Komentara: 34
Pregleda: 8686

SBB: Postavka spomenika Ivanu Antunoviću je akt asimilacije i nacionalne netolerancije

16.10.2020. u 12:58h
Izvor: Subotica.com  / Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca u vezi sa postavljanjem spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, koji je juče svečano otkriven u parku kod Katedrale Svete Terezije Avilske, prenosimo u celosti.
SBB: Postavka spomenika Ivanu Antunoviću je akt asimilacije i nacionalne netolerancije

Postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, zloupotrebom skupštinske odluke Grada Subotice tako što je kao podizač spomenika prikazano Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u sklopu nacionalnog  praznika Hrvata u Vojvodini i otvaranja kuće Bana Jelačića, uz prisustvo visokih zvaničnika R. Hrvatske i R. Srbije, je jasna i nedvosmislena namera da se Bunjevci u Srbiji prikazu Hrvatima. Čitav scenario u režiji Tomislava Žigmanova upravnika Zavoda za kulturu Hrvata i Jasne Vojnić, predsednice HNV, je bio takav da je ne samo biskup Ivan Antunović prikazan Hrvatom, nego da su i danas Bunjevci u Srbiji Hrvati.

Najoštrije osuđujemo takav postupak i pitamo predstavnike Srbije, Pokrajine i Grada,  da li je njihovo prisustvo činu otvaranja spomenika u takvim okolnostima, ujedno i znak da Bunjevce smatraju Hrvatima?  Ako nije, a u to iskreno verujemo, zahtevamo da se vinovnici takvog postupka sankcionišu zbog zloupotrebe skupštinske odluke i svog položaja sa posledicom ozbiljnog narušavanja međunacionalnih odnosa.

Najoštrije demantujemo iznete kvalifikacije u javnosti kojima se sugeriše i tvrdi da je biskup Ivan Antunović hrvatski prosvetitelj i da su Bunjevci Hrvati.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com / Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 8686

Povezane vesti

Povezane teme

savez bačkih bunjevaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.