Komentara: 27
Pregleda: 8829

Novi IT smer u subotičkoj Gimnaziji

13.04.2018. u 10:59h
Izvor: Subotica.com
Novi IT smer u subotičkoj Gimnaziji

Pored prirodnog i društveno-jezičkog smera, budući gimnazijalci od naredne školske godine moći će da pohađaju i IT smer.

- Svima je oznato da je razvoj IT sektora jedan od prioriteta u zemlji i statistike kažu da nedostaje oko 15 hiljada stručnjaka iz ove oblasti. Ovo je jedan od načina da se izađe u susret potrebi tržišta – objašnjava Gordana Budanović, profesorka Gimnazije „Svetozar Marković“. - Do sada je samo osam srednjih škola imalo ovaj smer, a sada je 52 škole izrazilo interesovanje za njegovo otovaranje. Nama je program odobren i od septembra se otvara odeljenje sa najviše 20 đaka. Najveći deo nastave će se odvijati u grupi, od po deset đaka, a za sada je smer samo na srpskom nastavnom jeziku.

Pored opštih predmeta, đaci će imati i programiranje, primenu računara, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme, reprogramiranje...

Prijemni ispit za IT smer biće 3. juna, ranije nego što je mala matura. Đaci će prijemni ispit polagati iz matematike, samo srednji i napredni nivo.

- Po objavljivanju konkursa za upis u srednje škole biće poznate gimnazije u kojima će biti organizovano polaganje prijemnog ispita, a u našoj školi to će biti za Severnobački i Zapadnobački okrug. Prijave zainteresovanih đaka su u školama od 11. do 14. maja, od 9 do 14 časova – objašnjava profesorka. - Za sada nemamo informaciju koja dokumenta treba da se predaju i čim budemo znali objavićemo na veb stranici škole. Imaćemo Dan otvorenih vrata, 9. maja, kada ćemo buduće đake dodatno upoznati sa ovim smerom, a od 16. do 24. aprila radićemo i prezentacije po osnovnim školama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 dana
Komentara: 27
Pregleda: 8829

Povezana vest

Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

subotička gimnazija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.