Komentara: 1
Pregleda: 2711
Foto

Otvorena izložba likovne kolonije "Bunarić 2016"

31.10.2017. u 10:52h
Izvor: Subotica.com
Izložba slika, nastalih na 20. međunarodnoj likovnoj koloniji "Bunarić 2016", u okviru tradicionalne žetvene svečanosti "Dužijanca", otvorena je sinoć u holu Otvorenog univerziteta Subotica. Na koloniji su učestvovali slikari likovne sekcije HKC "Bunjevačko kolo", kao i slikari iz susednih zemalja i regiona, čije radove će sugrađani moći da pogledaju do 5. decembra.
Otvorena izložba likovne kolonije "Bunarić 2016"

Izložba pod nazivom "Slikari Evrope na žetvenim svečanostima Dužijance u Subotici", predstavila je 39 radova umetnika sa likovne kolonije "Bunarić 2016". Šandor Kerekeš, kaže da se prošlogodišnji saziv razlikuje od svih prethodnih po tome što su umetnici stvarali tri grupe slika, odnosno pejzaže, mrtvu prirodu i preslikavane svete slike.

- Mi, Vojvođani, volimo pejzaže, naš kraj i salaše, naše žito i bake koje ga sakupljaju ili kuvaju ručak. Takođe, to je i dokumentarno slikarstvo, jer salaša danas više nema ili su obnovljeni tako da su sačuvali duh salaša, ali unutrašnji život nisu. Ono što je još važnije, jesu preslikavane slike koje mnogo vrede, zato što se danas time niko ne bavi. Zvanično, nijedna Akademija nema katedru koja se bavi svetim slikarstvom. Ovi slikari, koji kopiraju svete slike ili slike starih majstora, prepušteni su sami sebi, imamo svega nekoliko ljudi koji to izvanredno rade i njih treba posebno negovati - rekao je Kerekeš na otvaranju izložbe.

Otvorena izložba likovne kolonije "Bunarić 2016"

Izložba je otvorena minutom čutanja, poslednjim pozdravom nedavno preminuloj umetnici i slikarki Ruži Tumbas, čija slika "Tvrđava" je smeštena u centralnom delu izložbe. Ova umetnica je, na istom mestu početkom maja, imala samostalnu izložbu, kojom je obeležila 60 godina likovnog rada. Lazo Cvijin, ispred HKC "Bunjevačko kolo", ostvrnuo se na njen život i rad.

- Osim što je bila slikarka, Ruža Tumbas je bila i jedna od osnivačica Hrvatskog kulturno-umetničkog društva "Bunjevačko kolo", preteče današnjeg Hrvatskog kulturnog centra, čime je njen gubitak još veći. Pohvalio bih likovnu sekciju zbog izuzetnog truda koji su uložili u organizaciju ove izložbe, kao i za dosadašnji rad i ideje, te im želim mnogo uspeha u daljem stvaralaštvu - rekao je Cvijin.

Otvorena izložba likovne kolonije "Bunarić 2016"

Bivši ambasador Hrvatske u Srbiji, Velimir Pleša, prisustvovao je otvaranju sinoćne izložbe, kao i poslednjoj izložbi preminule umetnice.

- Siguran sam da se ona sada veseli, sa svima nama koji smo se ovde okupili, što ponovo možemo da slavimo vrednost i značaj kulture. Slikarstvo je posebna umetnost, jer u slikarstvu, kao i u ljubavi, nema varanja, ili je nešto lepo ili nešto nije lepo. Kao laiku, koji uživa u lepom slikarstvu, želim da vidim više ovakvih događaja, koji se organizuju ispred Udruga hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Hrvati su kulturan narod koji, u suživotu sa ostalim narodima, doprinosi ovoj sredini i ovom prelepom vojvođanskom tlu - istakao je Pleša, dodajući da je jedan narod onoliko vredan koliko ulaže u sopstvenu kulturu i duhovnost.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe slika nastalih na 20. likovnoj koloniji "Bunarić 2016" Otvaranje izložbe slika nastalih na 20. likovnoj koloniji "Bunarić 2016" Otvaranje izložbe slika nastalih na 20. likovnoj koloniji "Bunarić 2016" Otvaranje izložbe slika nastalih na 20. likovnoj koloniji "Bunarić 2016" Otvaranje izložbe slika nastalih na 20. likovnoj koloniji "Bunarić 2016" Otvaranje izložbe slika nastalih na 20. likovnoj koloniji "Bunarić 2016" Otvaranje izložbe slika nastalih na 20. likovnoj koloniji "Bunarić 2016" Otvaranje izložbe slika nastalih na 20. likovnoj koloniji "Bunarić 2016"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2711

Povezana vest

Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

izložba likovnih radova

hkc bunjevačko kolo

likovna kolonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.