Komentara: 27
Pregleda: 2526
Foto

Odata počast žrtvama iz 1944. i 1945. godine

03.11.2022. u 13:38h
Izvor: Subotica.com
Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomen kompleks „Ptica slomljenih krila“ na Senćanskom groblju, juče je odata počast nevinim žrtvama iz 1944. i početka 1945. godine.
Odata počast žrtvama iz 1944. i 1945. godine

Prostor nekadašnje ciglane čuva uspomenu na 1167 nevinih žrtava, koji su bez suđenja i presude streljani uz optužbu da su bili na strani okupatora. Među njima je najviše Mađara, ali su se na spomen obeležju  našla i nemačka, jevrejska, hrvatska, bunjevačka, pa čak i srpska imena.

Odata počast žrtvama iz 1944. i 1945. godine- Odavanje počasti i negovanje sećanja na nevine žrtve je za našu zajednicu dan kada dajemo obećanje sebi, jedni drugima, a po funkciji i ljudima koje zastupamo, da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se ovakve strahote nikada više ne ponove – poručio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. - Do sada smo učinili sve što se moglo učiniti. Formirana je Mešovita mađarsko-srpska akademska komisija koju su osnovali predsednici dveju zemalja i posle četiri godine Narodna skupština Republike Srbije osudila je zločine počinjene nad civilnim stanovništvom mađarske nacionalnosti u Vojvodini,. Godinu dana kasnije, 2014. Vlada Srbije je uredbom ukinula kolektivnu krivicu i Predsednik Srbije je posetio parcelu broj 44 kako bi odao poštu stradalima. Zahvaljujući odgovornom pristupu i doslednošću političkih stranaka na vlasti, nevine žrtve – sve nevine žrtve – će dobiti dostojno spomen obeležje i u Novom Sadu, uprkos krajnje zlonamernom, destruktivnom i štetnom delovanju pojedinih organizacija čija je namera da spreče pomirenje!

Odata počast žrtvama iz 1944. i 1945. godine

Izvor: Subotica.com
Komemoracija žrtvama iz 1944. godine (spomenik "Ptica slomljenih krila") Komemoracija žrtvama iz 1944. godine (spomenik "Ptica slomljenih krila") Komemoracija žrtvama iz 1944. godine (spomenik "Ptica slomljenih krila") Komemoracija žrtvama iz 1944. godine (spomenik "Ptica slomljenih krila") Komemoracija žrtvama iz 1944. godine (spomenik "Ptica slomljenih krila") Komemoracija žrtvama iz 1944. godine (spomenik "Ptica slomljenih krila") Komemoracija žrtvama iz 1944. godine (spomenik "Ptica slomljenih krila") Komemoracija žrtvama iz 1944. godine (spomenik "Ptica slomljenih krila")
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 2526
Povezane teme

spomenik ptica slomljenih krila

senćansko groblje

balint pastor

komemoracija

drugi svetski rat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.