Komentara: 1
Pregleda: 2884
Foto

Obeleženo 60 godina rada slikarke Ruže Tumbas

09.05.2017. u 17:46h
Izvor: TV Subotica
U galeriji Ovorenog univerziteta, sinoć je povodom obeležavanja 60 godina umetničkog rada slikarke Ruže Tumbas, otvorena izložba njenih radova.
Obeleženo 60 godina rada slikarke Ruže Tumbas

Slikarka Ruža Tumbas otkrila je ljubav prema slikarstvu u srednjoškolskim danima, nakon čega je sama razvijala dar prema ovoj umetnosti. Od tih dana, do danas, u našem gradu svoje radove predstavila je petnaestak puta, dok je grupno izlagala više puta u gradovima širom i van Srbije. Njen stvaralački opus inspirisan je uglavnom salašima, pejzažima okoline Subotice i mrtvom prirodom, koji su na platnu oživljeni  mahom pastelnom tehnikom.

- Iako sam gradsko dete, najomiljeniji mi je motiv - salaš. Tokom odrastanja, dva puta godišnje išli bi kod rođaka na salaš, obično u vreme kad je bila „Vršalica“ i „Disnator“. Tamo smo provodili vreme, družili se... Tako sam i zavolela salaše. - kaže Ruža Tumbas

Obeleženo 60 godina rada slikarke Ruže Tumbas

Ruža Tumbas je nagrađena za svoj rad 1983. godine, na 16. Jugoslovenskom susretu Bratstvo-jedinstvo u Kraljevu, zlatnikom sa Titovim likom, a potom i prvom otkupnom nagradom na izložbi slikara amatera pri Radničkom univerzitetu u Subotici, 1986. godine. Tokom karijere, bila je članica likovnih sekcija KUDŽ-a Bratstvo, Radničkog univerziteta u Subotici i KUD-a Bunjevačko kolo, a danas je članica Likovnog odeljenja Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ i Hrvatske likovne udruge „CroArt“ iz Subotice.

Ruža Tumbas nastavlja da stvara, a dok neki novi krajolici ne budu krasili zidove izložbenih prostora, možete pogledati  izložbu na Otvorenom univerzitetu, koja je otvorena do 14. maja.

Obeleženo 60 godina rada slikarke Ruže Tumbas

Izvor: TV Subotica
Izložba - 60 godina rada Ruže Tumbas Izložba - 60 godina rada Ruže Tumbas Izložba - 60 godina rada Ruže Tumbas Izložba - 60 godina rada Ruže Tumbas Izložba - 60 godina rada Ruže Tumbas Izložba - 60 godina rada Ruže Tumbas Izložba - 60 godina rada Ruže Tumbas Izložba - 60 godina rada Ruže Tumbas
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2884

Povezana vest

Povezane teme

ruža tumbas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.