Komentara: 29
Pregleda: 4755

PMN: Zakon o nacionalnim savetima unakažen od strane Ustavnog suda

23.01.2014. u 17:57h
Izvor: Pokret mađarske nade
Saopštenje Pokreta mađarske nade koje je potpisao njegov predsednik Balint Laslo prenosimo u celosti.
PMN: Zakon o nacionalnim savetima unakažen od strane Ustavnog suda

Rukovodstvo Pokreta mađarske nade (PMN) smatra da Zakon o nacionalnim savetima unakažen od strane Ustavnog suda više ne zadovoljava ni najosnovnije kriterijume personalne autonomije, čime je Srbija skresala stečena prava nacionalnih zajednica. Iako je Ustavni sud još prošle nedelje, 16. januara 2014. godine, saopštio svoju odluku, vojvođanski mađarski mediji su sve do ponedeljka ćutali. To nije slučajno, naime, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine (u nastavku: NSM), kojim upravlja Savez vojvođanskih Mađara (SVM) morao je da razbija glavu i smisli kako da javnosti objasni ovaj krah. Na kraju je pomenutu pogubnu odluku nazvao običnim "šamarom".

U oblasti informisanja NSM ubuduće neće moći da preuzme osnivačka prava nad medijima na mađarskom jeziku. Ova odluka nadovezuje se na zakonski propis po kome, na primer, ni lokalne samouprave ne mogu biti osnivači medija. NSM od sada više nema prava ni da predlaže direktore i ostala rukovodeća lica na čelo sredstava javnog informisanja na mađarskom jeziku.

Najviše stečenih prava NSM-u je uskraćeno u oblasti obrazovanja. Više ne postoji mogućnost davanja predloga da se neka obrazovna ustanova proglasi ustanovom od posebnog značaja, niti preuzimanja osnivačkih prava. Drugim rečima, ukinuto je svako pravo uticanja na odluke, odnosno pozitivna diskriminacija čak i na polju edukacije na mađarskom jeziku. NSM, dakle, više ni u ovoj oblasti ne može predlagati rukovodioce ustanova.

Čelnici NSM-a su na sve to odreagovali rečima kako je "veliki rezultat" što su bar pravni propisi vezani za kulturu ostali "netaknuti". Međutim, treba imati u vidu da je nacionalni sastav većine kulturno-umetničkih društava na koje NSM misli, u potpunosti mađarski, a uz to im ni pokrajina, ni republika nisu osnivači, što automatski znači da država nema uticaja na njihovo vođenje i funkcionisanje. Sa druge strane, primera radi, NSM više ne može da predloži svog kandidata na funkciju direktora subotičkog Narodnog pozorišta, a ne može da ima uticaja ni na funkcionisanje u potpunosti mađarskog Novosadskog pozorišta, jer bi to bilo protivustavno.

Smešne su i izjave u vezi prava na upotrebu jezika pošto u ovoj oblasti NSM inače nema nekog posebnog uticaja. Uostalom, to priznaje i nadležni odbor NSM-a.

Najopasnije je iskrivljeno tumačenje NSM-a po kome će u ustanovama i sredstvima informisanja od posebnog značaja, a čiji je osnivač NSM, stanje ostati nepromenjeno. To je, doduše, istina, ali samo do onog trenutka kada istekne mandat direktoru ili upravnom odboru. Naime, kod novih imenovanja, usled odluke Ustavnog suda, prestaje pravo NSM-a na davanje predloga ili saglasnosti.

Nacionalni saveti su, dakle, takoreći "izmasakrirani". NSM je i do sada bio jednoruki invalid personalne autonomije, a novom odlukom je stavljen pod giljotinu. Od sada ovo telo neće imati nikakve nadležnosti, osim dalje raspodele, odnosno prosleđivanja finansijske podrške iz Mađarske. Štaviše, i ta mogućnost je dovedena u pitanje, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravo manjinskih nacionalnih saveta da sarađuju sa državnim organima zemlje matice.

Suština manjinske autonomije je da nacionalna zajednica odlučuje o pitanjima svojih pripadnika, pri čemu država pruža finansijsku podršku i adekvatni pravni kontekst. U slučaju NSM-a o tome od sada ne može biti ni reči! NSM će ubuduće služiti samo kao mesto na kome će deset-dvadeset zaposlenih u stalnom radnom odnosu od srpske države dobijati platu i obavljati neku prividnu aktivnost kojom će zavaravati javnost.

Šta bi po mišljenju PMN-a trebalo preduzeti?

Obrazovanje je od sudbonosnog značaja za vojvođanske Mađare. Od njega umnogome   zavisi opstanak mađarske zajednice u Vojvodini. Jedna od markantnih tačaka u programu PMN-a je formiranje samostalnog mađarskog sistema obrazovanja - od zabavišta do fakulteta. Celishodnost ove ideje, koju je PMN u više navrata isticao, novonastale činjenice samo su potvrdile. Obrazovanje pripadnika mađarske nacionalne zajednice moći će da uspešno funkcioniše isključivo u zasebnom sistemu ustanova. NSM-u bi i dalje ostalo pravo da bude osnivač škola. Srpska država ne bi mogla da utiče na kadrovsku politiku, a ujedno bi bila u obavezi da pruža finansijsku podršku za održavanje škola (po modelu ne verske škole). PMN smatra da bi ukidanjem mešovitog školskog sistema, izdvajanjem mađarskih odeljenja, uz odgovarajuće učenje srpskog jezika, iz školskih klupa izašli odlučni, visokoobrazovani, ponosni mađarski đaci puni samopouzdanja, sa konkurentnim znanjem i snažnom nacionalnom samosvešću. PMN raspolaže konkretnim idejama za sprovođenje u praksi pomenutog novog sistema obrazovanja.

Treba preduzeti potrebne korake, dok još nije kasno, dok nam nisu skroz izvukli tlo pod nogama!
                                                            

Izvor: Pokret mađarske nade
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 29
Pregleda: 4755

Povezane vesti

Povezane teme

mađarski nacionalni savet

pokret mađarske nade

nacionalni saveti

laslo balint

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.