Komentara: 6
Pregleda: 5089

MZ "Mali Bajmok" poziva građane na saradnju

04.01.2016. u 11:13h
Izvor: Subotičke novine
Novo rukovodstvo želi da proširi ambulantu, otvori apoteku i izdejstvuje završetak Sivačkog puta, uvede kanalizaciju u Crvenom selu i mnogo drugog. Uspostavlja se saradnja sa okolnim mesnim zajednicama. Bezbednost u naselju znatno povećana u odnosu na pre dve godine
MZ "Mali Bajmok" poziva građane na saradnju

Kada se sa stanovnicima Malog Bajmoka, naročito starosedeocima kao što je Lajoš Šandor, penzioner sa Sivačkog puta, povede razgovor o naselju, osim što ćete čuti da mu je i pradeda živeo ovde, biće da je Mali Bajmok poznat po najstarijoj, Mikuškinoj vetrenjači na Balkanu, da je sa hipodroma poleteo Ivan Sarić, da je „Bačka“, čije je ovde igralište, najstariji fudbalski klub kod nas. Naravno, tu je i poznati „buvljak“, gde dnevno prođe na hiljade posetilaca, a naročito vikendom kada je taj broj najveći.

- „Ovde je petkom, subotom i nedeljom čitava Subotica, nigde se ne okrene toliko posetilaca kao na ovoj „istočnoj kapiji Evrope“, kako zovu pijacu u Malom Bajmoku.  Zato bi grad, putem „Čistoće i zelenila“, možda trebalo da poveća brigu o održavanju okoline „buvljaka“.  Postoji stara poslovica da nova metla uvek bolje mete, pa i ja kao građanin očekujem od novog rukovodstva da budu aktivniji u rešavanju problema koji se tiču svih stanovnika na ovom području. Sivački put je dotrajao, a njime prolaze autobusi, obećano je još davno da će se završiti njegovo asfaltiranje a postojeći kolovoz popraviti. Važna nam je ambulanta, naročito nama starijima, i dobro je što je imamo, ali je mnogo pacijenata i bilo bi dobro da može da radi još jedan lekar.  Ono što nas brine jeste namera da se proširi Bajsko groblje na prostor bivšeg rekreacionog centra „As-trejda“, to je, istina, na granici sa našom teritorijom, na području Novog sela, ali se i nas dotiče“, kaže nam Lajoš Šandor.

MZ "Mali Bajmok" poziva građane na saradnju

Njegovo mišljenje deli i Klara Irge, iz Raške ulice 37. , mlada penzionerka kako kaže za sebe, u saradnji sa novim rukovodstvom Mesne zajednice angažovana na okupljanju penzionera pod krovom obnovljenog Doma. Ona od novog rukovodstva očekuje da se prihvati rešavanja niza stvari koje, bez obzira da li su mali ili veliki, predstavljaju problem za građane Malog Bajmoka.

- „Reč je o parkiralištu između samousluge i pošte zbog kojeg građane, ako se zadrže duže u prodavnici ili pred šalterom, kažnjavaju jer se parkiranje naplaćuje.  Zatim, problem je raskrsnica Somborskog puta, ulice Franje Kluza i Durmitorske, jer ne postoji semafor i trebalo bi nešto rešiti, bar kružni tok ako je moguće, da bi se rasteretio saobraćaj. Vikendom oko „Trgoprometa“ i na Sivačkom putu ostaju gomile smeća, a niko ne čisti. Problem je i što nemamo apoteku u kojoj bi mogli da podižemo lekove na recepte, i nedovoljan broj lekara u ambulanti s obzirom na veliki broj pacijenata“, rekla je Klara Irge.

Uključivanje građana – najvažniji zadatak

Sadašnje rukovodstvo u Mesnoj zajednici Mali Bajmok počelo je sa radom u septembru i od tada se bavi upravo pitanjima koja građani najviše pominju, a jedno od njih je nedostatak apoteke čije je otvaranje u sklopu Doma mesne zajednice bilo priželjkivano i pominjano još tokom njegove rekonstrukcije.

- „Apoteka koja postoji ovde ne izdaje lekove na recepte, zbog čega su nam građani sugerisali da bi to bilo potrebno, jer ovde živi uglavnom starija populacija i mnogima je teško da po lekove idu do grada.  Odmah po konstituisanju, uz pomoć člana Gradskog veća za socijalna pitanja Milimira Vujadinovića, počeli smo razgovore i za sada postoje dve varijante – da će postojeća apoteka početi da daje lekove na recept, a druga je da ćemo tražiti nekoga ko bi bio voljan da u Domu otvori apoteku, pod ovim uslovom. Mislim da ćemo u tome uspeti, a što se tiče ambulante, trebalo bi je proširiti sa još jednom ordinacijom i pored dva postojeća zaposliti još jednog lekara, tako da imamo u smenama dva lekara prepodne i jednog popodne.  U razgovorima sa Domom zdravlja dobili smo garanciju da će ukoliko proširimo ambulantu, prvi lekari koji budu na raspolaganju biti upućeni u Mali Bajmok“, kaže Saša Gravorac, predsednik Skupštine Mesne zajednice.

MZ "Mali Bajmok" poziva građane na saradnju

Neke od potreba građana Malog Bajmoka, među kojima je i proširenje ambulante, mogle bi da se reše kroz ono što je rukovodstvo mesne zajednice naznačilo kao prioritete u svom radu, a među najvažnijima je uspostavljanje dobre saradnje sa privrednim preduzećima na njihovoj teritoriji.

- „Pozvaćemo sve privrednike na saradnju, posebno u industrijskoj zoni sa kojom smo već pokrenuli neke razgovore i jedna od mogućnosti je da nam oni pomognu što se tiče ambulante. Činjenica je da ovde dolazi veliki broj radnika koji su tamo zaposleni i to bi bilo i u njihovom interesu, pa očekujemo pozitivan odgovor. Imamo dobru saradnju sa Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća i zelenilo“, sa kojima smo organizovali dodatnu akciju čišćenja okoline Sivačkog puta, uz pomoć građana i uopšte najvažnije nam je da u aktivnosti uključimo što više građana i da mesna zajednica uvek bude otvorena za njih! Sada već imamo termine kada se penzioneri sastaju i druže, organizovali smo „Sunčanu jesen života“ uz pomoć učenika Osnovne škole „Matko Vuković“, a mi ćemo im se odužiti tako što ćemo za njih u mesnoj zajednici organizovati radionice i razna druženja, između ostalog jedan broj najboljih učenika od prvog do četvrtog razreda za Novu godinu nagradićemo lepim poklon-paketićima“, kaže Saša Gravorac.

Zajednički rešavati probleme

Mesna zajednica Mali Bajmok jedna je od onih u kojima je komunalna infrastruktura izgrađena u velikoj meri, ali postoje i takvi problemi koji još uvek čekaju na rešavanje. Skupština i Savet usvojili su Plan rada u kojem su i oni obuhvaćeni. 

„Osim da se izborimo da se dovrši asfaltiranja i presvlačenja Sivačkog puta, u programu je kolovoz u delu Fočanske ulice, a što se tiče Kisačke, u njoj prvo mora da se izvrši regulacija, a to je zadatak grada, da bi se stvorili uslovi za asfaltiranje.  Imamo veliki problem u Crvenom selu, jer ne postoji kanalizacija.  Tamo treba da se obnove trotoari i urede atarski putevi da bi poljoprivrednici mogli da dođu do svojih njiva. Nadalje, sa Javnim komunalnim preduzećem „Parking“ moramo da rešimo pitanje naplate parkiranja kod samousluge, da se ovde zadržavanje toleriše bar pola sata, i to su neki od zadataka čije izvršavanje nas čeka već posle Nove godine“, kaže Mirko Antelj, predsednik Saveta Mesne zajednice.

MZ "Mali Bajmok" poziva građane na saradnju

Predsednik Saveta napominje da je rukovodstvo Malog Bajmoka formiralo veći broj komisija za razna pitanja kojima se građani mogu obratiti, a razgovori sa kompletnim rukovodstvom mesne zajednice su trećeg utorka u mesecu između 18 i 19 časova.

Poboljšana bezbednost

- „Svakog meseca imamo sastanak sa predstavnicima Policijske uprave i upoznajemo se sa stanjem javnog reda i mira na našoj teritoriji. Zadovoljni smo jer je značajno smanjen broj krivičnih dela, nerma tuča, ekscesa ili otimanja torbi i lančića na ulicama kao ranije. Džeparenja ima, naravno, što se može očekivati na takvom mestu kao što je „buvljak“ gde se okuplja toliko ljudi. Akcija mesne zajednice i Policijske uprave, znači, urodila je plodom, kada su bili organizovani razgovori sa građanima i kada su upućivani šta treba da rade i kako da se ponašaju u cilju sopstvene bezbednosti. Sa ovim aktivnostima ćemo nastaviti, jer verujemo da bezbednost može da bude i bolja“, kaže Antelj.

„Već u prvim susretima identifikovali smo neke od problema, na primer da je sportski teren u Crvenom selu zaparložen, pa u saradnji sa Osnovnom školom „Matko Vuković“ koja je vlasnik terena, tražimo rešenje da ga obnovimo. Dobili smo i zahtev da pokušamo sa „Suboticatransom“ da izdejstvujemo promenu trase na liniji broj šest, da bi naši stanovnici lakše stigli do Bolnice, a s obzirom da znamo da su naši putevi, pogotovo Durmitorska ulica, nepogodni za autobuse, predložićemo im da prema Bolnici uvedu mini-buseve, da bude interesa i za njih i za nas, jer imamo i radnika koji u taj deo grada odlaze na posao, đaka i drugih“, kaže Mirko Antelj.

Mali Bajmok je pre dve nedelje bio domaćin sastanka predstavnika pet mesnih zajednica, sa kojima se graniči, a cilj je bio da se utvrde problemi od zajedničkog interesa koji se mogu rešavati udruženim snagama.  Pored domaćina, bili su prisutni predstavnici Aleksandrova, Ljutova, Male Bosne i Peščare.

„Cilj nam je da kroz saradnju sedam mesnih zajednica definišeno probleme i da zajedničkim snagama utičemo na njihovo rešavanje.  Oni se tiču uglavnom uređenja komunalne infrastrukture, ekologije, zdravstva. Ako se ujedinimo možemo mnogo jači pritisak da izvršimo na grad, kako bi nam dodelio određena sredstva. Važno je i međusobno dogovaranje i zauzimanje zajedničkih stavova, na primer, hteli smo sa Novim selom da se usaglasimo oko pitanja proširenja groblja, ali njihovi predstavnici nisu došli na sastanak. Pošto će naredni put domaćin biti Peščara, nadamo se da će i kolege iz Novog sela prisustvovati i da ćemo imati priliku i o tome da razgovaramo“, kaže Saša Gravorac.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 5089

Povezane vesti

Povezane teme

mali bajmok

mz mali bajmok

mirko antelj

saša gravorac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.