Komentara: 90
Pregleda: 10399
Foto

Bakić: "Subotica-trans" dobio uređaj kao donaciju Dunav osiguranja

07.03.2023. u 14:53h
Izvor: Subotica.com
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić reagovao je na objave pojedinih medija i istupe određenih opozicionih političara o stanju, pre svega, u preduzeću "Subotica-trans" te sazvao konferenciju za medije na kojoj je, kako je istakao, istina jedina tema. Istina je, kako tvrdi, da je ovo preduzeće nabavilo kombinovani uređaj za pokretanje autobusa i naduvavanje pneumatika i to zahvaljujući sredstvima "Dunav osiguranja".
Bakić: "Subotica-trans" dobio uređaj kao donaciju Dunav osiguranja

Uređaj nije kupljen novcem građana Subotice niti sredstvima preduzeća, već iz sredstava koje je izdvojilo "Dunav osiguranje" zbog dugogodišnje uspešne saradnje sa "Subotica-transom", rečeno je na konferenciji za medije. Gradonačelnik Stevan Bakić je dalje pojasnio da najnoviji model ovog uređaja švajcarske proizvodnje košta 997.843 dinara bez PDV-a.

Sve postoji crno na belo i eto oko čega se digla tolika prašina - priča gradonačelnik Bakić - Nabavili smo multifunkcionalni uređaj neophodan za funkcionisanje preduzeća koji u sebi sadrži starter, kompresor i uređaj za punjenje akomulatora. To je donacija našeg dugogodišnjeg partnera - nadovezao se direktor JP "Subotica-trans" Dejan Ljubisavljević.

Gradonačelnik je, reagujući na izjave pojedinih političara, istakao da nikada nije rekao da je "Subotica-trans" stabilno preduzeće.

Bakić: "Subotica-trans" dobio uređaj kao donaciju Dunav osiguranja

Uvek sam naglašavao da je jedini gubitaš od svih javnih preduzeća. Cele protekle godine moji saradnici i ja bavili smo se "Subotica-transom", pratili troškove i razmišljali šta da uradimo kako bismo kosolidovali ovo preduzeće. Prošle godine subvencije grada ka preduzeću su bile 274.3 miliona dinara. Ja kao odgovoran čovek moram to da zaustavim. Ambulanta na Prozivci stajala je 63.6 miliona, sagledajte koliko se ambulanti ili vrtića moglo izgraditi za taj novac - priča gradonačelnik i dodaje da je na vreme naloženo raspisivanje javne nabavke za izradu studije koja će, kako smo već izveštavali, odrediti dalje funkcionisanje preduzeća  - U junu će studija biti završena i ja ću tada sazvati konferenciju za medije i upoznati subotičku javnost sa rezultatima. Posao izrade studije poveren je Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Direktor JP "Subotica-trans", Dejan Ljubisavljević javno-privatno partnerstvo vidi kao najbolje rešenje za ovo preduzeće i dodaje da veruje da će studija potvrditi njegov stav.

Bakić: "Subotica-trans" dobio uređaj kao donaciju Dunav osiguranja

- Javno-privatno partnerstvo funkcioniše u 40 gradova i opština u zemlji. Svi znate koliko ima pritužbi na kvalitet naše usluge, a taj potencijalni partner bi morao da donese određenu investiciju koja bi doprinela poboljšanju kvaliteta javnog prevoza u našem gradu. Građani bi tada dobili jeftiniju i kvalitetniju uslugu prevoza - tvrdi Ljubisavljević - Korona kriza, povećanje minimalne cene rada i rast cena energenata uticali su na naše poslovanje koje je dodatno opterećeno uslugama međumesnog prevoza. Podsećam da je ovo preduzeće formirano da podmiruje usluge Subotičana, ali mi imamo razvijenu mrežu međumesnog saobraćaja koji generiše gubitak. To je nešto što će ova studija konačno morati da odvoji.

Bakić: "Subotica-trans" dobio uređaj kao donaciju Dunav osiguranja

Kako su pojedini političari pominjali "privatizaciju "Subotica-transa" po uzoru na Apoteke Subotica" gradonačelnik je izjavio da su u pitanju neistine, jer niti su subotičke apoteke privatizovane, niti će biti privatizovano preduzeće zaduženo za pružanje usluge javnog prevoza.

- Privatizacija i javno privatno partnerstvo su dve potpuno različite stvari. Subotičke apoteke nisu privatizovane, one postoje posluju u dva objekta, a 20 poslovnih prostora izdato je u zakup farmaceutskom dobavljaču "Galen". Na dan potpisivanja ugovora sa partnerom, dug prema dobavljačima je bio 158.7 miliona dinara. Pronašli smo rešenje i svi dugovi prema dobarvljačima su izmireni. Od ukupno 72 zaposlenih, partner je preuzeo 62 ljudi, dok je 10 ostalo da radi u gradskoj apoteci i niko nije ostao bez posla - podseća gradonačelnik Bakić - Kada je direktorica RFZO boravila u Subotici 15 minuta smo slušali hvalospev o rešenju koje je lokalna samouprava pronašla za gradske apoteke. Ovo je model  ka kom teže i druge opštine i gradovi.

Na konferenciji za medije Pokreta građanske Subotice rečeno je da grad izdvaja znatno manje sredstava za funkcionisanje Direkcije za izgradnju, a iz lokalne samouprave podsećaju nekadašnjeg gradonačelnika Maglai Jenea da ovo preduzeće ne postoji od 2016. godine, te da se sada ulaže mnogo više novca u razvoj putne infrastrukture.

Bakić: "Subotica-trans" dobio uređaj kao donaciju Dunav osiguranja

- Tada je osnovano JP za upravljanje putevima kom je dodeljeno svega 30 odsto nadležnosti nekadašnje direkcije, pa je logično da je budžet manji. Tačno je da je iz gradske kase ove godine izdvojeno manje novca nego prošle godine i to iz dva razloga. Bilo je potrebno izdvojiti novac za završetak Narodnog pozorišta, a drugi razlog su trasnferi sa viših nivoa vlasti - pojašnjava Ognjen Golubović, direktor JP za upravljanje putevima - Ove godine za izgradnju i uređenje putne infrastrukture imaćemo na raspolaganju ukupno milijardu dinara. Poređenja radi od 2013. do 2016. iz gradske kase  izvojeno je oko 540 miliona, a od 2016. do danas čak 2.3 milijarde dinara.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje javnosti gradonačelnika Bakića i direktora javnih preduzeća Obraćanje javnosti gradonačelnika Bakića i direktora javnih preduzeća Obraćanje javnosti gradonačelnika Bakića i direktora javnih preduzeća Obraćanje javnosti gradonačelnika Bakića i direktora javnih preduzeća Obraćanje javnosti gradonačelnika Bakića i direktora javnih preduzeća Obraćanje javnosti gradonačelnika Bakića i direktora javnih preduzeća Obraćanje javnosti gradonačelnika Bakića i direktora javnih preduzeća Obraćanje javnosti gradonačelnika Bakića i direktora javnih preduzeća
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 90
Pregleda: 10399

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Suboticatrans

stevan bakić

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

ognjen golubović

dejan ljubisavljević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.