Komentara: 14
Pregleda: 4814

Zašto kasni vraćanje spomenika Sveto Trojstvo na staro mesto

16.09.2015. u 17:54h
Izvor: Subotičke novine
Restauracija i konzervacija stuba završena, ali se čeka na montažu, jer javne nabavke do sada nisu uspele. Od šest figura rade se samo tri, za koliko ima sredstava u ovoj godini.  Direkcija za izgradnju grada ponovo je raspisala tender za izvođača koji će transportovati i postaviti Trojstvo na Trg Republike
Zašto kasni vraćanje spomenika Sveto Trojstvo na staro mesto

Restauratorska radionica iza crkve Svete Terezije, u prizemlju novogradnje u ulici Nikole Kujundžića, u kojoj se još od proleća radi na obnovi spomenika Sveto Trojstvo, stala je sa poslom posle okončanja prve faze, neki delovi spomenika koji su neupotrebljivi naslagani su ispred ulaza.  Tu je i figura pokrivena zelenom folijom, koja zbog težine ne može da bude smeštena u radionicu.  Iako su restauratori još sredinom juna najavili da će za desetak dana sve biti spremno da počne vraćanje Svetog Trojstva na Trg Republike, a Direkcija za izgradnju grada ispitala teren na kojem će biti postavljen, prošla su više od dva i po meseca a da nikakvih informacija o tome zbog čega kasne radovi, nema.

Odluka da se Sveto Trojstvo iz parka kod katedrale izmesti tamo gde je prvobitno bilo postavljeno 1815. godine, doneta je 2014. godine i restauratorski i konzervatorski radovi povereni su Umetničkoj radionici „Restauro“ iz Nove Crnje. Organizacija ovog dela posla pripala je Mađarskom nacionalnom savetu, dok se o pripremi lokacije i samom postavljanju brine Direkcija za izgradnju grada Subotice.

Zašto kasni vraćanje spomenika Sveto Trojstvo na staro mesto

Mada se očekivalo da na Trgu Republike 20. avgusta, kod obnovljenog spomenika, bude obeležena dve stota godišnjica Svetog Trojstva, ovaj jubilej je nezapaženo prošao, pa je utoliko jasnije da ne ide sve po planu i kako je bilo predviđeno. Odgovor smo potražili kod Karoline Biači, diplomiranog restauratora za kamen i kamene skulpture, čija ekipa je mesecima radila na pripremi spomenika, i elektronskom poštom dobili sledeći odgovor:

„Projekat je kao što znate od strane investitora - finansijera podeljen u tri faze: 1. Konzervacija restauracija, 2. Vraćanje na originalno mesto, to jest montaža i 3. Rekonstrukcija originalnih baroknih skulptura.

Prva faza, konzervacija i restauracija stuba, je završena već pre mesec i po. Sto i deset komada kamena čeka u radionici „Restauro“ da se počne sa montažom.  Komadi kamena su konzervirani, restaurirani, slova od originalne table ponovo pozlaćena i čeka se na transport.

Druga faza stoji, jer kao što je poznato prva javna nabavka je bila neuspešna, druga takođe pa je raspisana treća, čiji rezultat ne znam (rok je istekao 15-tog). Za sada nisam dobila obaveštenje o tome ko i kada gradi spomenik, da li ima pobednika tendera ili nema, ne znam ni ko je predao i da li je uopšte predao ponudu.

Treća faza, to jest rekonstrukcija originalnih baroknih figura iz 1815. godine uskoro počinje.  Bila je raspisana javna nabavka do 31. avgusta (to je pripalo nacionalnom Savetu Mađara), i upravo sam dobila rešenje da je naša firma „Restauro“ pobedila na javnoj nabavci. Tako da uskoro bi se krenulo sa rekonstrukcijom tri figure – Anđela Ljubavi, Vernosti i Sv.Mateja. Za to je potrebno istraživanje i u Ljubljanskoj arhivi Zavoda za zaštitu spomenika kulture, da vidimo da li su sačuvali bilo šta od originalnih delova skulptura. Međutim, od 110 komada kamenova u našoj radionici nema mesta za vajarsko umetničke radove. A pre svega bilo bi veoma hitno pre zime vratiti sam stub da bi na proleće mogle da se vrate na svoja mesta i nove figure“.

Zašto kasni vraćanje spomenika Sveto Trojstvo na staro mesto

Karolina Biači, nadalje, navodi da se od šest figura za sada radi samo na tri, u skladu sa ovogodišnjim budžetom i da se nada da će se naredne godine ipak naći sredstva da sve budu rekonstruisane.  „U protivnom, vraćamo stare betonske figure Bogorodice i Sv.Trojstva, naravno sredićemo ih koliko možemo mada se beton ne da restaurirati, to je i najveći problem jer je već jako propao i puknut na mnogo mesta. Možemo ih čistiti i eventualno dati ton žućkaste boje, ali se puno ne može pomoći“, piše Biačijeva.

Direkcija za izgradnju grada u međuvremenu je, 28. avgusta, ponovo raspisala javnu nabavku za „radove na transportu i postavljanju spomenika Sveto trojstvo“, pošto je na prethodnu, koja je završena 14. avgusta, stigla samo jedna ponuda i to sa ponuđenom cenom iznad procenjene vrednosti javne nabavke.  Rok za podnošenje ponude je 10. septembar.

Poslednja restauracija

„Sve što smo mogli spasiti od originalnog mi smo spasili, ali bilo je nekih delova koji su se u toku montaže bukvalno raspadali u paramparčad, pa smo morali da izlivamo nove, znači veštački kamen od istih sastojaka peščara i krečnjaka koji se savršeno može koristiti“, rekla nam je u toku restauracije Karolina Biači. Ona ujedno smatra da je, s obzirom na stanje u kojem se nalazi, ovo i poslednje moguće obnavljanje Svetog Trojstva, nakon čega će moći da se radi samo njegova kopija.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4814

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.