Komentara: 7
Pregleda: 3599
Foto

Položeni venci povodom Dana oslobođenja Subotice

10.10.2019. u 13:42h > 15:11
Izvor: Subotica.com
Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.
Položeni venci povodom Dana oslobođenja Subotice

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položio Maksim Bakrač, koji je istakao da se Subotica za 75 godina razvila u prelepi grad u kojem slobodno živi više od 30 nacija, a da su jedni od najzaslužnijih za taj razvoj bili borci koju su doneli slobodu.

- Subotičani su krvavo platili svoju slobodu. Ovim spomenikom, koji je jedan od najlepših spomenika podignutih žrtvama terora, Subotičani su se za jedan deo odužili svima koji su dali život za slobodu ovog grada. Nikada, u našoj slavnoj istoriji nismo bili agresori. U svim oslobodilačkim ratovima Srbije, uvek smo se branili i uvek krvavo i sa ogromnim žrtvama dobijali slobodu. Sa našom slavnom armijom, precima, junacima, ali i narodom, jer su narod i vojska jedno, celina koja je u svim teškim vremenima bila i biće zajedno - rekao je Bakrač, dodajući da se i danas negiraju zasluge Narodnooslobodilačke borbe u Jugoslaviji. - Ko može osuđivati narod koji je za slobodu dao milion srpskih žrtava na prostorima bivše Jugoslavije? Toliko je poginulo srpskog življa, od dece u kolevkama do onih najstarijih, a najveći zločini u istoriji čovečanstva desili su se na prostorima bivše Jugoslavije. Setite se Jasenovca, Dunava u Novom Sadu, jama po Bosni i Hercegovini, Lici, gde je nedužni narod stradao.

Praznik slobode Subotičanima je čestitao Svetomir Atanacković, koji je u ime Pokrajinskog odbora SUBNOR-a položio venac na spomenik, s rečima da je sloboda najveći doprinos čoveka.

- Subotica je patila, trpela, ali je doživela i dočekala slobodu. Sloboda nema zamenu. Tri stuba života su mir, zdravlje i sloboda, i u toj slobodi moramo da uživamo, da stvaramo i da ne dozvolimo nikome nikada da ponovi ono što je fašizam učinio Subotici, Vojvodini, Srbiji i Jugoslaviji. Da ne dozvolimo stradanja i da naša deca znaju ko su im bili preci i ko se protiv koga borio za slobodu. Zbog toga želim još jednom da ponovim, da čuvamo likove i sećanja na sve one koji su svojim životom platili slobodu, a njih je mnogo. Setimo se njih i na današnji dan. Hvala im za sve što su stvorili da bismo danas živeli u slobodi - poručio je Atanacković.

U ime Vlade Republike Srbije, vence na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma položio je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, u ime Ambasade Ruske Federacije Ivan Starostin, prvi sekretar, a ispred Ambasade Belorusije Julija Iljina, savetnica ambasadora. Cveće sećanja položile su i delegacije lokalnih samouprava i Gradskih odbora SUBNOR-a iz Apatina i Sombora, Udruženje "Beli manastir" iz Hrvatske, Komunisti Subotice "Centar Tito", Gradski odbor Socijalističke partije Srbije, Udruženje vojnih penzionera, Srpsko-rusko-belorusko bratstvo "Sveti knez Vladimir", Mini Jugoslavija, Pokret socijalista i Rusko-srpski humanitarni centar iz Niša.

Na jubilej, 75 godina od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, po prvi put je izostala svečana sednica Skupštine grada, umesto koje je održana redovna sednica, a niko od predstavnika lokalne samouprave nije prisustvovao komemorativnom skupu na Trgu žrtava fašizma.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 3599
Povezane vesti
Povezane teme
oslobođenje grada subotice dan oslobođenja subotice trg žrtava fašizma spomenik žrtvama fašizma maksim bakrač
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.