• Pregleda: 5717

Maglai: Suboticatrans je deo sistema, mora da ima razumevanje za probleme grada

Gradonačenik Subotice Jene Maglai reagovao je jutros na nedavnu izjavu direktora JP "Suboticatrans" kako lokalna samouprava duguje ovom preduzeću 53,4 miliona dinara, ističući da je izjava u najmanju ruku nekorektna i da bi direktor jednog preduzeća koje funkcioniše u okviru gradskog sistema mora da ima malo više razumevanja, ali i da više "popunjava rupe" iz sopstvenih aktivnosti.
Maglai: Suboticatrans je deo sistema, mora da ima razumevanje za probleme grada

Gostujući pre par dana na lokalnoj televiziji RTV City Aleksandar Aleksić direktor Javnog preduzeća "Suboticatrans" izjavio je, između ostalog, da grad ima dugovanja prema ovom preduzeću u iznosu od skoro 54 miliona dinara, kao i da će, ukoliko se dug ne sanira u skorije vreme, ovo preduzeće morati da redukuje neke linije i ukine neke povlastice građanima i sportskim kolektivima.

Više o ovoj temi pročitajte u povezanoj vesti.

Na ovu izjavu gradonačelnik Jene Maglai nezadovoljan javnim istupom direktora preduzeća koje je deo gradskog sistema jutros je izneo i svoje kritike na račun ovog preduzeća, ali i poručio da moraju da podele breme teških vremena, da ne treba da se bave ucenjivanjem, ali i da manjak u kasi ovog JP treba da potraže i kroz neke druge izvore prihoda.

Gradonačelnik Jene Maglai i direktor JP "Suboticatrans" Aleksandar Aleksić potpisali su krajem aprila prošle godine Ugovor na 6 godina u cilju uređenja i unapređenja tržišta transportnih usluga u Subotici i obezbeđivanja kontinuiteta u načinu finansiranja ove delatnosti.

- "Po našoj evidenciji dug prema JP "Suboticatrans" iznosi 28 miliona dinara, a ne 53,4 koliko je gospodin Aleksić izneo u javnost. Smatram veoma nekorektnim istupanje direktora Suboticatransa zato što mora da shvati jedno, a to je da to nije privatna firma, Suboticatrans je deo sistema - on jeste javno preduzeće, a kao takvo mora biti solidarno vezano za potraživanja iz gradskog budžeta." - izjavio je gradonačelnik

Maglai je takođe istakao da je ovo JP pomognuto u teškim trenucima, kao što su pomognuti Ćistoći i zelenilu, Stadionu i Palić Ludošu napominjući da sva ta preduzeća su zatečena u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

"Vozni park se rešava u hodu, ove godine kupljena su četiri polovna vozila, raznatramo mogućnost da uzmemo nekoliko novih na lizing, sve zavisi od stanja u budžetu" - izjavio je Maglai

- "Pomagali smo Suboticatransu intenzivno tokom prošle godine, bilo je situacija da nisu imali za gorivo, za plate ili rezervne delove - svaki put smo im pomogli da mogu normalno da funkcionišu. Građani nisu osetili niti jedan trenutak da eventualno nešto nije u redu sa javnim gradskim prevozom." - dodao je Maglai uz opasku da pored ovog preduzeća grad mora da vodi brigu i o Našoj radosti, Čistoć, Palić Ludošu, Park Paliću, a tu su škole i druge ustanove koje su od značaja za grad.

Po rečima gradonačelnika Suboticatrans ove godine treba da dobije oko 228 miliona dinara, dosad im je prebačeno 138 miliona.

- "Subvencioniše se prevoz penzionera i učenika osnovnih i srednjih škola sa po preko 50 miliona dinara, da nije tih davanja oni na tržitu ne bi mogli da funkcionišu više od tri meseca" - sumirao je Maglai i dodao da će Suboticatrans ove godine dobiti 25 miliona dinara za kupovinu novih autobusa, a taj novac će dobiti do kraja meseca.

Gradonačelnik se osvrnuo i na nasleđena dugovanja koja su "gušila" 16 sportskih kolektiva i potencijalno stvarala nove probleme za njihovo funkcionisanje.

- "Suboticatrans je firma koja je imala 6,5 miliona dugova od strane sportskih klubova, da bi sprečili odlazak u stečaj 16 klubova grad je morao da interveniše i namiri njihove dugove, a preko 5 miliona je do sada regulisano." - izjavio je Maglai napominjući da je i pored teške situacije u gradskom budžetu Subotica svo vreme imala javnu rasvetu, pitku vodu, javni prevoz i grejanja iz Toplane.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

45
Ljubivoje Odgovori
OVO JE NECUVENO!!! Priznajes da dugujes, IMAS sredstva u gradskom budzetu, i opet imas obraza da kazes da je direktor JP NEKOREKTAN?! Pa ovo je vrhunac licemerja. Zamislite, dragi sugradjani, trazite svoje pare i neko vam kaze da ste nekorektni!?!
AlwaysUltra Odgovori
Deo VMS-ovog sistema koji nikako da bude razmontiran ni nakon 25 godina katastrofalnog upravljanja gradom !
mance Odgovori
Postovani gradonacelnice, ako nista drugo, treba da znate da JP ne posluje prema trzisnim principima vec pre svega da zadovolji potrebe svakog gradjanina. Iz toga proiziilazi da JP mora da se subvencionise. Vi ne sporite da ste duzni i zaista ne vidim problem zasto novvac koji je na raspolaganju, namenjen JP nije uplacen istom. Tu je sustina cele price. Sve ostalo su u vasem intervjuu trice i kucine.
Aco Odgovori
Pa ako je novac predviđen budžetom grada onda treba da bude prebačen preduzeću. A ne da se daje na kašikicu, čemu onda budžet?
Psiholoskinja26 Odgovori
Maglai, vi da stvarno razumete to "biti deo sistema", ne biste grcevito drzali novac sistema i trosili ga na aktivnosti koje su "van sistema".
Čombe Odgovori
Maglaji, ne znam na čemu si, ali daj i meni jedan dim....

Citiram: "... Gradonačelnik se osvrnuo i na nasleđena dugovanja koja su "gušila" 16 sportskih kolektiva i potencijalno stvarala nove probleme za njihovo funkcionisanje..." - Dakle, po Maglajiu su "žuti" krivi što nema para za sport i za su-trans.

Važno je da se uvek nađe neka crkavica (par desetina miliončića) za Nepker, Desiré, Etnofest, Interetno fest, HosanaFest....
ANTIPROTIVAN Odgovori
Gradonačelniče....pare su za nove ili polovne autobuse..!??. Nemojte da obmanjujete javnost, jer se vrlo dobro zna cena jednog novog autobusa.
niko Odgovori
dobro kaze Maglaji karte su medju naj skupljima u zemlji pa za cega koriste te pare od karata kada sve drugo treba grad da plati?
stormwatch Odgovori
Suboticatrans treba da je transportno a ne profitno preduzece. Makar nemali nista, moraju da prevoze Suboticane. Tako radi svako drugo normalno transportno preduzece gradova u svetu. Nigde se ne gleda svoje dupe nego iskljucivo korist gradjanima.
tesla Odgovori
Svi treba da budu uvidjajni kad Gradska uprava zataji. Spomenuta je Nasa radost,e zbog te ustanove grad i treba da je sramota,jer Direktor iste da kantu farbe vaspitacicama i da same ili snekim okrece, itison na podu star vise od 30 godina,iz parcadi,ali tamo je Maglajijev direktor, Subotica trans jedan od najskupljih prevoznika u Srbiji sto se tice gradskog prev. pa jel moguce da tako tesko ostaje u igri,jeste zato sto mu grad uzima dusu,plate vozaca su male,a odgovornost velika,a treba da je kulturan prema svakom putniku. Gradonacelnice ako niste sposobni da radite svoj posao bez pristrasnosti,prepustite mesto nekom ko ce to raditi kvalitetnije sa voljom. Vase medjustranacke nesuglasice uticu na citav sistem koji je u vasoj nadleznosti.Hvala
bisni Odgovori
Gdine gradonacelnice,u drugim gradovima,lokalna samouprava na celu sa sposobnim gradonacelnikom subvencionise nabavke novih autobusa i opreme cak do 80% a u Subotici nista.Zato je i karta za prevoz putnika skupa.Malo manje novca trosite na stranku a mnogo vise na gradjane!!!!
Pendula Odgovori
Nedovoljno ubedljiv ovaj put za mene Maglai, samo traži način da izbegne odgovornost, ako je tako savetovao bih mu da podnese ostavku, onda će biti oslobođen svake odgovornosti...ili želi da preduzme odgovornost a nema znanja za to, tj nije kadar? može biti i to.
Psiholoskinja26 Odgovori
"Ove godine kupljena su cetiri polovna vozila"
CETIRI????? CAK CETIRI??? Minus onaj jedan sto je izgoreo i otisao u staro gvozdje, tako da je konacan zbir tri polovna autobusa na grad sa tooolikoooo prigradskih naselja kao sto je Subotica.
To je to... mi obicni gradjani nek se vozikamo polovnim autobusima, nije problem...
Jasmina Odgovori
Ovaj Maglaj samo o problemima, budžet pun para a grad dužan na sve strane. Samo se Maglajevi džepovi šire
Digitron Odgovori
Maglaj je školski primer jednog [*...*], lošeg gradonačelnika koji gleda samo svoje lične interese. Sramota za grad.
Kalabić Odgovori
Gospodine Maglai ili izvršavajte svoje obaveze na vreme ili predajte dužnost nekom ko može da vodi grad na funkcionalniji i bolji način! Prošla su vremena kad ste mogli da izbegavate svoje obaveze!
Psiholoskinja26 Odgovori
Ukinite uzinu Maglai-u kako je on to uradio nasoj deci u vrticima, pa ce i biti za nove autobuse.
odani Odgovori
Botovi poceli sa radnim vremenom.
Kampanja u punom jeku.
Realna slika Odgovori
Prošle godine potpisan je ugovor o regulisanju prava i obaveza između grada i JP "Subotica transa" , gde se grad obavezuje da finasira javni prevoz , ali samo 50% od REALNO NEDOSTAJUĆIH SREDSTAVA potrebnih za normalo funkcionisanje javnog saobraćaja. Taj procenat ove godine uvećan je za 10% i to je opet samo 60%, od onog sto je potrebno toj firmi da pokrije troškove. Lokalna samouprava ni to nije ispoštovala, da isplati na vreme ni to što je ugovorom precizirano. Mislim da je sasvim jasno sa kakvim se problemima susrece to preduzeće i još ispada "nekorektno"!
O stanju u kome se nalazi vozni park suvišno je i komentarisati jer je očigledno, to zna svaki putnik. Pošto obavlja delatnost od opšeg značaja za građane, logično je da se od grada očekuje da se za to pobrine u što skorije vreme, a ne da se čeka da se rešavaju "problemi" drugih javnih preduzeća pa koliko pretekne para iz budžeta!
Ska Odgovori
Ne znam da li je u istoriji ovaj grad imao losijeg gradonacelnika?!
Ljubivoje Odgovori
Vidmi da ljudi kapiraju problematiku. Nego, cudno mi je kako se gradonacelnik nije setio i migranata. Pa SUTRANS je imao daleko vece troskove zbog 30 000 njih (TRIDESET HILJADA). Pravovremenom reakcijom, Suboticatrans je resio i problem lokalne samouprave, a ta ista lokalna samouprava (citaj Maglai) nema nimalo sluha za probleme tog preduzeca! Prica o 4 polovna autobusa je izricito zasluga Aleksica, nikako Jenea. Koliko se secam, zamalo je prosle godine pukla koalicija jer gradonacelnik nije hteo ni da cuje za nabavku novih autobusa. Toliko.
tamerlan Odgovori
Prevoz za jednog roditelja koji je u pratnji srednjoškolskog deteta sa posebnim potrebama, za decu koja jasno ne mogu da funkcionišu sama, je obezbedjen na nacin da su ta deca (sa jasnim medicinskim kartonima i dijagnozama) morala da idu na neku interresornu komisiju, koja je verovatno ponovo ustanovila da je "nebo plavo" ( i pretpostavljam za to uzela pare). Šok je tek sledio posle, kada su tim roditeljima pretećim tonom, kao da su nešto krivi, saopštili da "moraju da unapred znaju da je to obezbeđeno samo ove godine, jer opština za to više neće imati para".
O apsurdnosti te najave verujem da nije vredno govoriti. Još je apsurdnija i neodgovorna pretnja direktora da će ukinuti karte za prevoz školskoj deci. Ukinite vi sebi, i jedan i drugi, razne druge budalaštine na koje se troše pare, za svu decu mora da ih bude uvek, bez izuzetka. Ako to niste sposobni da obezbedite, povucite se, verovatno ima neko sposobniji od vas !
Sojic Odgovori
Maglai Maglaj se!
Vesko Odgovori
Kad je vecina jkp bila u ocajnom stanju, zasto ste se otimali za vlast. Cudi me sto nemate novaca,
kad ste nasim građanima uveli najvece poreze i dazbine u siroj regiji. Inace u ovom jkp tj. u nadzor- nom odboru je
jedan mlad kadar i sin visokog gradskog funkcionera i polticara, poznatog po menjanu stranaka.
Zasto se vi tako cudite, kada u jedno poznato i vazno jkp 3-4 puta imenujete "strucnjaka" za vd direktora, samo iz razloga sto je clan vase stranke, sa diplomom privatnog fakulteta.
Vesko Odgovori
Sta se hvalite da penzoneri imaju besplatan prevoz kad ni to nije tacno. Imaju samo pojedini,
a ranije su imali svi bez obzira na penziju. Sada je vasa vlast napravila podelu, pa ispada da
neko ko ima za 1000 ili nesto vise dinara vecu penzije od 25.000, zivi znatno bolje, sto nije
pravo merilo. Nece se ni jedan penziner svaki dan džabe voziti, vec samo onda kad mu treba.
U odnosu na vasa obecanja prilikom preuzimanja vlasti, dobro ste nas provozali sa vasom
koalicijom. Jedva cekam da nestanete sa politicke scene grada, zajedno,sa vasim zamenikom.
Realnija slika Odgovori
Sleperi naplacuju za 1km 100 dinara i sa tih 100 dinara po 1km kupe gorivo, odvoje za amortizaciju, kupe novi sleper kada im je potrebno o odvoje sebi za platu i nemaju zagarantovane ture. Znaci ceo sleper 100din 1km sto znaci na relaciji 5 putnika za ceo autobus Medjutim putnika ima vise nego duplo vise. Problem u Subotica Trans-u je recimo 3.2 miliona dinara na telefonske racune. Problem je sto 10 autobuskih linija opsluzuje 15 radnika a neke linije imaju 5 polazaka za ceo dan. Problem su mnogi troskovi koji u normalnim preduzecima ne postoje. I na kraju ne moze grad da subvencionise voznju koja se naplacuje po realnim cenama od 90 dinara. Grad ne sme da subvencionise manjak koji je nastao drpanjem i nesposobnoscu vec samo manjak koji je nastao zbog cena koje su ispod trzisnih a kao sto vidimo cene nisu ispod trzisnih vec daleko iznad,
Neša... Odgovori
Sva javna i državna preduzeća su gubitaši decenijama a gubitke pokrivaju iz budžeta, izimanjem od privrede i građana po zakonu a kada sredstava nema dovoljno onda i nezakonito i neustavno. Kada bi u ovoj državi svako živeo od svog znanja i rada stotine hiljada nesposobnih neradnih partokratskih parazita bi pocrkalo od gladi. Tada bi sposobni živeli kao ljudi a ne kao stoka.
Kondukter Odgovori
Subotica zaslužuje bolje! To je poslednjim istupom gradonačelnika potvrđeno.Toliko nebrige za interese građana je nezabeležno i nezapamćeno.Jasno je da su potpisan brojni sporazumi kojim su regulisane prava i obaveze Grada i preduzeća.Gradonačelnik po običaju vidi trn u tuđem oku a ne vidi balvan u svom.Pokušava svoju nesposobnost da prebaci na druge.Neka se pošalje revizija u preduzeće pa neka se utvrdi ko koliko duguje i zasto dug nije plaćen.A ne da se prepucavaju kao babe preko plota a problemi se ne resavaju.
joška Odgovori
E moj Maglai. Žao mi te je. Ali trebao si misliti ranije kada si ulazio u koaliciju sa SNS-om. Izbori se približavaju. SNS botovi dobili zadatak da u Subotici unište SVM i tebe kao gradonačelnika. Laban trlja ruke kad čita ovakve komentare.
Ljubivoje Odgovori
@ Realnija slika
Samo nemoj da lupetas. Uporedjivati transportni saobracaj sa LINIJSKIM putnickim je mesanje baba i zaba. SUBVENCIJE? Tvoje misljenje nema uporiste u realnosti. Gradski saobracaj u sredinama kao sto je Subotica nije ekonomski opravdan i iz tih razloga MORA da se subvencionise. Nije to izmislio Aleksic ili ko vec. To je jednostavno tako.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.