Komentara: 14
Pregleda: 25622

Mogu li psi i mačke preneti korona virus ili oboleti od njega?

26.03.2020. u 12:00h > 30.03.2020. u 13:43h
Izvor: TV Subotica
Globalno širenje virusa kovid-19, izazvalo je i pitanje koje mnogi vlasnici kućnih ljubimaca postavljaju – mogu li psi i mačke preneti ovaj virus ili oboleti od njega?
Mogu li psi i mačke preneti korona virus ili oboleti od njega?

U saopštenju Svetske zdravstvene organizacije i Svetske asocijacije veterinara navodi se da je u Hong Kongu zabeležen slučaj dva psa koja su testirana na kovid-19 i bila pozitivna, ali da nema dokaza da kućni ljubimci mogu da obole od ovog virusa. Ovi psi su se verovatno zarazili od svojih vlasnika, koji su takođe bili pozitivni, ali kod njih nisu razvijeni klinički znaci bolesti. Ipak, vlasnici bi trebalo dodatno da obrate pažnju kako na svoju, tako i na higijenu svojih četvoronožaca, savetuju veterinari.

Iako je poznato da kod pasa i mačaka postoje korona virusi, odnosno takozvani pseći korona virus i mačiji korona virus koji izaziva mačji infektivni peritonitis, oni sa kovidom-19 imaju zajedničko jedino to da pripadaju istoj porodici virusa, objašnjava veterinar Mario Tikvicki.

- Praktično nemaju veze što se tiče mutiranja i prenošenja, znači ta bolest je kod pasa i mačaka odavno poznata i postoje testovi sa kojima se može utvrditi da li su pas ili mačka zaražeći psećim ili mačijim korona virusom - kaže Tikvicki.

Mogu li psi i mačke preneti korona virus ili oboleti od njega?

Psi i mačke nisu direktni prenosioci kovid-19, ali mogu biti indirektni, tako što će ga na svojim šapama doneti iz kontaminirane spoljne sredine, jednako kao što ga i čovek može uneti na svojoj odeći, obući i drugim predmetima. Zbog ove mogućnosti, veterinari savetuju dodatan oprez vlasnicima.

- Preporučuje se da se kućni ljubimci što manje izlažu spoljašnjoj sredini. Naravno da treba da idu u šetnju, ali da to bude ograničeno, pod restriktivnim merama nadzora i svakako, po povratku iz šetnje, jako je bitno obrisati šapice vlažnim maramicama ili nekim dezinfekcionim rastvorima. Ne treba potapati šapice u dezinfekcioni rastvor da ne bi došlo do iritacije kože ili neke alergijske reakcije - savetuje Tikvicki.

Mogu li psi i mačke preneti korona virus ili oboleti od njega?

Veterinari savetuju vlasnike da vode računa i o svojoj higijeni, i da redovno peru ruke nakon maženja sa ljubimcima, kao i da izbegavaju prisnije kontakte sa njima, odnosno da ih grle, ljube i puštaju u krevet. Iako mogu da intervenišu za vreme policijskog časa Tikvicki apeluje na oprez.

- Imali smo nedavno slučaj, da se oko 21 čas javila jedna vlasnica da se pas posekao i da krvari. Mi se pridržavamo svih mera i policijskog časa, radimo vreme ambulante je do 15 časova, ali kao veterinari imamo dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova da za hitna stanja u veterinarskoj medicini možemo da pružimo pomoć i dođemo u ambulantu, kao što je to bio slučaj sinoć, kada je pas mogao da iskrvari - dodaje Tikvicki.

Zbog svoje, ali i bezbednosti osoblja, Tikvicki apeluje na sugrađane da kod veterinara dolaze samo ukoliko je to neophodno. U ovom periodu svakako ne treba zaboraviti na brigu o ljubimcu, pogotovo jer je sezona krpelja, a za hitne slučajeve ambulanta će raditi i toku trajanja policijskog časa.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 3 nedelje
Komentara: 14
Pregleda: 25622

Povezana vest

Povezane teme

kućni ljubimci

korona virus

veterinari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.