• Pregleda: 26098

Palić počinje da koristi banjske predispozicije

Do kraja naredne letnje sezone planirano je unapređivanje banjskog kompleksa, odnosno termalnih bazena na Muškom štrandu na Paliću kako bi ovo turističko mesto konačno počelo da koristi svoje banjske kapacitete i prirodne termalne izvore. U planu je saniranje i natkrivanje bazena, ugradnja podnog grejanja, i u poslednjoj fazi rekonstrukcija kabina.
Palić počinje da koristi banjske predispozicije

Termalni bazen na Muškom štrandu postoji od 1984. godine, ali još od tada nije postojala neka ozbiljnija investicija i jasan plan koji bi ovaj kompleks uz samo jezero držao koliko toliko u konkurenciji sa nekim drugim banjskim centrima u Vojvodini, ali i susednoj Mađarskoj.

Strateške investicije koje se već duži niz godina najavljuju na Paliću su izostale. Senzacionalističke najave od izbora do izbora neozbiljne su kao i sami političari koji ih izgovaraju, pa nije ni čudo što prosečni građanin više nema nikakva očekivanja po ovom pitanju.

Shodno neizvesnosti oko daljih strateških investicija preduzeće Park Palić uz pomoć lokalne samouprave i državnog resora za trgovinu i turizam odlučilo je sa krene korak po korak u aktivnosti koje će unaprediti potencijale ovog vojvođanskog bisera i konačno početi da koristi prirodne termalne resurse kojih u ovom delu Vojvodine ima sasvim dovoljno, a koji su nekoliko decenija neiskorišćeni.

Rekonstrukcija ovog budućeg banjskog kompleksa predviđena je u tri faze. U prvoj fazi radi se na omogućavanju kvalitetnog prečišćavanja i dezinfekcije termomineralnih voda, kao i sanaciji korita bazena, zatim sledi natkrivanje (sa svih strana) i instalacija podnog grejanja. Ovi radovi bi po planu trebalo da budu završeni do kraja leta.

U poslednjoj fazi predviđeno je renoviranje kabina ispred bazenskog kompleksa tako što će prizemlje biti preuređeno za postavljanje desetak đakuzija i drugih hidro-masažnih kada.

Saniranje mašinske sobe, ugradnja podnog grejanja i natkrivanje

Mašinska soba je srce ovog bazenskog kompleksa i to je mesto u kojem se voda prečišćava i dezinfikuje. Po rečima Miladina Vidakovića, zamenika direktora preduzeća "Park Palić" ova soba je bila van funkcije poslednjih 10-15 godina s obzirom da nakon poplave u kojoj je uništena većina opreme ova soba više nije bila operativna.

- "Vraćanje u život ove tehničke opreme nije nimalo jednostavno. Od oktobra prošle godine krenuli smo u akciju obnavljanja i to je aktivnost koja nam je odnela dosta vremena i truda, ali odlučni smo da to završimo i osposobimo za dalje funkcionisanje i planove koje imamo sa ovim kompleksom" - rekao je Vidaković

Kako je rečeno ovih dana u planu je testiranje sistema, kao i analiza uzorka sa termalnog izvora, jednog od nekoliko koji se nalaze na ovoj lokaciji. Potrebni su i određeni radovi kako bi se sam bazen dobro izolovao i obezbedio, a onda sledi "zatvaranje" bazena (leksanom) kako bi bio na raspolaganju tokom čitave godine.

Uređenje, dogradnju dva manja bazena, ugradnju podnog grejanja i natkrivanje finansiraće preduzeće "Park Palić", lokalna samouprava i Ministarstvo trgovine i turizma. Plan je da se radovi na bazenu završe najkasnije do septembra ove godine.

Saniranje kabina

Po završetku saniranja bazena, ugradnje podnog grejanja i natkrivanja radovi će se preusmeriti na prednji deo kompleksa, odnosno kabina koje su danas u potpunosti neiskorišćene. Po planu je da donji red kabina bude namenjen za "mokri" deo usluge, odnosno pojedinačne kade, đakuziji, saune kao i lekarske sobe, dok će gornji deo biti osposobljen za odmor gostiju.

- "Posle korišćenja termalnih voda preporuka je da se tri do četiri sata miruje, a upravo to želimo da omogućimo budućim korisnicima, pogotovo što smo i u ranijem periodu imali upite za tako nešto. " - dodao je Vidaković

Dok čekamo da se ovi planovi realizuju ne možemo da zaboravimo ni na glavni simbol ovog turističkog naselja - jezero. Kakve se promene poslednjih nedelja dešavaju na jezeru pročitajte u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Milan024 Odgovori
Lipsi magarce do zelene trave !
Ništa neme od vas nesposobnjakovica!!!
Irishman Odgovori
Pa krajnje je vreme bilo da se sete nadlezni. Po mnogima su svi projekti vezani za funkcionisanje banjsko-turistickog kompleksa na Palicu bili daleko veci prioritet nego recimo rusenje pozorista... j***m ti politiku mrtvu...
Dejan Djordjevic Odgovori
Ma nelupetajte!!
Unistili ste terene na Palicu na pocetku muskog stranda time sto ih niste odrzavali, KOROV OD DVA METRA izbija iz betona, drvena tribina trulex!!!
A u sustini tereni su zdravi, samo ih je trebalo ODRŽAVATI!!!
ŠTA JE SA TRULIM DASKAMA NA MOLU, POLA STAVLJENE NOVE DASKE A POLA OSTALO TRULO!!!?
Obzirom da nema table da je zabranjeno setati, kada neko polomi nogu IMA PUNO PRAVO DA TUZI GRAD!!!!
Pozdrav.
maslacak Odgovori
treba misliti i na one korisnike bazena koji zele da se suncaju leti zato treba prosiriti plato okolo bazena pa ko zeli bice napolju a ko ne zeli ucice u pokriveni deo bazena.Sadrzaj okolo bazena treba osmisliti jer sad nema gde da se kupi sok;sladoled i sl nego sa paketima hrane dolazimo na bazen.
Jemamba Odgovori
Pa mogli ste barem lepse da renderujete :P
dinGospo Odgovori
@Jemamba
Preduhitrio si me. Neke slike liče kao da su samo print screen, a neki su default renderi, bez puno uloženog truda. Nije mi profesija, ali sam već radio desetak rendera, i svi su mnogo bolje izgledali od ovog.
Veteran Odgovori
Hajde jednom krenite,i dajte više jednom mladog čoveka sa državnom diplomom fakulteta za direktore,dosta više istih otrcanih matorih faca,25 god sve se iste face po gradu muvaju,dosadili brate više!
dinGospo Odgovori
@Veteran
Na žalost ako bi mlad čovek sa pošteno stečenom diplomom stigao na taj položaj, postao bi sumnjiv, kao namešten čovak koji je tu da zastupa nekog. Šteta, ali takav je današnji sistem da je svako paranoičan i na žalost i pošten čovek je za svakog sumnjiv, praktično kriv dok ne dokaže suprotno.
Albe Odgovori
@Veteran , podrska za sve sto si napisao , samo koliko je realno da se to u skorije vreme i dogodi ,veliko je pitanje. Previse je protekcionizma ,previse partijaca ,previse muljanja ,previse rodjaka ,sinova kumova i svalerki a i onih koje to nisu ,svima su gu..ce zinule na pare, a svi su jos plus na platnom spisku opstine i samog Park Palica .Svega loseg je previse ,samo dobrog nigde.
DOVIDJENJA I PRIJATNO Odgovori
Uhhhh kako ovo da razumemo... natrivanje bazena i to mu dodje poduhvat..koga ovi vozaju... i dokle misle..
Dunja Odgovori
Vi stvarno mislite da smo mi ovce koje bleje??? Molim vas nemojte me vrdjati!
rolf Odgovori
Renoviranje bazena i dva manja. Pa za koliko osoba će to biti? 50 - 60 ili kao sardine? Niste sposobni da završite bazen u Dudovoj šumi, nego i ovo ćete započeti i napola završiti jer će nestati para (treba u Subotici povećati porez za one koji plaćaju). Mogli ste napraviti već od Krvavog jezera toplu banju od ona 3 izvora što spominjete i sa tom temperaturom tople vode.
lidija Kovač Đerović Odgovori
Na slikama planiranog projekta se vidi da će prilikom rekonstrukcija kabine dobiti potpuno novi izgled, ali taj izgled odudara od onog "Palićkog stila", zašto ne možemo sačuvati ono po čemu je Palić bio nekada karakterističan i na daleko poznat?
Zlata Kupusovic Odgovori
Bravo, to nam je omiljeno mesto za celo leto, pitam se kada ce poceti sa radom i hoce li se moci koristiti dok traju radovi?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.