Komentara: 1
Pregleda: 2686
Foto

Održana komemoracija karikaturisti Milenku Kosanoviću

03.11.2020. u 12:36h > 15:08
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održan je komemorativni skup povodom smrti karikaturiste Milenka Kosanovića (1948-2020). Sahrana je obavljena u u Bajmoku.
Održana komemoracija karikaturisti Milenku Kosanoviću

Milenko Kosanović je bio član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije sa statusom “Istaknuti umetnik”. Dobitnik je Nagrade za životno delo. Kao profesionalni karikaturista-ilustrator sarađivao je u mnogim listovima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji, kao i pojedinim inostranim edicijama. Predstavljen je u Enciklopediji “Dva veka novinarstva u Srbiji”, “Ko je ko u našem humoru, satiri i karikaturi”, “Ježevom almanahu” ... Ilustrovao je, takođe, nekoliko knjiga.  Dobitnik je  najvećeg  domaćeg priznanja za novinsku karikaturu “Zlatni Pjer”, kao i zvanja Počasni građanin Subotice, koje mu je dodeljeno 2014. godine.

Radni vek je proveo u Subotičkim novinama, a danas su se od njega oprostile kolege i prijatelji.

Održana komemoracija karikaturisti Milenku Kosanoviću- Kolega Milenko nas je prerano napustio, još uvek je bio u naponu svog kreativnog rada koji je svakog dana ostavljao iza sebe. Svakodnevno nam je govorio da dok ode na pijacu i vrati se već ima novu karikaturu. A kakva je to bila karikatura i kakav je to bio rad ocenjivali su kritičari i to najvećim priznanjima koja su dolazila sa svih kontinenata – podsetila je Nada Harminc, novinarka i zamenica glavnog i odgovornog urednika Subotičkih novina. – Veoma je teško govoriti o nekome ko je bio takav profesionalac i toliko dobar čovek. Osim njegovih karikatura koje su se prepričavale i prenosile, za njega se govorilo da štiti obraz naše novinarske profesije.  Njegova karikatura je nekad bila jača od svih naših tekstova. Svaki njegov rad nas je ili nasmejao do suza ili nas je naterao da se zamislimo, ali u svakom slučaju, on je svedočanstvo jednog vremena ne samo u Srbiji nego u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Održana komemoracija karikaturisti Milenku Kosanoviću

Prigodnim govorom od Milenka Kosanovića oprostili su se njegovi prijatelji Pero Šunjka i Aleksandar Toković.

Ispraćaj na večni počinak obavljen je danas na Pravoslavnom groblju u Bajmoku.

Izvor: Subotica.com
Komemoracija Milenku Kosanoviću Komemoracija Milenku Kosanoviću Komemoracija Milenku Kosanoviću Komemoracija Milenku Kosanoviću Komemoracija Milenku Kosanoviću Komemoracija Milenku Kosanoviću Komemoracija Milenku Kosanoviću Komemoracija Milenku Kosanoviću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2686

Povezane vesti

Povezane teme

milenko kosanovic

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.