Komentara: 11
Pregleda: 4417

U Subotici se priprema sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

14.03.2016. u 14:30h > 16:33
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Nacionalnog saveta Mađara danas je održan sastanak na kome je bilo reči o najvažnijim pitanjima koja će biti tema prve sednice Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske, planirane za početak aprila u Subotici.
U Subotici se priprema sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

Sastanak su održali Nenad Ivanišević, kopredsedavajući Komisije sa srpske strane, Jene Hajnal, predsednik NSM i Ištvan Pastor, predsednik SVM i pokrajinskog parlamenta.

- Ono što sa zadovoljstvom mogu da konstatujem je da nema otvorenih pitanja koja bi opteretila odnose Srbije i Mađarske, naročito u pogledu odnosa Vlade Srbije i mađarske zajednice. Za nas su značajni kako položaj Srba u Mađarskoj, pozdravljamo istorijske odluke mađarske Vlade vezane za srpsku zajednicu, tako i položaj Mađara i svih drugih manjina u našoj zemlji – istakao je Nenad Ivanišević

Po rečima Ištvana Pastora, dogovori su tekli u dve sfere i trenutno nema nijednog strateškog problema za koje nije nađeno rešenje, niti nijedne rečenice od značaja na koju nije stavljena tačka.

- U proteklih nekoliko godina smo velikom brzinom prešli veliki put i došli u situaciju da se možemo meriti sa bilo kojom zemljom u JI i srednjoj Evropi u pogledu sređenosti i partnerstsva – naglasio je Ištvan Pastor, podsećajući na vreme kada se intenzivno govorilo o sukobima na nacionalnoj osnovi i sa svih strana radilo na nestabilnosti odnosa. - Poslednjih godina toga nema, ni kao pojave, ni kao pojedinačnog slučaja i tome je doprinela opšta atmosfera između dve države.

U Subotici se priprema sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske

Važna karika u međudržavnim dogovorima biće i Nacionalni savet Mađara, koji je ovih dana završio „lavovski“ deo posla oko izrade Akcionog plana za nacionalne manjine, usvojenog samo tri dana pre početka tehničkog mandata republičkog parlamenta.

- Sada ostaje pitanje kako dalje, odnosno kako ćemo realizovati ono što stoji u akcionom planu – smatra Jene Hajnal. - Želimo da damo svoj doprinos i pomognemo u integraciji ovog društva, da ono postane primer ostalima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 dana
Komentara: 11
Pregleda: 4417

Povezana vest

Povezane teme

Nenad Ivanišević

ištvan pastor

mađarski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.