Komentara: 29
Pregleda: 5486

Korhec razočaran odlukom Ustavnog suda

20.01.2014. u 15:05h
Izvor: Subotica.com
Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, dr Tamaš Korhec, izjavio je na današnjoj pres konferenciji da je razočaran zbog odluke Ustavnog suda kojim su u potpunosti ukinuta dva člana Zakona o nacionalnim manjinama, a još osam ih je delimično izmenjeno. On smatra da je to jedan korak unazad u poštovanju postignutih manjinskih prava u Srbiji, ali da će MNS poštovati donetu odluku.
Korhec razočaran odlukom Ustavnog suda

Ova odluka, nakon trogodišnjeg postupka, doneta je 16. januara i objavljena je na sajtu Ustavnog suda Srbije, ali još uvek nije izvršna jer nije objavljena u Službenom glasniku. Ipak, Korhec ističe da je reč o formalnosti, te da je pomenuta odluka konačna.

- Naročito smo razočarani izmenama u članu 12 Zakona o nacionalnim manjinama, kojim nam je garantovano pravo upravljanja u odnosu na obrazovne ustanove u kojima se nastava većinom odvija na mađarskom jeziku ili su od posebnog značaja za mađarsku zajednicu u Srbiju. Novim izmenama, mi više ne možemo uticati na izbor direktora i školskih odbora u ovim ustanovama – istakao je Korhec.

On je izrazio razočarenje i zbog činjenice da je u potpunosti ukinut član 24 pomenutnog zakona, vezan za prenos osnivačkih prava u institucijama iz oblasti kulture i informisanja.

- Mi smo, kao Mađarski nacionalni savet, tokom prethodne tri godine, od usvajanja Zakona o nacionalnim savetima, mogli, po sili zakona, da preuzmemo osnivačka prava u institucijama i ustanovama od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu zajednicu. Međutim, sada se ta prava mogu preneti samo sporazumno, ukoliko i druga strana da saglasnost. Bez obzika koliko se ja, kao profesor ustavnog prava, ne slažem sa ovim odlukama Ustavnog suda, kao predsednik Mađarskog nacionalnog saveta ću ih ispoštovati – naglasio je dr Tamaš Korhec.

On je zaključio da ostale ukinute ili izmenjene odredbe neće previše uticati na rad Mađarskog nacionalnog saveta, jer većina njih do sada nije ni funkcionisala u praksi, a kao primer je naveo javne TV servise, RTV i RTS, koji ni do sada nisu poštovali ranijom verzijom Zakona o nacionalnim savetima stečena ovlašćenja MNS prema njima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 29
Pregleda: 5486

Povezane vesti

Povezane teme

tamaš korhec

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.