Komentara: 12
Pregleda: 4323

Manjine u Srbiji i Mađarskoj povezuju dve države

24.02.2016. u 00:11h
Izvor: Subotica.com
U sedištu Severnobačkog okruga večeras je održan sastanak između predstavnika Vlade Srbije i srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj, na kome je bilo reči o budućoj saradnji i pomoći matice sunarodnicima, kojih u Mađarskoj ima nešto više od deset hiljada.
Manjine u Srbiji i Mađarskoj povezuju dve države

Sastanku su prisustvovali ministar Aleksandar Vulin, državni sekretar Nenad Ivanišević, kopredsedavajući Mešovite međuvladine komisije Srbije i Mađarske, Dragi Vučković, načelnik SBO, Ljubomir Aleksov, zastupnik srpske nacionalne zajednice u mađarskom Parlamentu, Vera Pajić, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj i dr Jovanka Lastić, direktorka Srpskog zabavišta, osnovne škole, gimnazije i đačkog doma „Nikola Tesla“ u Budimpešti.

Povod sastanka je obnavljanje rada Međuvladine komisije, koja nije funkcionisala skoro pet godina.

Manjine u Srbiji i Mađarskoj povezuju dve države

- Vlada Mađarske je 9. februara donela odluku o finansiranju velikog dela aktivnosti naše zajednice, kao što su ulaganje objekte Srpske pravoslavne crkve - Eparhije budimske, finansiranje naše obrazovne ustanove „Nikola Tesla“ i Obrazovno-kulturni centar u Segedinu, kao i akciju Univerziteta u Budimpešti i Novom Sadu - izdavanje srpsko - mađarsko i mađarsko-srpskog rečnika - istakao je Ljubomir Aleksov, dodajući da je srpska zajednica u Mađarskoj je jedna od najsređenijih u regionu.

Manjine u Srbiji i Mađarskoj povezuju dve države

- Mađarska je u poslednjih nekoliko godina učinila mnogo da se poboljša status svih zakonom priznatih manjina i povećala iznos u budžetu za manjinski javni život. Znatno su se povećala sredstva kojima se finansiraju ustanove, manifestacije, što se tiče medija tu smo možda najtanji, nemamo odgovarajući broj novinara, svoja uredništva, ali se nadam da će se to promeniti, dodao je Aleksov.

Problem je i smeštaj u predškolskim ustanovama, finansiranje nedeljnika, srpskog pozorišta, a neophodno je i punopravno predstavništvo u parlamentu i proširenje političkih ovlašćenja manjinskih samouprava.

-Tražimo i proširenje kulturne i prosvetne autonomije. Ponekada imamo utisak da su prevelika administrativna opterećenja naših organizacija - rekao je Aleksov i dodao da su njihovoj realizaciji računa i na finansijsku podršku Srbije.

U realizaciji ovih problema najviše može pomoći upravo Međuvladina mešovita komisija, koja bi u početkom aprila trebalo da se sastane u Subotici.

- Veoma je značajno poboljšati položaj Srba ma gde oni živeli, ali i brinuti o manjinama u našoj zemlji. Deo srpske strane buće svakako predstavnici mađarske nacionalne zajednice jer hoćemo da razgovaramo otvoreno o svim pitanjima – najavio je Nenad Ivanišević, kopresedavajući Komisije sa srpske. - Mislimo da je ovo najbolji način da jedan istorijski visoki odnos dveju zemalja pretočimo u jako dobre odnose dva naroda. U budžetu za narednu godinu biće predviđena sredstva za podršku projektima srpske zajednice u Mađarskoj.

Manjine u Srbiji i Mađarskoj povezuju dve države

Po rečima ministra Aleksandra Vulina, odnosi Srbije i Mađarske su na izuzetnom nivou i sve ono što je dogovoreno na poslednjoj zajedničkoj sednici, sada se i sprovodi.

- Bez obzira gde Srbi žive, oni su deo razloga zbog koga Vlada Republike Srbije želi da ima dobre i najbolje moguće odnose sa svima u okruženju. Srbi u Mađarskoj i Mađari u Srbiji jesu most između naših zemalja i, svakako, jesu prilika da bolje sarađujemo i bolje razumemo jedni druge - naglasio je Vulin.

Izvor: Subotica.com
Poseta ministra Aleksandra Vulina Subotici Poseta ministra Aleksandra Vulina Subotici Poseta ministra Aleksandra Vulina Subotici Poseta ministra Aleksandra Vulina Subotici Poseta ministra Aleksandra Vulina Subotici Poseta ministra Aleksandra Vulina Subotici Poseta ministra Aleksandra Vulina Subotici Poseta ministra Aleksandra Vulina Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 4323

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

dragi vučković

aleksandar vulin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.