• Pregleda: 42914

Palićko jezero sve zdravije i čistije

Poslednjih nekoliko nedelja mnogi su postavljali pitanje šta se dešava sa jezerom Palić, gde je ona zelena boja na koju smo navikli, šta znači ova nova žuta boja...
Palićko jezero sve zdravije i čistije

Kao što smo već ranije obaveštavali javnost, tokom marta i aprila obavljen je niz aktivnosti koje su imale za cilj da utiču na kvalitet vode, ali i unapređenje biljnog i ribljeg sveta koje bi dugoročno uticalo na biodiverzitet jezera.

Poslednjih nedelja konstantno se uliva sveža voda, a usled svih ovih aktivnosti jezero je počelo da menja boju i da u nekim delovima bude prozirno, čak i do dubine od čitavih metar. Najčistije je očekivano kod brane, između trećeg i četvrtog sektora.

Žuta boja vode jezera je produkt mešanja čiste vode i peska

Po rečima Jožefa Hužvara, predsednika radne grupe za unapređenje stanja jezera Palić, žuta boja jezera koja je postala predmet komentarisanja javnosti je ustvari čista voda pomešana sa peskom, divljih algi ima sve manje a i talog je čistiji.

Kao potvrdu toga Hužvar ističe i povećanje populacije smuđa i bandara koji su poznati kao vrsta ribe koja traži čistiju vodu i veći procenat kiseonika (minimalno 4mg).

S obzirom na nove rezultate Hužvar očekuje da će se tokom 2017. ili 2018. godine postići ono što je bio prvobitni plan, a to je da se stanje biodiverziteta na Palićkom jezeru značajno popravi.

Stručnjaci kažu da zahvaljujući radu prečistača, koncentracija fosfora u vodi Palićkog jezera je u odnosu na prvobitno stanje smanjena za 90 odsto, što je dodatno uticalo na čistoću vode.

DOGODINE VIŠE KUPAČA I STRATEŠKIH INVESTITORA - Gradonačelnik Subotice Jene Maglai smatra da će jezero biti ponovo poželjno kupačima ako ne ove, onda već sledeće godine, a svoj optimizam temelji na značajnom popravljanju kvaliteta vode u odnosu na ranije godine. Maglai takođe smatra da se već na jesen ili početkom sledeće godine na Paliću mogu očekivati prvi strateški investitori

Izlovljeno oko 17 tona štetne ribe

Krajem marta počeo je probni izlov libe i ispostavilo se posle nešto više od dve nedelje izlovljavanja da 98% ribljeg sveta čini babuška, invazivna vrsta ribe koja je štetna po biodiverzitet. Babuške su završile kao hrana za životinje u Palićkom ZOO vrtu.

Izlov je trajao od 23. marta od 8. aprila. Izlovljeno je oko 17 tona babuške, što je mnoge iznenadilo jer prvobitna očekivanja su bila da će taj broj biti bliži 5 tona.

Izlovljavanje je vršeno putem malih i velikih vrška, ali najefikasniji su bili lovom na struju u kojem je dnevno vađeno oko tona ribe. Ova metoda pokazala se kao najbrža, najdelotovornija za babušku, dok ribe smuđ i bandara tek na kratko omamljuje.

Za nešto više od dve nedelje izlova izvađeno je 16,7 tona babuški, dok je 2.803 komada smuđa i 250 bandara vraćeno u jezero. Posle izlova veće količine babuški razmatra se poribljavanje sa štukom i somom kako bi se još više uticalo na smanjenje populacije ove invazivne vrste.

Primećeno je i veće prisustvo kormorana u trećem sektoru, a oni su poznati kao grabljivice koje traže čistiju vodu koja im omogućava lakši lov pod vodom.

Voda u trećem sektoru bistra kao "česmuša"

Mišel Roman, diplomirani hidrolog, došao je na Palić 2011. godine putem projekta međunarodne razmene (CIM) preko nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) i radi kao savetnik za sanaciju jezera Palić i Ludoš pri preduzeću Park Palić.

Dafnije (vodene buve) nalazimo u svim slatkovodnim staništima. Brzo se razmnožavaju u jako zelenoj vodi punoj algi, pa se u nekim slučajevima koriste kao prirodni filter za održavanje čistoće vode.

Po njegovim rečima voda u trećem sektoru je sada toliko bistra da se može (po bistrini) porediti sa pijaćom vodom, dok je voda iz četvrtog još uvek mutnija, iako dosta čistija nego ranije, ona danas više nije zelenkasta i mutna, već je mnogo čistija i žuća.

- "Smanjivanjem polupacije riba omogućava se razmnožavanje Dafnija koje konzumiraju alge i čime se voda dodatno bistri. Kad je voda bistrija onda lakše prolazi i svetlost što pogoduje rastu trave i drugih podvodnih biljaka, čime se popravlja eko sistem." - rekao je Mišel Roman

Za oporavak četvrtog sektora potrebno je vreme, ali već nagodinu očekuje se značajno poboljšanje i u ovom delu.

-"Četvrti sektor još nije dostigao krajnji cilj, ali to je kao organizam kada je bolestan i ima različite faze u procesu ozdravljenja. To ozdravljenje neće trajati 2-3 dana kao kod čoveka, nego mesecima, ali verujem da će sledeće godine biti puno bolje" - dodao je Roman

Izvor: Subotica.com

povezane teme

39
bona fide Odgovori
Ruzno i tuzno.
Salamander Odgovori
Teško je poverovati u ove informacije pošto smo navikli da uvek izlaze sa nekim planovima koji nikada nisu bili realizovani. Ako se ovo potvrdi u narednom periodu onda je ovo fenomenalna vest.
Dejan Odgovori
Ovo je pokusaj tkz spinovanja aktuelne politicke vlasti u Subotici na celu sa gradonacelnikom. Pokusaj da se jedan visegodisnji nerad pretvori u veliki rezultat. Bez konkretnih mera nema konkretnog ozivljavanja jezera. Za cetiri godine koliko su na vlasti, jedini vidljivi potez bio je upravo ovaj, sanacioni izlov korov ribe. Predpostavlja se da je u jezeru ima oko 150 tona. Sada je vreme da se hvalimo sa 17,5 tona izlova. Pa sta ste radili do sada? Sram vas bilo
Milan024 Odgovori
Ništa vise ne razmatrajte .
Poribite Palic , stilom i somom , to je u sadasnjem trenutku jedini spas od babuske.
Alen Odgovori
Ako se za mesec dana voda toliko procistila zbog babuski onda ce za 3 meseca biti za pice i mocicemo da je flasiramo. Super sto nije neka hemija upitanju.
Samo ne znam zasto cistite Palic kada svake godine objavljujete da je voda za kupanje?
Vesko Odgovori
A ko je sve ranije izlovio novce namenjene jezeru Palic? Da li ce neko zbog toga da odgovara,
silna gospodo i " strucnjaci "?
Safet Odgovori
Svaka cast nasoj vlasti vidi se da rade i poale izbora vredno. Iskreno se nadam da ce subotica pod palicom srbskog gradonacelniika iz snsa da resi gracka pitanja od vaznosti pa i palic smrdljivi. Samo nek se cisti voda. Suboticani bi mogli da pomognu malo da dodju da izbacuju mulj a ne samo da se kriju kuci i kritikuju i zanovetaju...
Irishman Odgovori
Bude li se som ubacio pozdravite se sa ribom u Palicu generalno :)
poreznik Odgovori
Niste sposobni i gotovo! Auu sad je već žuta voda, nije zelena... auu, koja vest ljudi! To je septička jama najveća i kraj priče! Čim izađe sunce i 40 stepeni ima da džibri da poludiš a ne daj bože u šetnju pored obale onda! Oni su bili pošteni radnici i poreznici, koji su 1976-te očistili, možete pogledati na youtube-u kako su to izveli i uradili. Vi danas ste nula a ne radnici i poreznici pa tako se i odnosite, kao da vas interesuje da li će ikada biti kao što je nekad bilo, e pa neće! Zašto? Jer ne plaćate porez i ne radite ništa! Da je u pitanju Balaton ili Bodensee... pih gde ste vi od toga... bolje odselite rodbinu i ćaos! U stvari nemojte, budite patriJoti nedajte vaše, nego gledajte još 40 godina nesposobnjake!
buzdovan Odgovori
Sad mi je jasno zbog cega je na pijaci opala cena babuski. Babuske sad mogu da se kupe za 100din/kg.
Branch for Balkan Odgovori
We are interested investing in the development of tourism in this area.
angelina Odgovori
prvo izvadite onu bombu sto je pala u jezero 99 god... to je za pocetak......
bac pere Odgovori
Uzo ja juce da praznim septicku kad ono gle ista boja kao i Palicko jezero..g-dine Huzvar pozivam Vas i take strucnjake da se sledeci put okupaju u mojoj septickoj pred kamerama,u toj zdravo cistoj i lekovitoj vodi.Pozdrav za sve strucnjake i strucnjake
jz Odgovori
ahahahah
AlwaysUltra Odgovori
Imamo na ovoj planeti Zuto more i Zutu reku. Zasto ne bi i Zuto jezero postojalo ?? Zar ne ... ??
:) Odgovori
Blago namaaa!
bole Odgovori
pustite ljude da pecaju slobodno,pa ce ocistiti jezero,a ne odma kazne lupati.
Alimp Odgovori
muljani Odgovori
To sa kombajnom je bila vest za ono vreme, sad se sve promenilo, i kombajn i vlast, sad to vise ne vazi nista. Nema ni vlasti ni kombajna a ni para za sve to od onda
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Neee...! Promena boje i kvaliteta (i slovima: kvaliteta?!) vode u jezeru nije zbog, u poslednje vreme, pojačanog uticaja atmosferilija na okolni BIODIVERZITET, nego...Za razliku od nas, dunavski somovi kapitalci se već ne bi dali uhvatiti na ovakvu bućku. Uostalom, čim prođe trenutni kijamet, eto nam pred svečano otvaranje ovogodišnje turističke sezone ponovo - green, green, lake water! U inat prečistaču, vodenim bubama, a najviše ovdašnjim somčinama! Što, ipak, ne znači da će biti onemogućeno brčkanje u vodi...Pogotovo, ako se napuni dečji bazenčić koji je decenijama van upotrebe.
Oko sokolovo Odgovori
Ko je vas poznavao...
drapo Odgovori
@ safet
Ajde, sad već stvarno nemoj da nas smaraš ...znamo da si polupismen, kaže se gradska a ne gracka, kaže se srpski a ne srbski, Subotičani su uvek pomogli i pomoći će a ti bolje ćuti i poštedi nas tvojih glupih komentara i ,molim te,nemoj da vodiš brigu o nama Subotičanima, mi smo jakom dobro živeli bez "safeta" a i nadalje ćemo ...
mina1985su@gmail.com Odgovori
city woman Odgovori
Pa jeste, kod nas je česmuša "bistra" kao Palić.
Gode Odgovori
nosite kući svoje smeće!!PECAROŠI,takozvani,kao da na jezero iz kuće vučete svoj đubrašag,sram da vas bude
Sojic Odgovori
Otkud sad i peska kad sem mulja nema nista
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
@ drapo (& company)

"Subotičani su uvek pomogli i pomoći će ...!" - Osim ovakve, i slične retorike, ne bi se moglo reći da ti isti subotičani-ke masovno izražavaju želju, a pogotovo ne da se pretržu na saniranju ruiniranih zajedničkih sadržaja, kako u gradu tako i na Paliću. Ako, pak, ne za sebe, a ono za naraštaje koji slede. Ali, to je i razumljivo, jer je kudikamo lakše kao virtuelni udarnik raspaljivati po tipkama "kao Maksim po diviziji", nego li dati lični doprinos na uređenju bližeg nam okruženja. Ali, eto, nažalost!
Cici Odgovori
@Safet
Da li je važno što će novi gradonačelnik biti Srbin?
Piše se "srpski" i "gradski"! Džabe Vam što imate stav kada ste nepismeni.
Albe Odgovori
Da nije tuzna , ova vest bi bila za plakanje.
angel of hell Odgovori
Ne shvatate poentu voda se poslednjih 15-20 godina namerno držana u takvom stanju kakva je bila,e sad za to vreme nekretnine oko palića su prodana za mizernu cenu i to otkupili sve tamo neki.A sad srediće kvalitet vode. Cene placeva i zemljišta oko palićkog jezera već je počela vrtoglavo da raste,ali novac sad već neće da se uliva palićanima u džep (kao što se uliva čista voda u jezero)nego u džep nekog BIZMISMENA.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.