Komentara: 7
Pregleda: 3569
Foto

Obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice

09.10.2019. u 11:04h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.
Obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice

Gotovo u isto vreme kada se održavala akademija, pre sedam i po decenija, podsetio je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, Jovanu Mikiću Spartaku stigla je vest da su zauzeti svi drumovi i da je prethodnica Crvene armije na samom ulazu u grad.

Obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice

- Ovaj datum, 10. oktobar obeležio je moje odrastanje, pamtim ga po tome kako smo odavali poštu onima koji su doprineli da živimo bezbrižno. Ne znam da li ćemo imati dovoljno načina da im se zahvalimo za to i da se prisetimo šta se sve dešavalo tih oktobarskih dana 1944. - istakao je Vučković, opisavši detaljno događaje koji su prethodili oslobođenju. - Herojska borba Jovana Mikića i njegovih saboraca ne govori samo o vojnom poduhvatu, nego i o tome kako se odnosimo prema životu, šta radimo srcem... Sada je u toku jedna druga bitka, revizija istorije i fašizma, koja se ne odvija otvoreno nego suptilno, i donosi gubitak identiteta. Subotica taj identitet mora da očuva, jer je ona dokaz da svi možemo da živimo zajedno, a ne jedni pored drugih.

Po rečima Maksima Bakrača, predsednika gradske organizacije SUBNOR-a, najveća tekovina je sloboda.

Obeleženo 75 godina od oslobođenja Subotice

- Ovo je najznačajniji datum u istoriji našeg grada, dan kada se sećamo kako su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu doneli Subotici i njenim građanima - podsetio je Bakrač. - Subotica je dala više od 2.000 mladića i devojaka u redove Osme Vojvođanske udarne brigade, od kojih je 586 poginulo, a više od hiljadu kućama vratilo kao ratni vojni invalidi. Ne smemo da ih zaboravimo!

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Subotice Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Subotice Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Subotice Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Subotice Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Subotice Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Subotice Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Subotice Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3569

Povezane vesti

Povezane teme

oslobođenje grada subotice

dragi vučković

svečana akademija

maksim bakrač

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.