Komentara: 19
Pregleda: 8469
Foto

Novi život knjižare „Danilo Kiš“

22.05.2023. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Novi život knjižare „Danilo Kiš“

Promocijom knjige „Venac od trnja za Danila Kiša“ Milivoja Pavlovića danas je otvorena nova knjižara „Službenog glasnika“ koja će zadržati ime „Danilo Kiš“,  koje je nosila prethodnih decenija.

Na ovaj način sprečeno je zatvaranje knjižare, koja je bila jedan od simbola kulturnog stvaralaštva u našem gradu.

Novi život knjižare „Danilo Kiš“

- Kao veliki nacionalni izdavač, „Službeni glasnik“ u svojoj misiji  treba da bude prisutan u celoj Srbiji. Raspored maloprodajnih objekata je jako slab, u Vojvodini je do sada samo je bilo u Novom Sadu, Kikindi i Vršcu, te smo u protekla dva meseca otvorili pet knjižara, među kojima i ova u Subotici – ističe Mladen Šarčević, direktor „Službenog glasnika“. – Kada smo čuli da će se ova knjižara zatvoriti, požurili smo kako se ovaj prostor ne bi pretvorio u kladionicu ili nešto slično. Čast nam je da ostane ime Danila Kiša, što je drugi slučaj, pored knjižare „Geca Kon“ u Beogradu. Potrebno je da "Glasnik" radi i književna dela, za tri meseca smo proširili delatnost na celu prosvetu, naročito za visoko obrazovanje.

Otvaranje knjižare pozdravio je i gradonačelnik Stevan Bakić poručujući da Subotica nosi i epitet “grad kulture” a da knjižara “Danilo Kiš” u njemu ima značajno mesto.

Novi život knjižare „Danilo Kiš“

- Gradu Subotici i “Službenom glasniku” zajednička je duga tradicija i bogastvo nasleđa. “Službeni glasnik”, osnovan 1992. godine, baštini dugu tradiciju izdavanja službenih glasila koja počinje 1813. objavljivanjem „Novina serbskih“. Po osnovnoj svojoj delatnosti bavi se izdavanjem Službenog glasnika Republike Srbije, ali se razvilo u jednu od najznačajnijih izdavačkih kuća u zemlji, koja je okupila najeminentnije autore, urednike, fakultete i druge institucije – podsetio je graodnačelnik Bakić.

„Venac od trnja za Danila Kiša“ izdat je na srpskom, mađarskom i italijanskom jeziku. Delo Milivoja Pavlovića inspirisano je životom i delom velikog književnika, rođenog upravo u Subotici. Odlomke iz knjige na sva tri jezika čitali su učenici Gimnazije “Svetozar Marković”.

Novi život knjižare „Danilo Kiš“

- Ovo je veliki dan ne samo za Suboticu, nego za celu srpsku kulturu u ovim složenim vremenima. Drago mi je što se obnavlja život knjižare “Danilo Kiš”, pisca koji ne samo da se rodio u Subotici, nego i snažno  pronosi ime ovog grada širom sveta, jer je on jedan od najprevođenijh srpskih pisaca – ističe književnik Milivoje Pavlović, dodajući da u Budimpešti postoje Kiševe knjige na 46 jezika. – Sahranjen je u Alelij velikana u Beogradu i ako ikome onda bi njemu na spomeniku trebalo da stoji “Prah mu je ovde, a slava po svuda”. Imao sam privilegiju da sarađujem sa njim i pre 50 godina sam imao priliku da napravim intervju sa njim kada je dobio Ninovu nagradu za roman “Peščanik”. U ovoj knjizi sam sabrao gorak talog iskustva i ona će biti aktuelna i moderna i savremenim čitaocima.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje knjižare Službenog glasnika "Danilo Kiš" Otvaranje knjižare Službenog glasnika "Danilo Kiš" Otvaranje knjižare Službenog glasnika "Danilo Kiš" Otvaranje knjižare Službenog glasnika "Danilo Kiš" Otvaranje knjižare Službenog glasnika "Danilo Kiš" Otvaranje knjižare Službenog glasnika "Danilo Kiš" Otvaranje knjižare Službenog glasnika "Danilo Kiš" Otvaranje knjižare Službenog glasnika "Danilo Kiš"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 6 dana
Komentara: 19
Pregleda: 8469

Povezane vesti

Povezane teme

knjižara danilo kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.