Komentara: 30
Pregleda: 16760

Otkriven spomenik Svetog Trojstva

22.05.2016. u 16:27h
Izvor: Subotica.com
U prisustvu predstavnika Sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Grada Subotice, SPC i drugih verskih zajednica, kao i brojnih građana, na Trgu republike osveštan je spomenik Svetog Trojstva, na dan kada pripadnici katoličke crkve slave ovaj praznik.
Otkriven spomenik Svetog Trojstva

Čin osvešavanja najstarijeg javnog spomenika Subotice, koji je posle više od pet decenija vraćen na prvobitno mesto, svečano je obavio župnik Katedrale svete Terezije Avilske, monsinjor Stjepan Beretić.

Spomenik - skulptura Svetog Trojstva je postavljena 1815. godine na tadašnjem pijačnom trgu. Odlukom vlasti spomenik je 1964. godine premešten na trg između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, gde se nalazio do decembra 2014. kada je na inicijativu Mađarskog nacionalnog saveta započeta njegova restauracija. Restauratorske radove je izvela akademska vajarka Karolina Biači.

Otkriven spomenik Svetog Trojstva

Govoreći o značaju postavljanja skulpture predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Jene Hajnal je citirao reči književnice Ildiko Lovaš, koja je bila inicijator projekta. - Spomenik Svetog Trojstva je simbol pripadanja Evropi, prihvatanja vrednosti koja naglašava toleranciju i razumevanje, a ne diskriminaciju. Projekat je ostvaren uz odobrenje Subotičke biskupije, a uz finansijsku pomoć Vlade Mađarske. Mi smo bili posrednici a veliku podršku pružio je i Grad Subotica. 

Otkriven spomenik Svetog Trojstva

Uz osvrt na istorijski period u kome je postavljen spomenik, o njegovoj simbolici govorio je gradonačelnik Jene Maglai.

- Spomenik koji je gradu daraovao Matej Vojnić simboliše slogu, jedinstvo građana Subotice u vreme kada je stanovništvo zajedničkim naporima isušivalo i nasipalo močvarne delove grada. Iskazujem poštovanje toj slozi i jedinstvu koje Subotičani do današnjeg dana čuvaju u duši. Ponovno postavljanje na prvobitno mesto predstavlja istorijski trenutak i neka nas podseća na to da umesto rušenja, zajedničkim snagama gradimo našu zajednicu i doprinesemo poboljšanju multikulturalnosti-rekao je Jene Maglai i pozvao građane da poštuju njegovu vrednost- Tako ćemo zajednički jačati i obogatiti suživot u gradu. Zato svi čuvajmo ovaj spomenik kao simbol jedne lepše budućnosti. Spomenik Svetog Trojstva je hrišćanski simbol i želim da vas u životu vode tri božanske vrline vera, nada i ljubav.

Izvor: Subotica.com
Otkrivanje restauiranog spomenika Svetog trojstva Otkrivanje restauiranog spomenika Svetog trojstva Otkrivanje restauiranog spomenika Svetog trojstva Otkrivanje restauiranog spomenika Svetog trojstva Otkrivanje restauiranog spomenika Svetog trojstva Otkrivanje restauiranog spomenika Svetog trojstva Otkrivanje restauiranog spomenika Svetog trojstva Otkrivanje restauiranog spomenika Svetog trojstva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 16760

Povezana vest

Povezane teme

spomenik svetog trojstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.