Komentara: 18
Pregleda: 9040

Preminuo karikaturista Milenko Kosanović

01.11.2020. u 12:17h > 14:52
Izvor: Subotica.com
Posle kraće bolesti noćas je preminuo Milenko Kosanović (1948), naš vrsni karikaturista i ilustratrator, nosilac brojnih nagrada i priznanja među kojima je i Počasni građanin Subotice. Sahrana će biti obavljena u utorak na groblju u Bajmoku, na Rati, u 13:30 časova, a komemoracija istog dana u 10 časova u Velikoj većnici.
Preminuo karikaturista Milenko Kosanović

Milenko Kosanović je rođen u Bajmoku, gde je i proveo ceo svoj životni vek.  Bio je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije sa statusom “Istaknuti umetnik”. Dobitnik je Nagrade za životno delo. Kao profesionalni karikaturista -ilustrator sarađivao je u mnogim listovima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji, kao i pojedinim inostranim edicijama kao što su kanadski „Artizans“, engleski „Cartonshtock“ i francuski“ EGE“. Predstavljen je u Enciklopediji “Dva veka novinarstva u Srbiji”, “Ko je ko u našem humoru, satiri i karikaturi”, “Ježevom almanahu” ... Ilustrovao je, takođe, nekoliko knjiga. 

Preminuo karikaturista Milenko KosanovićDobitnik je  najvećeg  domaćeg priznanja za novinsku karikaturu “Zlatni Pjer” koju dodeljuju Večernje novosti, a  za svoj rad nagrađivan je i u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je i priznanja Počasni građanin Subotice, koje mu je uručeno 2014. godine.

U penziju je otišao iz redakcije “Subotičkih novina”, sa kojima je sarađivao do poslednjeg dana.

Preminuo karikaturista Milenko Kosanović

U petak smo se po ko zna koji put nasmejali i zamislili gledajući njegovu karikaturu u gradskom nedeljniku a jutros je stigla tužna vest o njegovoj smrti. Kosanović je ostavio neizbrisiv trag u novinarskom i društvenom životu grada. Svojim savetima, blagom rečju, dobronamernom kritikom, uz nezaobilazan preoznatljivi osmeh, uvek je pomagao mlađim kolegama da ostanu i opstanu na nesigurnom novinarskom putu.

Preminuo karikaturista Milenko Kosanović

Ispraćaj na večni počinak biće u utorak na groblju u Bajmoku, na Rati, u 13:30 časova, a vreme komemoracije će biti naknadno saopšteno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 9040

Povezana vest

Povezane teme

milenko kosanovic

in memoriam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.