Komentara: 45
Pregleda: 6230

Maglai: Suboticatrans je deo sistema, mora da ima razumevanje za probleme grada

25.09.2015. u 11:53h
Izvor: Subotica.com
Gradonačenik Subotice Jene Maglai reagovao je jutros na nedavnu izjavu direktora JP "Suboticatrans" kako lokalna samouprava duguje ovom preduzeću 53,4 miliona dinara, ističući da je izjava u najmanju ruku nekorektna i da bi direktor jednog preduzeća koje funkcioniše u okviru gradskog sistema mora da ima malo više razumevanja, ali i da više "popunjava rupe" iz sopstvenih aktivnosti.
Maglai: Suboticatrans je deo sistema, mora da ima razumevanje za probleme grada

Gostujući pre par dana na lokalnoj televiziji RTV City Aleksandar Aleksić direktor Javnog preduzeća "Suboticatrans" izjavio je, između ostalog, da grad ima dugovanja prema ovom preduzeću u iznosu od skoro 54 miliona dinara, kao i da će, ukoliko se dug ne sanira u skorije vreme, ovo preduzeće morati da redukuje neke linije i ukine neke povlastice građanima i sportskim kolektivima.

Više o ovoj temi pročitajte u povezanoj vesti.

Na ovu izjavu gradonačelnik Jene Maglai nezadovoljan javnim istupom direktora preduzeća koje je deo gradskog sistema jutros je izneo i svoje kritike na račun ovog preduzeća, ali i poručio da moraju da podele breme teških vremena, da ne treba da se bave ucenjivanjem, ali i da manjak u kasi ovog JP treba da potraže i kroz neke druge izvore prihoda.

Gradonačelnik Jene Maglai i direktor JP "Suboticatrans" Aleksandar Aleksić potpisali su krajem aprila prošle godine Ugovor na 6 godina u cilju uređenja i unapređenja tržišta transportnih usluga u Subotici i obezbeđivanja kontinuiteta u načinu finansiranja ove delatnosti.

- "Po našoj evidenciji dug prema JP "Suboticatrans" iznosi 28 miliona dinara, a ne 53,4 koliko je gospodin Aleksić izneo u javnost. Smatram veoma nekorektnim istupanje direktora Suboticatransa zato što mora da shvati jedno, a to je da to nije privatna firma, Suboticatrans je deo sistema - on jeste javno preduzeće, a kao takvo mora biti solidarno vezano za potraživanja iz gradskog budžeta." - izjavio je gradonačelnik

Maglai je takođe istakao da je ovo JP pomognuto u teškim trenucima, kao što su pomognuti Ćistoći i zelenilu, Stadionu i Palić Ludošu napominjući da sva ta preduzeća su zatečena u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Maglai: Suboticatrans je deo sistema, mora da ima razumevanje za probleme grada

"Vozni park se rešava u hodu, ove godine kupljena su četiri polovna vozila, raznatramo mogućnost da uzmemo nekoliko novih na lizing, sve zavisi od stanja u budžetu" - izjavio je Maglai

- "Pomagali smo Suboticatransu intenzivno tokom prošle godine, bilo je situacija da nisu imali za gorivo, za plate ili rezervne delove - svaki put smo im pomogli da mogu normalno da funkcionišu. Građani nisu osetili niti jedan trenutak da eventualno nešto nije u redu sa javnim gradskim prevozom." - dodao je Maglai uz opasku da pored ovog preduzeća grad mora da vodi brigu i o Našoj radosti, Čistoć, Palić Ludošu, Park Paliću, a tu su škole i druge ustanove koje su od značaja za grad.

Po rečima gradonačelnika Suboticatrans ove godine treba da dobije oko 228 miliona dinara, dosad im je prebačeno 138 miliona.

- "Subvencioniše se prevoz penzionera i učenika osnovnih i srednjih škola sa po preko 50 miliona dinara, da nije tih davanja oni na tržitu ne bi mogli da funkcionišu više od tri meseca" - sumirao je Maglai i dodao da će Suboticatrans ove godine dobiti 25 miliona dinara za kupovinu novih autobusa, a taj novac će dobiti do kraja meseca.

Maglai: Suboticatrans je deo sistema, mora da ima razumevanje za probleme grada

Gradonačelnik se osvrnuo i na nasleđena dugovanja koja su "gušila" 16 sportskih kolektiva i potencijalno stvarala nove probleme za njihovo funkcionisanje.

- "Suboticatrans je firma koja je imala 6,5 miliona dugova od strane sportskih klubova, da bi sprečili odlazak u stečaj 16 klubova grad je morao da interveniše i namiri njihove dugove, a preko 5 miliona je do sada regulisano." - izjavio je Maglai napominjući da je i pored teške situacije u gradskom budžetu Subotica svo vreme imala javnu rasvetu, pitku vodu, javni prevoz i grejanja iz Toplane.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 6230

Povezane vesti

Povezane teme

Suboticatrans

jene maglai

javni prevoz

aleksandar aleksić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.