• Pregleda: 1649

Najava Dana bunjevačke kulture

Tokom vikenda u Bajmoku će, u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra, biti održani dvanaesti „Dani bunjevačke kulture“.
Najava Dana bunjevačke kulture

Ove godine manifestacija je posvećena 200. godišnjici katoličke crkve “Svetog Petra i Pavla“  u Bajmoku, o kojoj će u petak biti prikazan dokumentarni film, a u subotu će biti organizovan „Festival bunjevačkih nacionalnih ila“.

Manifestacija će biti otvorena u petak u 19  časova u prostorijama KPD „Jedinstvo-Eđšeg“, kada će biti premijerno biti prikazan film, koji su pripremila deca polaznici filmske radionice Bunjevačkog kulturnog centra.

- Bajmok je jedno naselje o kojem postoji pisani trag iz 1462. godine, dosta je staro naselje i kroz vekove je kroz njega  prošlo mnogo vojski, careva i kraljeva. Menjale su stvari, život je tekao svojim tokom kroz vekove, a za 200 godina crkva je postojala i danas živi - kaže Branko Pokornić, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra iz Bajmoka. - U drugom delu večernjeg programa biće prezentovan naš 11. Festivalski bilten, koji u sebi obrađuje sve događaje sa Etnofestivala bunjevačkih nacionalnih ila u prethodnoj godini. Nakon toga će biti priređen kulturni program i druženje do kasno u noć.

Drugi dan manifestacije biće posvećen starim bunjevačkim receptima, a pored bunjevačke nacionalne zajednice, na Festivalu, svoja jela predstaviće i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, što je običaj od 2009. godine.

- Okupljanje u subotu počinje u 8 sati, a u 9.30 počinjemo sa kuvanjem. Za svakog učesnika smo obezbedili štand i štednjak „smederevac“. Šta će učesnici pripremati mogu sami da odluče, a hranu koju pripreme mogu da podele kolegama ili prodaju. Ove godine će na Festivalu biti prisutni mađarska, rumunska, nemačka nacionalna zajednica, doći će nam Sremice, Šokci iz Kupusine i Crnogorci iz Lovćenca, što će obogatiti Festivalski bilten za sledeću godinu. Na Festivalu će učestvovati i predstavnici Bunjevaca iz Republike Mađarske, pa je Festival prerastao lokalni okvir i postao međunarodni, rekao je Pokornić.

Među učesnicima Festivala, kao i svake godine, biće  i deca koja izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

- Deca na Festivalu uče kako se jela prave, šta su stari narodi jeli. Osim pica i bureka što je hrana modernog vremena, deca su naučila šta su uzlivanca, fanci, što će biti i ove godine. Osim što ih učimo tradiciji, učimo ih i da poštuju tuđa jela i kulturu, da na taj način obogate i sebe i svoja saznanja. Deca se na ovaj način druže, a u pauzama će igrati kola - kaže Svetlana Mormer, članica Upravnog odbora Bunjevačkog kulturnog centra  Bajmok.

Na štandu Bunjevačkog kulturnog centra i ove godine biće pripremljeno tradicionalno jelo „bunjevačka tarana sa divenicom“, a porcija će se prodavati po ceni od 150 dinara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Daddy Odgovori
Lipo! Najlepse zelje!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.