• Pregleda: 3836

U Subotici se priprema sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

U prostorijama Nacionalnog saveta Mađara danas je održan sastanak na kome je bilo reči o najvažnijim pitanjima koja će biti tema prve sednice Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske, planirane za početak aprila u Subotici.
U Subotici se priprema sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

Sastanak su održali Nenad Ivanišević, kopredsedavajući Komisije sa srpske strane, Jene Hajnal, predsednik NSM i Ištvan Pastor, predsednik SVM i pokrajinskog parlamenta.

- Ono što sa zadovoljstvom mogu da konstatujem je da nema otvorenih pitanja koja bi opteretila odnose Srbije i Mađarske, naročito u pogledu odnosa Vlade Srbije i mađarske zajednice. Za nas su značajni kako položaj Srba u Mađarskoj, pozdravljamo istorijske odluke mađarske Vlade vezane za srpsku zajednicu, tako i položaj Mađara i svih drugih manjina u našoj zemlji – istakao je Nenad Ivanišević

Po rečima Ištvana Pastora, dogovori su tekli u dve sfere i trenutno nema nijednog strateškog problema za koje nije nađeno rešenje, niti nijedne rečenice od značaja na koju nije stavljena tačka.

- U proteklih nekoliko godina smo velikom brzinom prešli veliki put i došli u situaciju da se možemo meriti sa bilo kojom zemljom u JI i srednjoj Evropi u pogledu sređenosti i partnerstsva – naglasio je Ištvan Pastor, podsećajući na vreme kada se intenzivno govorilo o sukobima na nacionalnoj osnovi i sa svih strana radilo na nestabilnosti odnosa. - Poslednjih godina toga nema, ni kao pojave, ni kao pojedinačnog slučaja i tome je doprinela opšta atmosfera između dve države.

Važna karika u međudržavnim dogovorima biće i Nacionalni savet Mađara, koji je ovih dana završio „lavovski“ deo posla oko izrade Akcionog plana za nacionalne manjine, usvojenog samo tri dana pre početka tehničkog mandata republičkog parlamenta.

- Sada ostaje pitanje kako dalje, odnosno kako ćemo realizovati ono što stoji u akcionom planu – smatra Jene Hajnal. - Želimo da damo svoj doprinos i pomognemo u integraciji ovog društva, da ono postane primer ostalima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Oko sokolovo Odgovori
Sve su rekli sem SUŠTINE, koji je posao te mešovite komisije. Ostadosmo uskraćeni za najvažnije!
niko Odgovori
nema vise sukoba sve je u superlativu od kada se VMS i SNS slizao u vlasti.Vecina Madjara mozda nemisli tako ali Pastoru to nije ni bitno vazno je da on i njegov sin udju u vlast.
punisher Odgovori
eh vreme je da ova trojici vidimo ledja. nema nista dobro gde god se ovi guraju, narocito ivanisevic i pastor
Vesko Odgovori
Hvala vam, sve je vas zasluga. Slike se uspele, samo se bojim da se mi mozemo slikati dok vi vladate.
Northerner Odgovori
A mega preletač, šampion svih preletača, otimač funkcija i svetski šampion upravnih odbora, mega car iz Konjica.. Uništitelj Subotice. [*...*]
rt Odgovori
@ Northerner . A kako Vam se doima onaj Norbert u sredi ?
Nadrealan Odgovori
i naravno Dzej ... Spremite se narednih dana samo dzeja da gledamo na subotica.com
subot Odgovori
Slika nekad govori vise od reci ...!!!
Northerner Odgovori
@rt
Pa, o njemu i govorim, pročitajte pre nego što postavite pitanje. [*...*] A što se tiče ovih sa strane, verovatno su još gori od njega, pošto su se slizali sa ovima što vladaju i koji su ih ne tako davno terali odavde. Sve za šaku vlasti. Dno
goca Odgovori
G-din Nenad napunio baterije za vikend uz zivu svirku,pa sada sa osmehom u nove radne pobede. Bravo...
Suzi Odgovori
Lepo se priprema teren za buducu madjarsku upravu na području severne Bačke,samo narodu još nije doprlo do svesti.Već je uveden i obavezni madjarski u škole...polako....tiha voda breg roni.A ova [*...*] Ivanišević, nije bio u stanju da se pojavi na humanitarnom balu Kolevke, makar na pet minuta (jer od tog pojavljivanja nema materijalne koristi).To sve govori o njegovoj ličnosti
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.