• Pregleda: 4604

Počeli radovi na izgradnji biciklističke staze u Bačkim Vinogradima

Pripremnim građevinskim radovima u naselju Bački Vinogradi, danas je započela izgradnja biciklističke staze u dužini od 4,9 kilometara, a prema rečima nadležnih, uskoro se očekuje i početak izgradnje biciklističke staze duge 3 kilometra na Kelebiji.
Počeli radovi na izgradnji biciklističke staze u Bačkim Vinogradima

Svetlana Telek živi u Bačkim Vinogradima četiri godine, a bicikl, kao osnovno prevozno sredstvo, koristi svakoga dana. Kaže da je raduje što više neće morati da vozi po putu, već po za to predviđenoj stazi, koja će doprineti njenoj i bezbednosti meštana ovog naselja.

- Mnogo nam znači što ovo prave i zbog biciklista, ali najviše zbog dece koja biciklom idu u školu. Jako je nezgodno što vozimo po putu, pogotovo kad idu traktori, kad idu šleperi i autobusi, tako da je dobro da grade - kaže Telek.

Upravo su bezbednost i optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni, glavni ciljevi projekta "Opti-Bike", koji Subotica sprovodi u saradnji sa partnerskim gradovima Ašothalom i Tompom u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Danas su započeli radovi na izgradnji biciklističke staze u dužini od 4,9 kilometara koja će povezati naselja Bački Vinogradi i Ašothalom, a prema rečima mr Akoša Ujheljija, menadžera projekta "Opti-Bike", uskoro se očekuje početak izgradnje još 3 kilometra biciklističke staze koja će voditi do graničnog prelaza Kelebija i priključiti se na postojeću stazu uz put Edvarda Kardelja.

- Bitno je istaći i to da ćemo u okviru "Opti-Bike" projekta izraditi i projektno-tehničku dokumentaciju za mrežu biciklističkih staza u Subotici ukupne dužine 22 kilometra, a u Tompi za 4,9 kilometara. Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona evra, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, a Grad Subotica 15 odsto. Kada su u pitanju partnerski gradovi, Tompa je već započela izgradnju biciklističke staze, a Ašothalom će uskoro raspisati javnu nabavku - izjavio je mr Ujhelji.

Vrednost radova koji se trenutno izvode je oko 65 miliona dinara bez PDV-a, a izvođač je preduzeće PTP Dubrava d.o.o. iz Bajmoka, koje na raspolaganju ima 90 dana za izgradnju biciklističke staze.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Biciklista Odgovori
Mogli bi da napravite i prema drugim selima
Tomo Odgovori
Čekaj, gradi se prema Horgošu? Pošto taj deo puta, na slikama, vodi ka Horgošu. Što se ne gradi vamo prema Subotici?
Magnum
Pravi se što bi Čvarkov rekao od nigdi ka ničemu...
u prolazu Odgovori
Da bude malo jasnije ...
gradi se u Backim Vinogradima sirok pojam !
Gradi se prema granicnom prelazu sto ce povezati prelaz
Backi Vinogradi - Asothalom u kojoj vec postoji biciklisticka staza ...
i sa tom stazom moz' do Szegedina : )
Pa u shopping...
I nema cekanja u redu , heh
Magnum
nebih rekao,jer ovo prolazi pored škole,koja nije na putu koji vodi na granicu,odnosno jeste ako od Horgosa skreneš desno,ali od Subotice nikako
Olivia Bajor
A kako do backog vinograda biciklom posle palica?
FOx
Do kraja Hajdukova je napravljena staza samo nisu povezali sa BV. Malo čudno. U selu preko potrebna staza na delu koji se gradi, ali na žalost to nije deo koji povezuje Suboticu sa graničnim prelazom.
mareee Odgovori
Kada ce kanalizacija u veliki bajmok. Sve je ovo lepo, ali vreme je da dubrava pocne da kopa kanale za kanalizaciju u bajmoku pa da se razvijamo. Uvalili ste nam rome, prevarili sa granicom, dajte bar nesto.
Profesor Odgovori
3km na Kelebiji, koji će se nastaviti na već postojeću stazu. Ne znam samo ko će da se vozi tom već postojećom stazom, kada je u toliko lošem stanju, da većina vozi po putu, jer je staza skoro pa neupotrebljiva. Nadajmo se da će shvatiti da je preko potrebna i rekonstrukcija stare staze koja je dotrajala.
Tomo
Pa ova nova staza što su je pravili posle Palića ka Hajdukovu se već kruni na jednom mestu, a o tome kako ista staza služi kao parking ispred restorana "Abraham" da i ne pričamo.
JO Odgovori
A od Subotice do Zednika? Koliko je samo ljudi tamo poginulo do sada na svojim biciklima. Koliko vredi ljudski život?
Magnum
dosta njih i na tuđim biciklama,naravno bez svetla
Lazarus1Long Odgovori
Pozdravljam izgardnju biciklistričke staze. Veoma je opasno voziti bicikle po putu pogotovo kad padne mrak na međumesnim putevima. A iz perspektive vozača automobila veoma zeznuto zbog biciklista koji nisu osvetljeni i seljana koji su neretko pijani i obrnuto vozača automobilai koji su pijani ili jednostavno nepažljivi i li neiskusni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.