Komentara: 12
Pregleda: 6815

Novinari optužuju direktora za mobing

30.05.2014. u 17:57h
Izvor: RTV Yueco
Sedam novinara redakcije na srpskom jeziku Radio Subotice optužilo je direktora ove medijske kuće Ljubišu Stepanovića za mobing zbog zloupotrebe ovlašćenja i mešanje u njihov rad. Stepanović pita gde su dokazi za mobing, kao i to da li je dostavljanje informacija pomoć ili mobing. Novinarska udruženja osuđuju ponižavanje i zlostavljanje urednika i novinara i najavljuju da će sledeće nedelje održati sastanak sa gradskim rukovodstvom na ovu temu. Mađarska redakcija ogradila se od tvrdnji srpske redakcije iznetih u saopštenju.
Novinari optužuju direktora za mobing

Zloupotreba ovlašćenja kroz mešanje u rad srpske redakcije, neprijatni razgovori s kolegama, vika, omalovažavanje, pozivi na informativne razgovore, pretnje otkazom zbog honorarnog rada za druge medije. Ovo su samo neke od optužbi šest novinara i urednice srpske redakcije Radio Subotice protiv direktora ove medijske kuće Ljubiše Stepanovića. Urednica Ljiljana Elek, uz konstataciju da je mobing u Srbiji teško dokaziv, kaže da potpisnici i dalje stoje iza saopštenja upućenog gradskom rukovodstvu, novinarskim udruženjima i sindikatima.

Vršilac dužnosti direktora Radio Subotice Ljubiša Stepanović pita gde su dokazi za tvrdnje iznete u saopštenju. On kaže da potpisnici nisu imali hrabrosti da mu dostave to saopštenje. Stepanović smatra da je njegova obaveza da iz Radio Subotice izađe što kvalitetniji proizvod, te da stoga redakcijama dostavlja informacije putem i mejla, čije nam je kopije prikazao.

Na saopštenje novinara reagovali su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koji su osudili ponižavanje i zlostavljanje urednika i novinara. Njihova delegacija, zajedno sa predstavnicima Misije OEBS-a u Srbiji, povodom izrečenih optužbi, održaće sledeće nedelje sastanak sa gradskim i rukovodstvom Radio Subotice.

Povodom slučaja, putem Fejsbuk stranice, oglasili su se i zaposleni u redakciji programa na mađarskom jeziku. Oni tvrde da nisu primetili mobing od strane bilo koga, te se redakcija mađarskog programa u potpunosti ograđuje od pisma sedmoro novinara srpske redakcije. Objavljeno je da je kolektiv zaposlenih u Radio Subotici juče održao zbor koji je hitno sazvan, zbog pomenutog saopštenja, na kojem od sedam potpisnika četvoro nije bilo prisutno. Dalje se navodi da su radnici hteli da saznaju argumente kojima potpisnici pisma optužuju direktora da ih je zlostavljao, ali da niko od troje prisutnih nije hteo da da konkretne odgovore na to pitanje. “Istovremeno na osnovu toga što su izneli ostali zaposleni, se može zaključiti, da je u srpskoj redakciji došlo do velikih propusta sa stručnog aspekta, a ima problema i sa disciplinom na radu” – objavljeno je na fejsbuk stranici Radio Subotice. U Radio Subotici inače postoji tri redakcije: redakcije programa na srpskom, mađarskom, i hrvatskom jeziku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 6815

Povezane vesti

Povezane teme

Radio Subotica

Ljubiša Stepanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.