Predviđeno je da se restaurirani spomenik, nakon izgradnje temelja, postavlja etapno u vertikalnim segmenitma. Konzervatorski nadzor radova obezbeđuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, a stručni nadzor sprovodi JP "Direkcija za izgradnju grada Subotica".

Počeli radovi na vraćanju spomenika Svetog trojstva

Skulptura je 1815. godine prvobitno postavljena na tadašnjem glavnom pijačnom trgu, gde se sada ponovo vraća. Nepunih 150 godina kasnije (1964. godine) spomenik je premešten na trg između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, a na toj lokaciji se nalazio sve do današnjih dana.

Izvor: Subotica.com
Pripremni radovi za premeštanje spomenika Svetog Trojstva Pripremni radovi za premeštanje spomenika Svetog Trojstva Pripremni radovi za premeštanje spomenika Svetog Trojstva Pripremni radovi za premeštanje spomenika Svetog Trojstva Pripremni radovi za premeštanje spomenika Svetog Trojstva Pripremni radovi za premeštanje spomenika Svetog Trojstva Pripremni radovi za premeštanje spomenika Svetog Trojstva Pripremni radovi za premeštanje spomenika Svetog Trojstva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 6809

Povezane vesti

Povezane teme

spomenik svetog trojstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.