Komentara: 18
Pregleda: 5350
Foto

Obeležena desetogodišnjica izučavanja bunjevačkog govora u osnovnim školama

11.11.2016. u 15:54h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu sinoć je svečano obeležena desetogodišnjica izučavanja izbornog predmeta „Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture“ u subotičkim osnovnim školama.
Obeležena desetogodišnjica izučavanja bunjevačkog govora u osnovnim školama

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić podsetila je prisutne nastavnike, učitelje i đake  na sam početak uvođenja bunjevačkog govora u škole i brojne probleme koji su pratili ovaj značajan proces za negovanje kulture bunjevačkog naroda.

- Subotička i somborska sredina sa okolnim mestima kao da u tom periodu nisu bile  zrele za povratak bunjevačkog koji je stalno bio tu oko nas, ali svima je bilo čudno otkud to u školi.Danas smo tu barijeru prevazišli, prevazišli smo i to da se stidimo javno govoriti maternji jezik, što je jako važno-kaže Kujunžić Ostojić i dodaje da iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje đaka-Pre deset godina, prvi put posle 100 godina prijavilo se tada 70 dece u 8 osnovnih škola, danas imamo 450 dece u 12 osnovnih škola i 15 predavača. Svake godine beležili smo napredak, ali verujem da postoji još prostora za narednih deset godina da to bude još bolje.

Obeležena desetogodišnjica izučavanja bunjevačkog govora u osnovnim školama

Iako je za uvođenje bunjevačkog najvažnije bilo odobrenje Ministarstva prosvete, nedostajao je nastavni materijal.

- Imali smo Pravilnik o nastavnom planu i programu za izučavanje bunjevačkog u školama od 1. do 4. razreda. Na osnovu tog plana, napravili smo zbirku tekstova, što je bio početni materijal koji smo koristili u nastavi. Koristili smo sve čime je tada raspolagala bunjevačka zajednica, svoju učiteljsku profesionalnost i kreativnost i dali maksimalan doprinos u radu, motivisanju učenika i trudili se da presemo što više znanja na učenike. Danas nastavu realizujemo kao što se realizuje nastava i svih drugih izbornih predmeta, savremenim nastavnim sredstvima, edukujemo se i usvršavamo se na stručnim seminarima. Veliku podršku nam pruža Pedagoški fakultet iz Sombora-kaže predsednica Odbora za obrazovanje BNS, Mirjana Savanov.

U  svečanom programu učestvovali su Dečji tamburaški orkestar OŠ „Sečenji Ištvan“, Pevačka grupa KUD „Bunjevka“ i srednjoškolci recitatori.

Obeležena desetogodišnjica izučavanja bunjevačkog govora u osnovnim školama

Izvor: Subotica.com
"Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture" "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture" "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture" "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture" "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture" "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture" "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture" "Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 5350
Povezane teme

bunjevci

bunjevački govor

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

nastava na bunjevačkom jeziku

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.