Komentara: 40
Pregleda: 4131
Foto

PGS: "Na mnogo pitanja nedostaju odgovori"

03.03.2023. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
PGS: "Na mnogo pitanja nedostaju odgovori"

Povodom više tema od društvenog značaja javnosti su se obratili članovi Pokreta građanske Subotice (pgs) Jene Maglai (predsednik) i Miroslav Milojević (član i odbornik u gradskoj skupštini) kao i predsednica subotičkog odbora Nove Demokratske stranke Srbije Jelica Santrač, ujedno i član odborničke grupe "Pokret građanske Subotice".

Glavna tema Maglaijevog obraćanja su bila dešavanja u JP "Subotica trans" u proteklih mesec dana, aludirajući na pokušaj štrajka vozača ovog preduzeća, ali pre svega o najnovijim koji se tiču planova privatizacije ili reorganizacije, odnosno kako kaže poslovanja koje treba da se nađe pod lupom istražnih organa.

PGS: "Na mnogo pitanja nedostaju odgovori"

- Izostala je reakcija gradonačelnika i predsednika Skupštine na informacije koje su procurele u javnost da je u ovom preduzeću bilo nenamenskog trošenja javnih sredstava, ali i da se javnost blagovremeno informiše o planovima privatizacije, odnosno reorganizacije kako je to nedavno saopšteno - rekao je Maglai. - Od 2016. godine upozoravamo da postoje ozbiljne negativne tendencije u društveno-političkom životu grada i države, a upravo to je ono što i dalje sprečava da svi oni koji ovde žive osete boljitak i da se zaustavi odlazak mladih. Korupcija, partijsko zapošljavanje i nepotizam i dalje su sastavni deo našeg društva, a tome se ne vidi kraj. Zapošljavanje preko stranačke knjižice u javnom sektoru samo je unazadilo i oslabilo efikasnost rada javnih preduzeća i ustanova. Svedočimo endemskoj korupciji na svim nivoima. Novac građana koji treba da se troši na razvoj i unapređenje završava u privatnim i partijskim džepovima. Policija i tužilaštvo na nacionalnom nivou pod konstantnim su uticajem vladujuće koalicije.

Maglai se potom vratio na temu "Subotica trans". Podsetio je da je ove godine u gradskom budžetu preduzeće subvencionisno sa preko 300 miliona dinara. Izneo je stav da privatizacija neće doneti dobro ovom preduzeću, ali isto tako da način na koji sada funkcioniše ne obećava svetlu budućnost.

- Iz medija smo saznali, slučajno, da je pokrenut postupak za privatizaciju ovog preduzeća. Smatramo da je ovako strateški važan korak javnost treba prvo da čuje od gradonačelnika i predsednika Skupštine. Negativna reakcija javnosti naterala je i Gradsku kuću da se oglasi. Nije tako davno bilo da smo imali slučaj "Apoteka" gde je privatniku prepušteno tržište od više miliona evra. Posle 60 godina uspešnog rada za godinu dana je napravljen dug, a onda je firma predata privatniku - zaključio je Maglai. - Do pre nekoliko meseci tvrdili su da je "Subotica trans" veoma uspešna firma, na stabilnim nogama. Odjednom saznajemo da ta firma posluje sa velikim problemom. Ali znali smo od ranije da problemi postoje, da su i ranije postojala određena saznanja o nenamenskom trošenju, afere oko nabavke rezervnih delova i druge opreme namenjenje za funkcionisanje ovog preduzeća.

PGS: "Na mnogo pitanja nedostaju odgovori"

Povodom informacije koja se pojavila u javnosti da je "Subotica trans" u jednom konkretnom slučaju isplatio petanest puta više od tržišne vrednosti uređaja Maglai smatra da su u ovom slučaju trebali već regovati policija i tužilaštvo.

- Strašno je razočaravajuće što iz Gradske kuće nismo čuli ni jednu jedinu reč na ovu temu. Ni da će proveriti ni da će preduzeti neke radnje da su utvrdi šta se tamo desilo, ako treba podnećemo krivičnu prijavu, smenićemo direktora. Ništa, tišina! Očigledno je da se pokušava gurniti pod tepih jedna ovakva afera - dodaje Maglai. - Uvereni smo da kada bi se "pročešljala" i neka druga javna preduzeća da bi ovakvih faktura našli u velikom broju, možda ne ovoliko bahato ali svakako na štetu građana.

Primedbu na nekontrolisano trošenje sredstava Maglai je imao i prema projektu izgradnje akva parka na Paliću, gde takođe tvrdi da je bilo malverzacija i da su građani oštećeni za više stotina miliona dinara.

U nastavku konferencije za medije govorila je odbornica Jelica Santrač ukazujući na brojne nezavršene projekte u koje se ulažu značajna sredstva, ali i na neke koji su postali ruglo ovog grada.

PGS: "Na mnogo pitanja nedostaju odgovori"

- Rok za završetak radova na pozorištu više puta odlagan, akva park progutao ko zna koliko para a ne znamo ni kada će biti završen i pušten u rad, bolnica nam je u otužnom stanju, vizuelno i organizaciono, zgrada zatvora u samom jezgru ruglo, dok nam je Gradska kuća u memli - konstatuje Jelica Santrač. - S druge strane ekološka pitanja se guraju po strani, minimalna su izdavajanja i prosto je neverovatno koliko vlast nije zainteresovana za pitanja koja se tiču zdravog vazduha. Troškovi života su porasli, kao i nameti na komunalne usluge. Grad jednostavno ne rešava probleme građana nego radi interesu korupcije.

Na kraju, MiIlojević je izneo stavove političke organizacije čiji je član, na temu potpisivanja nemačko-francuskog Sporazuma u vezi sa političkim rešenjem i planom funkcionisanja južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

PGS: "Na mnogo pitanja nedostaju odgovori"

- Kosovsko-metohijski problem godinama opterećuje politički život Srbije i zaustavlja demokratski i svaki drugi razvoj Srbije. Taj problem je postao centalnno političko pitanje oko koga svi politički akteri pokušavaju da kreiraju svoju politiku. Rešavanjem tog pitanja stvorilo bi prostor za razoj demokratskog politčkog sisitema u kojem institucije funkcionišu i imaju centralnu ulogu u razvoju našeg društva, što danas nije slučaj. Znamo da preko 85 odsto građana Srbije ne podržava nezavisno Kosovo na teritoriji Srbije, svesni smo da moramo da pregovaramo da bi stigli do prihvatljivog rešenja za obe strane - poručio je Milojević i dodao da se Pokret građanske Subotice zalaže za striktno poštovanje Ustava i zakona Srbije, kao i UN rezolucije 1244.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice Konferencija za medije Pokreta građanske Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 40
Pregleda: 4131

Povezane vesti

Povezane teme

Suboticatrans

jene maglai

miroslav milojević

pokret građanske subotice

jelica santrač

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.