• Pregleda: 2365

Obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.
Obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice

Gotovo u isto vreme kada se održavala akademija, pre sedam i po decenija, podsetio je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, Jovanu Mikiću Spartaku stigla je vest da su zauzeti svi drumovi i da je prethodnica Crvene armije na samom ulazu u grad.

- Ovaj datum, 10. oktobar obeležio je moje odrastanje, pamtim ga po tome kako smo odavali poštu onima koji su doprineli da živimo bezbrižno. Ne znam da li ćemo imati dovoljno načina da im se zahvalimo za to i da se prisetimo šta se sve dešavalo tih oktobarskih dana 1944. - istakao je Vučković, opisavši detaljno događaje koji su prethodili oslobođenju. - Herojska borba Jovana Mikića i njegovih saboraca ne govori samo o vojnom poduhvatu, nego i o tome kako se odnosimo prema životu, šta radimo srcem... Sada je u toku jedna druga bitka, revizija istorije i fašizma, koja se ne odvija otvoreno nego suptilno, i donosi gubitak identiteta. Subotica taj identitet mora da očuva, jer je ona dokaz da svi možemo da živimo zajedno, a ne jedni pored drugih.

Po rečima Maksima Bakrača, predsednika gradske organizacije SUBNOR-a, najveća tekovina je sloboda.

- Ovo je najznačajniji datum u istoriji našeg grada, dan kada se sećamo kako su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu doneli Subotici i njenim građanima - podsetio je Bakrač. - Subotica je dala više od 2.000 mladića i devojaka u redove Osme Vojvođanske udarne brigade, od kojih je 586 poginulo, a više od hiljadu kućama vratilo kao ratni vojni invalidi. Ne smemo da ih zaboravimo!

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
VUČIĆ Odgovori
Pored tolikog značaja za ovaj grad i Srpsku istoriju prethodna (žuta) vlast je dozvolila da se ime ove škole promeni i nazove po putu (majšanski put). Samo kad su dozvolili da se sagradi džamija na glavnom putu i da svi koji udju u našu zemlju prvo vide takvu znamenitost. Bruka i sramota!
Овца за шишање
Збориш као прави Вучић - радикалски!
ferjoe
Škola se još uvek zove 10. oktobar u kertvarošu, a ulica (trg) kod mlečne pijace se preimenovala
Bobes Odgovori
Nekada veliki praznik,sada marginalizovan,kako ljudski zivot i dela malo vrede i brzo se zaboravljaju.
Subotica Odgovori
Nekada je ovo bio veliki praznik za naš grad i ne treba nikada da zaboravimo one koji su svoje živote dali u borbi protiv fašizma.
Uvek u pravu Odgovori
Tačno je da ne smemo da ih zaboravimo a ne smemo da zaboravimo da ih je Tito poslao na sremski front i u Baranju da izginu kao glineni golubovi a od njih je dosta bilo i maloletnih i neobučenih za rat.
Max Odgovori
Da li ce neko da objasni zadto onda 10.oktobar nije vise Dan grada??
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.