Komentara: 16
Pregleda: 4493

Legalizovano 88 objekata u javnoj svojini

15.09.2020. u 13:55h
Izvor: TV Subotica
Predstavljanjem postignutih rezultata okončan je projekat "Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina" na kojem su partneri bili Grad Subotica i Opština Senta. U okviru projekta, u našem gradu je ozakonjeno 88, a u Senti 20 nelegalnih objekata u javnoj svojini, 20 je etažirano, a osam brisano iz registra.
Legalizovano 88 objekata u javnoj svojini

Grad Subotica, koji je i bio koordinator projekta, uradio je geodetsku i projektno-tehničku dokumentaciju za 88 objekata u javnoj svojini, ozakonio ih i u punom kapacitetu uknjižio kao vlasništvo Grada. Od ovog broja, legalizacija je urađena za 50, etažiranje za 15 objekata, a brisano ih je 23. Ovim postupkom lokalna samouprava stekla je pravo svojine nad njima, što dalje otvara mogućnost za ulaganje.

- Grad Subotica ima gubitaka, u smislu prihoda, a samim time i propadanja objekata koji su nelegalni i u koje ne može da se ulaže. Ovime smo smanjili broj nelegalnih objekata, domaćinski se odnosi prema svojoj imovini, a izradom projektno-tehničke dokumentacije otvaramo mogućnost da apliciramo za sredstva iz drugih fondove, republičkih, pokrajinskih, prekograničnih, da bismo mogli da ulažimo u saniranje tih objekata - kaže Zagorka Panić, gradska menadžerka.

Legalizovano 88 objekata u javnoj svojini

Zagorka Panić, arhiva 2019

U Subotici je evidentirano oko 250 nelegalnih objekata u javnoj svojini, a osim što je veliki broj legalizovan ovim putem, Gradska uprava je iz budžeta legalizovala još oko 50 objekata, čime je početna cifra prepolovljena, objašnjava gradska menadžerka.

- Kad smo legalizovali i sad kad je to postala naša zvanična svojina, sledeći korak je da idemo od zgrade do zgrade i vidimo šta su prioriteti i šta prvo treba da uradimo od projektno-tehničke dokumentacije - dodaje Panić.

Legalizovano 88 objekata u javnoj svojini

U Senti je takođe usaglašena evidencija za 659 objekata. Od oko 7.000 nelegalnih objekata u ovoj opštini, čak 1.800 je u javnoj svojini, objašnjava predsednik Rudolf Cegledi i dodaje da ovo veliki pomak od kojeg će lokalna samouprava svakako imati koristi u budućnosti.

- Do sada smo imali, ne samo mi, nego svaka lokalna samouprava, probleme kada su bili konkursi i kada je trebalo dograditi, izgraditi ili adaptirati neki objekat, puteve ili kanalizacionu mrežu, jer ako pravo-imovinska pitanja nisu bila rešena, nismo mogli da krenemo u rekonstrukciju tih objekata i zato je veoma važno da sve pravno bude sređeno da onda možemo koristiti ove objekte u prave namene - ističe Cegledi.

Legalizovano 88 objekata u javnoj svojini

Projekat je realizovan u okviru programa "Exchange 5" koji finansira Evropska unija, trajao je 21 mesec, a njegova ukupna vrednost bila je 240.000 evra. Cilj je bio povećanje efikasnosti i transparentnosti javne uprave u ove dve lokalne samouprave.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4493

Povezane vesti

Povezane teme

legalizacija

legalizacija objekata

zagorka panić

javna svojina

ozakonjenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.