Komentara: 8
Pregleda: 7178

Izlovljeno 17 tona babuški iz Palićkog jezera

21.04.2016. u 14:13h
Izvor: TV Subotica
Izlovljeno 17 tona babuški iz Palićkog jezera

Kako bi se sumirali rezultati sanacionog izlova ribe babuške iz Palića, koju su tokom tri nedelje obavljali specijalizovani ribari iz Nemače, Arhus centar je organizovao okrugli sto na ovu temu. Nemački ribari izlovili su blizu 17 tona babuške, koja je jedna od najodgovornijih za loš kvalitet vode u jezeru. Babuške su završile kao hrana za životinje u Palićkom ZOO vrtu.

Da ima previše babuški u Paliću poznata je činjenica, međutim, zahvaljujući nemačkim ribarima, saznali smo mnogo toga što nismo znali o ribljem sastavu jezera, napominje Mišel Roman, savetnik za sanaciju jezera Palić. Roman kaže da je pronađeno čak 13 različitih vrsta ribe, od čega su četiri invazivne, dok su devet autohtone, što je prema njegovom mišljenju veoma dobro.

Procenjuje se da je neophodno izloviti još oko 160 tona babuške kako bi se ekosistem vratio u ravnotežu, jer trenutno ova vrsta čini 92 odsto biomase, što definitivno nije normalan odnos.

Veoma važnu ulogu u daljoj sanaciji Palićkog jezera putem biomanipulacije imaju svakako i lokalni ribolovci, ističe Roman.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7178

Povezane vesti

Povezane teme

palićko jezero

izlov ribe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.