• Pregleda: 7759

Neće biti rušenja delova pozorišta?

Projektantski tim koji radi na projektu rekonstrukcije i izgradnje Narodnog pozorišta, poručio je na današnjoj pres konferenciji da će se novim projektom ukopiti u 10 miliona evra, koliko je gradonačelnik Modest Dulić naglasio da je maksimalan iznos koji se može obezbediti za radove, te da neće biti potrebe za rušenje već izgrađenih delova objekta.
Foto: SuMedija
Neće biti rušenja delova pozorišta?

- Neodgovorno je insistirati na rušenje dela objekta, naročito kada se zna da su značajna sredstva poreskih obveznika do sada ugrađena u radove. Ići ćemo u pravcu povećanja procenta komercijalnih prostora, koje bi kasnije opremili njihovi korisnici, zatim ostvarićemo značajne uštede u izboru završne obrade, jer je u današnja vremena bezobrazno insistirati na pretencioznoj i skupoj unutrašnjosti, a vodićemo računa i prilikom nabavke skupe scenske tehnike, pa će u početku biti ugrađeno samo ono najosnovnije, dok će se ostatak nabavljati sukcesivno – rekao je prof. dr Dinulović.

Već 12. aprila, zahvaljujući sredstvima koje je obezbedio Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, nakon dve godine pauze, nastavljaju se radovi na starom delu objekta, koji obuhvata i šest prepoznatljivih korintskih stubova, a u roku od šest meseci biće završeno i preprojektovanje aktuelnog projekta, nakon čega bi bio raspisan tender vredan 10 miliona evra.

- Od pokrajine je u naredne tri godine čvrsto obećano 500 miliona dinara, od čega između 150 i 160 miliona već ove godine. I od državnih organa smo dobili garancije za pomoć ukoliko novi projekat omogući finansijski održivost objekta, a postoji i čvrsta rešenost gradske vlasti da se sve ovo privede kraju i da centar grada ponovo zablista. Ako se ova tri izvora uključe u finansiranje, mi ćemo već ove godine imati obezbeđenu finansijsku konstrukciju i garantovan kontinuitet radova – rekao je gradonačelnik Modest Dulić i dodao da više ne treba gledati u prošlost i tretirati Narodno pozorište kao politički, već kao gradski problem, te da on preuzima odgovornost za završetak gradnje.

Magistar Slobodan Grković, deo projektantskog tima, rekao je da je i njegovo stručno mišljenje da je moguća realizacija radova bez rušenja delova objekta, ali da je to ozbiljan zadatak.

- Našli smo pozicije na kojima je moguća ušteda – zaključio je mr Slobodan Grković.

Ljubica Ristovski, direktorica Narodnog pozorišta, podsetila je da su glumci već šest godina bez svoje kuće, te da su u tom periodu osvojili 70 pojedinačnih i grupnih nagrada.

- Drago nam je, što se, nakon šest godina „izbeglištva“, stvari oko zgrade pokreću sa mrtve tačke i što smo konačno i mi pitani koji su to minimalni uslovi u kojima možemo da radimo – naglasila je mr Ljubica Ristovski.

Izvor: SuMedija

povezane teme

41
Andrea Odgovori
a kada ćete asfaltirati ulicu Ferenci Ibolje i ostale 3 ulice koje ste obecali??? za to niste dobili pare iz fonda za kapitalne investicije, je li?
clouseau Odgovori
Kada bi makar stubove sredili, bilo bi za n ijansu manje ruzno.
Nemam jos uvek utisak da imaju pojma sta hoce.
Ključno Odgovori
Poštovani sugrađani, KLJUČNO je sledeće:
"Modest Dulić... te da on preuzima odgovornost za završetak gradnje."

zvanično od mene:
Gospodine Modeste, nadam se da će ovo ostati zabeleženo na sajtu pa ćemo da sačekamo narednih par meseci da vidimo kako se stvari odvijaju.

nezvanično od mene:
Do sada je gradonačelnik ispunjavao neka manja obećanja, ovo je krupan zalogaj u svakom slučaju. Iskreno, nadam se da će zbog svih nas Pozorište biti u funkciji, ali dok se to ne desi, imam pravo da budem skeptik.
Мики Odgovori
Испаде Дулић јуниор много ангажованији од буразера. Само да све буде урађено до краја, да завршите са свим плановима, па да почнете коначно да радите на запошљавању људи. Даће Бог
Ekonomista 2 Odgovori
Šteta je i ekonomski neisplativo da se bilo šta što je već izgrađeno u samom centru grada ruši. Pa tu su utučene tone i tone armiranog betona, to je koštalo, a koštaće i rušenje sigurno.
Moj savet / predlog:
Smanjite (dimenziono ili kako god) namenu objekta konkretno za Pozorište (treba nam, ali nam ne treba megalomansko) i taj deo namenjen za pozorište neka zauzima glavno, centralno... reprezentativno mesto u novom objektu.

Sve ostalo što ne potpada pod navedeno, iznajmite nekima iz privrede, ugostiteljstva, kako god.. iznajmite unapred 10 godina za neku rentu koja bi bila i 50% jeftinija, a te pare neka budu još jedan finansijski podupirač za sigurnu izgradnju pozorišta, jer to je osnova svega.
Opcija 2: prodajte unapred javnim tenderom delove objekta koji neće biti korišćeni za pozorište nego za neke druge, komercijalne namene... Neka bude jedna lepa poslastičarnica, kao ona u centru Segedina, neka dođe i Cineplex i mnoštvo još korisnih stvari može ovde da se uradi...

Nemam ništa protiv ovoga što ću sada navesti, ali zbog CENTRA GRADA i njegove lepote, nemojte davati u zakup/prodavati za sledeće namene:
- Kockarnica / kladionica
- Kineska robna kuća
- Banka

HVALA LEPO i molim mnogo zelenih klikova na moj komentar u znak podrške :)
Always Ultra Odgovori
Mnogo babica - opet kilavo dete !
kojot Odgovori
колико сам чуо да су 2 од 6 тих стубова у толико лошем стању да се умало нису срушила...
kojot Odgovori
уштедети можете најлакше ако мало заврнете славине овима у градској кући што ће тим новцем да располажу.паметан одабир извођача ,подизвођача радова,без родбинских и пријатељских намештања тендера је загарантована уштеда од минимум 40%.
Vojvođanac Odgovori
Znači monstrum od zgrade ostaje da dominira centrom grada...tužno...
Subotica u srcu Odgovori
Ova izjava Gradonačelnika samo potvrđuje da oni ne znaju šta da rade sa Pozorištem.
Pre deset dana su delili skice gde je trebalo srušiti gornje spratove i tako smanjiti troškove izgradnje.
Sada nam pričaju kako će za 10 miliona sagraditi ono za šta im je po planu bilo potrebno 25 miliona i kako će komercializovati prostor, a ne kažu da li će prodavati poslovne prostore u napred i tako obezbediti sredstva? Neće sigurno namaći 15 miliona smanjenjem troškova na pozorišnoj opremi i unutrašnjem enterijeru osim ako nisu bila planirana pozlaćena stubišta.
Pri tom sva nadanja Dulića da će im pomoći neko iz Republike su uzaludna jer ova Vlada ne sme da izdvoji dinara Subotici dok je ovde gradonačelnik u senci Oliver Dulić a glavni gradski arhitekta iz "potaje" Nebojša Janjić.
popaj Odgovori
Obećanja,obećanj,floskule ....."Čvrsto obećano,čvrsta rešenost,gartovan kontinuitet radova itd ....
Rušiće se jedan sprat. Neogovorno je insistiranje na rušenju dela objekta ......... Koje rušenje,kad taj sprat nije ni sazidan.
NE nisam kod pete litre vina.To što sam napisao "zbrda zdola" su izjave naših lokalnih političara u zadnja dva meseca u vezi budućeg pozorišta.
KAKO DA IM VERUJEM ??????????Kad ni oni neznaju šta hoće !!!!
kojot Odgovori
До сада су већ могли и зграду Сиднејске опере да изграде колико су пара покрали и развукли на разне глупости.
militiga Odgovori
Da li je to projektantska firma vlasnistvo rodjenog brata od onog Copica iz urbanizma ?
Kad je bio tender za idejno resenje projekta saniranja ili gradnje Narodnog Pozorista ?
znatiželjan Odgovori
Da li su pronašli onih nestalih 400,000 komada cigli za povezivanje starog i novog dela? Ako ih pronadju, i to je ušteda od jedno po miliona eura!
Vesko Odgovori
Samo kada smo se oslobodili Kase, a kasa ce i dalje trebati, samo bez Joske.
navijac Odgovori
!!!!!
Radmilo Odgovori
A zašto Republika (SNS) ne da svoj obećani doprinos?! Ako se ne varam,
finansira se po principu 45% Repubika, 45% Pokrajina, 10% Grad. Grad i
Pokrajina su ispunili svoj deo obećanja, a Republika?
kojot Odgovori
E Kasa iz pozorišta ode za direktora Subotičkih novina bruka i sramota šta se radi.Kako čovek kad ode u zatvor može brzo da napreduje.
jovan Odgovori
Mislim da je ovo poslednji korak ka vraćanju starog sjaja centru grada. Ova ideja zaslužuje punu podršku. Mnogo je bolje da pozorište preprojektujemo u neke realne okvire i izgradimo ga nego da doveka gledamo u ovaj kostur.
Bobo Odgovori
Konačno da se krene u rešavanje ovog ogromnog problema. Ruglo ovog
grada nastalo zahvaljujući inicijativi SVM-a. Ja sam još davno rekao:
ko uspe da nam vrati pozorište, imće moj glas.
MI GRADIMO Odgovori
Hoće li za uspeh u ovom poslu biti odlučujuća podrška novog bloka u gradskoj vlasti? U svakoj gradnji blokovi su popuna konstrukcije koja je betonska.
lela Odgovori
Nadam se da će se ovo zaista realizovati. Bilo bi lepo da i republička
vlast da svoj obećani finansijski doprinos, ali dobro... Neka to ide
na dušu onima koji će u komentarima braniti i hvaliti SNS. Hvala Gradu
i Pokrajini što su obezbedili finansijska sredstva.
DORA Odgovori
Podigli su neprimerenu skalameriju, a sada iz navodnog postovanja prema poreskim obveznicima istrajavaju da se ta ogromna kocka tako i zavrsi. Poreski obveznici zele lep centar grada, a ne ruglo sa obrazlozenjem da su ucene tone materijala Skidajte ta dva gornja sprata i pokazite nam projekat!
siman Odgovori
Samo napred! Jednog kostura smo se rešili (kod Otvorenog univerziteta), verujem da ćemo i drugog. Da konačno dobijemo centar grada kakav zaslužujemo.
Licanin Odgovori
Puna podrška ovoj ideji! Svesti pozorište u realne okvire i konačno ga izgraditi. Megalomanski projekat koji je SVM zamislio nikad ne bi mogao biti izfinansiran do kraja.
steve Odgovori
znaci onaj koje hteo da rusi ih je nagovorio da i za njega bude 10%
Zigi Odgovori
A kad ce nama nasu lepu Varos da vrate :(
Mc Odgovori
Ajd kad svi pisu sta su culi da napisem i ja nesto:) ja sam cuo da apv nema zive pare!
mrki Odgovori
Zašto pozorište mora biti u ultra centru grada, kome nedostaje prostor za trg. Sve turističke razglednice napominju grad ima prostrane trgove...... Zakašnjeli komentar ali ne mogu prežaliti uzimanje prostora. Višenacionale sredine skupo plačaju svoj suživot jer treba u ovom slučaju zadovoljiti pored kulturnih i "nacionalne " interese koji su možda ispred ovih prvih. Nisam imao nameru vređati nacionalnemanjine ali kad se ne razumemo treba nam i prevodioc i tri scene itd.... a na kraju to tri puta poskupljuje. Plačamo suživot.
miss Odgovori
zasto jednostavo ne sruse to ruglo, uloze novac u rekonstrukciju stubova i naprave na tom mestu nesto tipa majmun placa, to bi im bilo najpametnije.... samo pusta obecanja.... da su hteli do sada bi uradili nesto
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.