Komentara: 6
Pregleda: 3379
Foto

Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

04.04.2016. u 13:34h
Izvor: Subotica.com
Posle pet godina pauze, u Subotici je danas nastavljen rad Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske, koja se bavi pitanjem položaja srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj i mađarske u našoj zemlji.
Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

Iako je napravljena duga pauza, vreme koje je proteklo od poslednjeg zasedanja, nije protraćeno, već naprotiv, učinjeni su veoma značajni koraci u unapređenju odnosa dve zemlje.

Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

- Događaji su išli u pozitivnom pravcu, pre svega zbog zalaganja dve vlade za unapređenje položaja i jedne i druge nacionalne zajednice. Naš zadatak je da na dugoročni način odredimo položaj mađarske nacionalne zajednice u Srbiji i srpske u Mađarskoj – naglasio je Nenad Ivanišević, kopresedavajući sa srpske strane. - Zahvaljujem se na istorijskoj odluci mađarske Vlade na dodeli finansijskih sredstava za projekte srpske zajednice i vraćanju imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To su važne odluke, a sa kolegama iz Mađarske razgovaraćemo i o drugim pitanjima, koja možemo zajedno otvoriti i zatvoriti i time poboljšati položaj dve zajednice. Očekujemo, da, po mogućnosti, budemo bolji od evropskih standarda, da uradimo više od onoga što nam nameću pregovori sa EU, da pokažemo da je srpsko društvo inkluzivno i da će neko ko je druge nacionalnosti ili verske pripadnosti uvek imati najviši stepen zaštite.

Ivanišević je sa ponosom istakao da odnosima Srbije i Mađarske nema otvorenih pitanja i da će ova sednica pokazati da Vlada Srbije, kroz mešovitu komisiju, brine o svojim sunarodnicima u Mađarskoj i interesu mađarske zajednice u Srbiji.

Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

Nenad Ivanišević i Ferenc Kalmar

Optimistična očekivanja imala je i delegacija iz Mađarske, a po mišljenju Ferenca Kalmara, kopredavajućeg sa mađarske strane, samo zajedničkim, međudržavnim delovanjem, može se odgovoriti velikim izazovima s akojima se suočava cela Evropa.

- Mađarsko-srpski odnosi su dostigli istorijski vrhunac. Ako pogledamo našu istoriju možemo videti da smo jedni drugima nanosili bol, ali to je iza nas i želimo da izgradimo jednu novu Evropu, bez obzira na sve probleme – istakao je Ferenc Kalmar. - Evropa se susreće sa velikim izazovima po pitanju ekonomije, migracija, kulture, koji dolaze iz Kine, Indije i drugih zemalja. Pojedinačno sve te izazove nećemo moći da rešavamo, a ako u Evropi budemo trošili energiju na sukobe Mađarske i Srbije ili Austrije i Italije, nećemo imati dovoljno snage da rešavamo šire probleme.

Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

U pogledu unapređenja položaja manjina, po mišljenju Ištvana Pastora, predsednika Pokrajinske skupštine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara, Srbija je lider i uzor zemljama u regionu.

- To je sa jedne strane posledica dobrih odnosa dva premijera i dve vlade, ali i rezultat odnosa manjinskih zajednica u sopstvenim državama. Važno da svaka zajednica u sopstvenoj državi ima svoje legitimno političko predstavljanje, da kroz parlamentarni život i okvire parlamentarne demokratije identifikuje svoje probleme, da za to traži rešenje i da za to rešenje obezbeđuje partnere – istakao je Ištvan Pastor. - Zahvaljujem se našim partnerima sa kojima smo uspeli da napravimn značajne korake, što se tiče istorijskog pomirenja, zakonodavne aktivnosti koja dograđuje pravni sistem Srbije i manjinskog akcionog plana. Rad Komisije je veoma značajan, ali da ne treba očekivati od nje da rešava probleme, već da probleme treba rešavati permanentno i svakodnevno.

Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

Ištvan Pastor i Aleksandar Vulin

Sednici je prisustvovao i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je istakao da iz dobrih međudržavnih odnosa može proizaći samo velika korist za pripadnike mađarske i srpske zajednice.

- Rešenja koja smo pronašli, posebno ona koja se tiču odnosa prema manjinskoj zajednici na prostoru Srbije, sigurno mogu da budu uzor drugim državama. Mi smo ponosni kako se odnosimo prema našim manjinama i nadamo se da će se ostale zemlje tako ponašati prema srpskoj manjini – dodao je Aleksandar Vulin, podsećajući na duboke tragove koje su dve nacionalne zajednice ostavile u istoriji i kulturi Srbije i Mađarske. - Mi imamo ustavnu obavezu da vodimo računa o Srbima van Srbije, a Vlada Srbije želi da pokaže da onoliko koliko vodimo računa o srpskoj zajednici u Mađarskoj, želimo da vodimo računa i o mađarskoj zajednici u Srbiji. Mađarska i Srbija su susedi, često razmišljaju zajedno, vode računa o svojim zajednicama i o tome da njihov odnos bude takav da može da bude primer i svima ostalima.

Kako je planirano, sednice Mešovite komisije održavaće se jednom godišnje, a sledeća će biti u Budimpešti ili Segedinu.

Izvor: Subotica.com
Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske Održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3379

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

ištvan pastor

aleksandar vulin

međuvladina mešovita komisija srbije i mađarske o nacionalnim manjinama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.