Komentara: 29
Pregleda: 4052

Odbornici sutra odlučuju o izmenama Statuta Grada Subotice

03.03.2021. u 11:38h
Izvor: Subotica.com
Na dnevnom redu sutrašnje, sedme sednice Skupštine grada Subotice biće 23 tačke dnevnog reda, među kojima je najvažnija Odluka o izmeni i dopuni Statuta Grada Subotice. Prenos na sajtu počinje u 9 časova.
Odbornici sutra odlučuju o izmenama Statuta Grada Subotice

Predloženom izmenom Statuta Grada bunjevački jezik biće uvršten u ravnopravnu službenu upotrebu.

- Statut Grada je osnovni pravni akt i ne dešava se često da se on menja a kada do toga dođe, to se radi po otežanoj proceduri. Sutra ćemo pristupiti prvoj fazi, izabraće se komisija koja će izraditi predlog o izmenama i dopunama Statuta i kada ona bude sastavila tekst o njemu će se Skupština ponovo izjašnjavati - objasnio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. – Predlog za pristupanju promene Statuta dobili smo od Gradskog veća, njegovu promenu je u formalnom smislu inicirao gradonačelnik. Podsećam da sam 30. septembra prošle godine imao sastanak sa predstavnicima Bunjevačkog nacionalnog saveta, koji su tada izrazili želju da bunjevački jezik bude službeni jezik i ja sam ih u tomje podržao. Na osnovu zakona oni mogu da traže da se jezik uvede u službenu upotrebu u naseljenim mestima gde srazmera Bunjevaca dostiže 15 odsto, to nije situacija na teritoriji celog grada, ali je gradonačelnik odlučio da ipak bude uveden svuda. To je jedan demokratski potez i kada stignemo do kraja procedure Subotica će biti grad koji u službenoj upotrebi ima četiri jezika. Bunjevci imaju nacionalni savet, imaju standardizovan jezik koji se uči u školama i zaista ne vidim razlog da se predlog za uvođenje jezika u službenu upotrebu ne podrži.

Odbornici sutra odlučuju o izmenama Statuta Grada SuboticePastor je dodao da je ovo primer načela pozitivne diskriminacije, te da predlog nije donet da bi se naškodilo bilo kojoj drugoj nacionalnoj zajednici.

Uz izmenu Statuta, menjaće se Plan detaljne regulacije za naselje Prozivka, čime će se stvoriti pravnbi osnov za izgradnju garaže na javnom prostoru ulica Prvomajska, Nade Dimić i Blaška Rajića, kao i objekat Doma zdravlja u Pazinskoj ulici. Razmatraće se i odluka o angažovanju revizora za kontrolu završnog računa Grada.

- Usvojiće se završni izveštaj i programi poslovanja fondacija „Danilo Kiš“, „Rehak Laslo“ i „Ekspekto“ čime će se zaokružiti donošenje ovih akata svih pravnih lica koja su u obavezi da ih dostavljaju Skupštini grada. Takođe, izveštaj o radu podneće i Savet za zdravlje, a imenovaće se i članovi UO i NO „Subotička Sinagoga“, Centar za socijlani rad, novi član izborne komisije i Komisije za dodelu zvanja i priznanja – najavio je Pastor. – Prvobitni dnevni red dopuniće se odlukom za formiranje Javno-privatnog partnerstva za obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije javnih prostora, za šta smo u petak dobili republičke komisije za javno-privatna partnerstva.

Pred odbornicima će biti i ostavka Predraga Radivojevića na mesto direktora JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, kao i imenovanje Ognjena Golubovića za v.d. direktora ovog preduzeća. Takođe, ostavke na odborničke mandate podneli su Zoltan Kudlik, koji je imenovan za pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu i Marko Marić, koji je postavljen za pomoćnika gradonačelnika, te će na njihova mesta doći Arpad Legradi i Ana Marjanušić.

Prenos iz Velike većnice možete da pratite na našem sajtu sutra od 9 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 29
Pregleda: 4052

Povezane vesti

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

balint pastor

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.