Komentara: 16
Pregleda: 3851

Pastor: Vratimo se gradnji pozorišta

29.03.2013. u 15:04h
Izvor: RTV City
Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor današnju konferenciju za medije posvetio je u potpunosti pitanju izgradnje Narodnog pozorišta koja ovih dana ponovo okupira pažnju javnosti.
Pastor: Vratimo se gradnji pozorišta

Pitanje pozorišta godinama unazad imalo je veliki politički naboj i prouzrokovalo je probleme među strankama koje su vodile grad. Pastor smatra da sada kada je na pomolu nova faza u izgradnji pozorišta treba prestati sa tom praksom koja nas drži u nekoj vrsti ropstva. On dodaje da je SVM spreman da  prizna greške koje je počinio u vezi sa pozorištem u proteklim godinama.

Ištvan Pastor, predsednik SVM: „Svesni smo grešaka koje smo kao stranka činili u proteklim godinama vezano za izgradnju Narodnog pozorišta. Ne bežimo od toga, spremni smo sa tim da se suočimo. Potpuno je sigurno da to nije samo naša odgovornost ali je sigurno da u tom kolaču odgovornosti SVM ima najveći deo jer je bio ključni politički faktor u gradu.“

Sada je jasno da je stari projekat bio preambiciozan ali se ne dovodi u pitanje da li Subotici treba pozorište. 26 miliona evra, koliko je trebalo izdvojiti prema prvobitnom projektu, nije bilo moguće sakupiti a taj projekat je, prema stručnjacima, bio i koncepcijski prevaziđen. Predviđena sredstva iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja nisu stizala a Pastor kaže da je najdinamičniji rad na pozorištu bio kada je taj novac obezbeđivan preko kvote SVM-a. Kada oni to više nisu mogi izdržati, jer su trpeli svi ostali projekti, finansiranje je stalo. Druge stranke se nisu htele zamerati partijskim kolegama u pokrajinskoj vlasti i zato je projekat zaustavljen pre par godina. Pokrajinski fond je i sada u kritičnom stanju jer realno postoji samo petina sredstava predviđenih za sva ulaganja, zbog toga postoji bojazan da predviđeni novac za subotičko pozorište neće biti obezbeđen i pored brojnih obećanja. Pošto je oktobra 2011. Skupština grada obustavila sve vezano za pozorište i počela proces preispitivanja ništa se značajno nije desilo. Sada je došlo do promene u Upravnom odboru a Pastor je to ovak prokomentarisao.

Ištvan Pastor, predsednik SVM: „Ali se nadam da će DS na tu poziciju veoma brzo kandidovati čoveka jer je i onaj koji je podneo ostavku igrao u njihovom dresu. SVM nema ambiciju da imenuje  predsednika Upravnog odbora Narodnog pozorišta.“

Prema Pastoru, dve opcije – da se držimo starog projekta ili da porušimo pa prebacimo lokaciju pozorišta drugde, nisu prihvatljive, pa ostaje samo treća.

Ištvan Pastor, predsednik SVM: „Jedina realna alternativa je da na istom tom prostoru imamo pozorište koje će se graditi fazno i koji će se završiti u dogledno vreme. To pozorište treba odgovarati pretpostavljenoj ambiciji, želji i očekivanjima Subotičana.“

SVM se zalaže da gradimo pozorište a ne komercijalne sadržaje poput kafića i prodavnica koji ne smeju da budu dominantni. Takođe, smatraju da treba da postoje dve jednake sale od kojih bi jedna imala i orkestarsku rupu a čitav projekat treba da vide trodimenzionalno čim bude koncipiran.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 3851

Povezana vest

Povezane teme

Narodno pozorište

ištvan pastor

svm

savez vojvođanskih mađara

izgradnja narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.