Komentara: 41
Pregleda: 8294

Neće biti rušenja delova pozorišta?

27.03.2013. u 15:08h
Izvor: SuMedija
Projektantski tim koji radi na projektu rekonstrukcije i izgradnje Narodnog pozorišta, poručio je na današnjoj pres konferenciji da će se novim projektom ukopiti u 10 miliona evra, koliko je gradonačelnik Modest Dulić naglasio da je maksimalan iznos koji se može obezbediti za radove, te da neće biti potrebe za rušenje već izgrađenih delova objekta.
Neće biti rušenja delova pozorišta?

- Neodgovorno je insistirati na rušenje dela objekta, naročito kada se zna da su značajna sredstva poreskih obveznika do sada ugrađena u radove. Ići ćemo u pravcu povećanja procenta komercijalnih prostora, koje bi kasnije opremili njihovi korisnici, zatim ostvarićemo značajne uštede u izboru završne obrade, jer je u današnja vremena bezobrazno insistirati na pretencioznoj i skupoj unutrašnjosti, a vodićemo računa i prilikom nabavke skupe scenske tehnike, pa će u početku biti ugrađeno samo ono najosnovnije, dok će se ostatak nabavljati sukcesivno – rekao je prof. dr Dinulović.

Već 12. aprila, zahvaljujući sredstvima koje je obezbedio Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, nakon dve godine pauze, nastavljaju se radovi na starom delu objekta, koji obuhvata i šest prepoznatljivih korintskih stubova, a u roku od šest meseci biće završeno i preprojektovanje aktuelnog projekta, nakon čega bi bio raspisan tender vredan 10 miliona evra.

Neće biti rušenja delova pozorišta?

- Od pokrajine je u naredne tri godine čvrsto obećano 500 miliona dinara, od čega između 150 i 160 miliona već ove godine. I od državnih organa smo dobili garancije za pomoć ukoliko novi projekat omogući finansijski održivost objekta, a postoji i čvrsta rešenost gradske vlasti da se sve ovo privede kraju i da centar grada ponovo zablista. Ako se ova tri izvora uključe u finansiranje, mi ćemo već ove godine imati obezbeđenu finansijsku konstrukciju i garantovan kontinuitet radova – rekao je gradonačelnik Modest Dulić i dodao da više ne treba gledati u prošlost i tretirati Narodno pozorište kao politički, već kao gradski problem, te da on preuzima odgovornost za završetak gradnje.

Magistar Slobodan Grković, deo projektantskog tima, rekao je da je i njegovo stručno mišljenje da je moguća realizacija radova bez rušenja delova objekta, ali da je to ozbiljan zadatak.

- Našli smo pozicije na kojima je moguća ušteda – zaključio je mr Slobodan Grković.

Ljubica Ristovski, direktorica Narodnog pozorišta, podsetila je da su glumci već šest godina bez svoje kuće, te da su u tom periodu osvojili 70 pojedinačnih i grupnih nagrada.

- Drago nam je, što se, nakon šest godina „izbeglištva“, stvari oko zgrade pokreću sa mrtve tačke i što smo konačno i mi pitani koji su to minimalni uslovi u kojima možemo da radimo – naglasila je mr Ljubica Ristovski.

Izvor: SuMedija
Press: Neće biti rušenja delova Pozorišta Press: Neće biti rušenja delova Pozorišta Press: Neće biti rušenja delova Pozorišta Press: Neće biti rušenja delova Pozorišta Press: Neće biti rušenja delova Pozorišta Press: Neće biti rušenja delova Pozorišta Press: Neće biti rušenja delova Pozorišta Press: Neće biti rušenja delova Pozorišta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 41
Pregleda: 8294

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Narodno pozorište

Modest Dulić

izgradnja narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.