• Pregleda: 3475

Manjine u Srbiji i Mađarskoj povezuju dve države

U sedištu Severnobačkog okruga večeras je održan sastanak između predstavnika Vlade Srbije i srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj, na kome je bilo reči o budućoj saradnji i pomoći matice sunarodnicima, kojih u Mađarskoj ima nešto više od deset hiljada.
Manjine u Srbiji i Mađarskoj povezuju dve države

Sastanku su prisustvovali ministar Aleksandar Vulin, državni sekretar Nenad Ivanišević, kopredsedavajući Mešovite međuvladine komisije Srbije i Mađarske, Dragi Vučković, načelnik SBO, Ljubomir Aleksov, zastupnik srpske nacionalne zajednice u mađarskom Parlamentu, Vera Pajić, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj i dr Jovanka Lastić, direktorka Srpskog zabavišta, osnovne škole, gimnazije i đačkog doma „Nikola Tesla“ u Budimpešti.

Povod sastanka je obnavljanje rada Međuvladine komisije, koja nije funkcionisala skoro pet godina.

- Vlada Mađarske je 9. februara donela odluku o finansiranju velikog dela aktivnosti naše zajednice, kao što su ulaganje objekte Srpske pravoslavne crkve - Eparhije budimske, finansiranje naše obrazovne ustanove „Nikola Tesla“ i Obrazovno-kulturni centar u Segedinu, kao i akciju Univerziteta u Budimpešti i Novom Sadu - izdavanje srpsko - mađarsko i mađarsko-srpskog rečnika - istakao je Ljubomir Aleksov, dodajući da je srpska zajednica u Mađarskoj je jedna od najsređenijih u regionu.

- Mađarska je u poslednjih nekoliko godina učinila mnogo da se poboljša status svih zakonom priznatih manjina i povećala iznos u budžetu za manjinski javni život. Znatno su se povećala sredstva kojima se finansiraju ustanove, manifestacije, što se tiče medija tu smo možda najtanji, nemamo odgovarajući broj novinara, svoja uredništva, ali se nadam da će se to promeniti, dodao je Aleksov.

Problem je i smeštaj u predškolskim ustanovama, finansiranje nedeljnika, srpskog pozorišta, a neophodno je i punopravno predstavništvo u parlamentu i proširenje političkih ovlašćenja manjinskih samouprava.

-Tražimo i proširenje kulturne i prosvetne autonomije. Ponekada imamo utisak da su prevelika administrativna opterećenja naših organizacija - rekao je Aleksov i dodao da su njihovoj realizaciji računa i na finansijsku podršku Srbije.

U realizaciji ovih problema najviše može pomoći upravo Međuvladina mešovita komisija, koja bi u početkom aprila trebalo da se sastane u Subotici.

- Veoma je značajno poboljšati položaj Srba ma gde oni živeli, ali i brinuti o manjinama u našoj zemlji. Deo srpske strane buće svakako predstavnici mađarske nacionalne zajednice jer hoćemo da razgovaramo otvoreno o svim pitanjima – najavio je Nenad Ivanišević, kopresedavajući Komisije sa srpske. - Mislimo da je ovo najbolji način da jedan istorijski visoki odnos dveju zemalja pretočimo u jako dobre odnose dva naroda. U budžetu za narednu godinu biće predviđena sredstva za podršku projektima srpske zajednice u Mađarskoj.

Po rečima ministra Aleksandra Vulina, odnosi Srbije i Mađarske su na izuzetnom nivou i sve ono što je dogovoreno na poslednjoj zajedničkoj sednici, sada se i sprovodi.

- Bez obzira gde Srbi žive, oni su deo razloga zbog koga Vlada Republike Srbije želi da ima dobre i najbolje moguće odnose sa svima u okruženju. Srbi u Mađarskoj i Mađari u Srbiji jesu most između naših zemalja i, svakako, jesu prilika da bolje sarađujemo i bolje razumemo jedni druge - naglasio je Vulin.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
ffilozoff Odgovori
Vulin za novog gradonacelnike SUBOTICO!! Dati mu stan,i garazu...Drzavo ce ustediti,nece morati svaki dan dolaziti u SU,Mi cemo biti sretni,voleti ga,postovati i jos cesce vidjati!! Izvimjavam se na pravopisu,oni (vulin-ivanisevic)su skolovani,ja jos ucim!!!
Kum zorzo Odgovori
Doso i ovaj lekovic.kakve on veze ima sa manjinama.gde su mu privesci bobic i stipanovic.a kazu ove iz pokreta sns otkacio
Tajkun Odgovori
@ffilozoff
Vec je dobio sve nabrojano, i sve smo mi platili....
Vesko Odgovori
Ima tu nekih nasih predstavnika koji su ranijim godinama zakuvali sa manjinama, pa su sada oni
glavni za popravljenje odnosa i uspesan razvoj između dve drzave. Najbolji odnosi su bili kada
nismo ni znali za neke likove od politicara.
Piksi Odgovori
Popravljen lift u mojoj zgradi,ne znam ako ih pozovem da ga svecano otvore hoće li doci.
Safet Odgovori
Jos j3dan glup komentar filozofa pa nece valjda pametan od takvog coveka...
Mogli su da im plate casove srpskog jezika jer ovde madjari nece da pricaju jezik drzave ukojoj zive. Probajte samo to da radite u nemackoj pa oterali bi vas y cetri lepe jedino se kod nas tolerise...
Danica Odgovori
Magacioner je sve to lepo organizovao.
panonski čamac Odgovori
Može li neko Vulina da ljubazno zamoli da ODE odavde, barem na par dana?
Vesko Odgovori
Pazi, Vulin prica o nekim mostovima prijateljstva. Koliko ste mostova prijateljstva srusili u 90-tim.
rale Odgovori
neka srbija da dinare za srbe u madjarskoj toliko koliko je i madjarska dala srbiji da investira za madjare u srbiji.
Timberland Odgovori
Ko nas predstavlja...uzas
ffilozoff Odgovori
Izvinjavam se ,SAFETA za gradonacelnika, farme svinja koja ce biti na mestu agrokombinatovih povrsina...premijer dovodi svinje-TENIS,Nemac je to!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.