Komentara: 1
Pregleda: 2423
Foto

Najava Dana bunjevačke kulture

22.08.2017. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Tokom vikenda u Bajmoku će, u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra, biti održani dvanaesti „Dani bunjevačke kulture“.
Najava Dana bunjevačke kulture

Ove godine manifestacija je posvećena 200. godišnjici katoličke crkve “Svetog Petra i Pavla“  u Bajmoku, o kojoj će u petak biti prikazan dokumentarni film, a u subotu će biti organizovan „Festival bunjevačkih nacionalnih ila“.

Manifestacija će biti otvorena u petak u 19  časova u prostorijama KPD „Jedinstvo-Eđšeg“, kada će biti premijerno biti prikazan film, koji su pripremila deca polaznici filmske radionice Bunjevačkog kulturnog centra.

- Bajmok je jedno naselje o kojem postoji pisani trag iz 1462. godine, dosta je staro naselje i kroz vekove je kroz njega  prošlo mnogo vojski, careva i kraljeva. Menjale su stvari, život je tekao svojim tokom kroz vekove, a za 200 godina crkva je postojala i danas živi - kaže Branko Pokornić, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra iz Bajmoka. - U drugom delu večernjeg programa biće prezentovan naš 11. Festivalski bilten, koji u sebi obrađuje sve događaje sa Etnofestivala bunjevačkih nacionalnih ila u prethodnoj godini. Nakon toga će biti priređen kulturni program i druženje do kasno u noć.

Drugi dan manifestacije biće posvećen starim bunjevačkim receptima, a pored bunjevačke nacionalne zajednice, na Festivalu, svoja jela predstaviće i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, što je običaj od 2009. godine.

- Okupljanje u subotu počinje u 8 sati, a u 9.30 počinjemo sa kuvanjem. Za svakog učesnika smo obezbedili štand i štednjak „smederevac“. Šta će učesnici pripremati mogu sami da odluče, a hranu koju pripreme mogu da podele kolegama ili prodaju. Ove godine će na Festivalu biti prisutni mađarska, rumunska, nemačka nacionalna zajednica, doći će nam Sremice, Šokci iz Kupusine i Crnogorci iz Lovćenca, što će obogatiti Festivalski bilten za sledeću godinu. Na Festivalu će učestvovati i predstavnici Bunjevaca iz Republike Mađarske, pa je Festival prerastao lokalni okvir i postao međunarodni, rekao je Pokornić.

Među učesnicima Festivala, kao i svake godine, biće  i deca koja izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

- Deca na Festivalu uče kako se jela prave, šta su stari narodi jeli. Osim pica i bureka što je hrana modernog vremena, deca su naučila šta su uzlivanca, fanci, što će biti i ove godine. Osim što ih učimo tradiciji, učimo ih i da poštuju tuđa jela i kulturu, da na taj način obogate i sebe i svoja saznanja. Deca se na ovaj način druže, a u pauzama će igrati kola - kaže Svetlana Mormer, članica Upravnog odbora Bunjevačkog kulturnog centra  Bajmok.

Na štandu Bunjevačkog kulturnog centra i ove godine biće pripremljeno tradicionalno jelo „bunjevačka tarana sa divenicom“, a porcija će se prodavati po ceni od 150 dinara.

Izvor: Subotica.com
Najava manifestacije Dani bunjevačke kulture Najava manifestacije Dani bunjevačke kulture Najava manifestacije Dani bunjevačke kulture Najava manifestacije Dani bunjevačke kulture Najava manifestacije Dani bunjevačke kulture Najava manifestacije Dani bunjevačke kulture Najava manifestacije Dani bunjevačke kulture Najava manifestacije Dani bunjevačke kulture
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2423

Povezana vest

Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

bunjevci u subotici

dani bunjevačke kulture

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.