Komentara: 0
Pregleda: 2785

Završena projektna dokumentacija za legalizaciju objekata u okviru programa "Exchange 5"

30.07.2020. u 13:33h
Izvor: subotica.rs
Program "Exchange 5", čija je ukupna vrednost 4,75 miliona evra finansira Evropska unija, a sprovodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i cilj ima unapređenje upravljanja imovinom i lokalne planske i budžetske procese, kao deo reformisanja javnih finansija u gradovima i opštinama.
Završena projektna dokumentacija za legalizaciju objekata u okviru programa "Exchange 5"

U okviru prve komponente Programa podržana je implementacija dodele bespovratnih sredstava za lokalne projekte, usmerena na unapređenje upravljanja imovinom u gradovima i opštinama Srbije, za šta je iz fonda EU za 18 projekata opredeljen iznos od 3 miliona evra za 48 lokalnih samouprava gde spadaju i Grad Subotica i Opština Senta koji realizuju projekat "Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina".

Projekat je započet potpisivanjem Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava između Vlade Srbije, Grada Subotice i Opštine Senta, a ukupan budžet je 240.095 evra, od čega je 163.600 opredeljeno iz budžeta Subotice. Iznos bespovratnih sredstava iznosi 181.343 evra, odnosno 75,53 odsto.

- Grad Subotica odlučio je da sve svoje kapacitete kroz ovaj projekat fokusira na ozakonjenje objekata koji imaju izuzetan javni značaj, u cilju budućeg ulaganja u iste zarad poboljšanja uslova života stanovnika na teritoriji grada. Raspolaganje javnom imovinom nije veliki problem u Subotici, ali je zato ozakonjenje iste, uvođenje u RGZ i buduća izrada projektno tehničke dokumentacije prepoznata kao goruće pitanje za upravu grada. Legalizacija, upis u RGZ i katastar je glavni preduslov za pravilno, dugoročno i kvalitetno raspolaganje nepokretnostima, jer građani pre svega, očekuju preduzetničku inicijativu, ličnu odgovornost i svakodnevna poboljšanja kvaliteta življenja u lokalnoj zajednici. Kroz ovaj projekat predviđeno je potpuno rešavanje više objekata i lokacija koje su izuzetno značajni - objašnjavaju nosioci projektne aktivnosti.

Završena projektna dokumentacija za legalizaciju objekata u okviru programa "Exchange 5"Kako je istaknuto, detaljnim analiziranjem, dugoročnim planiranjem i velikim iskustvom u projektima, Grad Subotica i Opština Senta prepoznali su potrebe svoje lokalne zajednice u temi projektnog zadatka.

Ugovor o geodetskim uslugama i usluzi pripreme projektno-tehničke dokumentacije za proces legalizacije nelegalnih objekata na teritoriji grada Subotice i opštine Senta potpisan je 4. marta 2020. godine, a Grad Subotica je tada ugovorio posao sa konzorcijumom na čijem je čelu firma „Prostor“, vredan 17,8 miliona dinara.

- U okviru Projekta završena je projektno tehnička dokumentacija za proces legalizacije 50 objekata, etažiranja 15 i brisanja 23 objekta u Subotici što je bio glavni cilj stavljen pred projektni tim koji je rukovodio procesom od snimanja objekta, izrade elaborata geodetskih radova, katastarsko topografskih planova i projekta geodetskog obeležavanja i elaborata sprovođenja, brisanja objekta, izrade planova posebnih delova i izveštaja o zatečenom stanju objekta, do unošenja u evidenciju i poslovne knjige Grada Subotice i Opštine Senta i popunjavanja podataka o imovini u Centralnoj bazi podataka - navode nosioci.

Kako se još navodi, izvođač radova je u roku izradio projektno tehničku dokumentaciju za legalizaciju 88 objekata u Subotici i  legalizaciju 48 objekata u Senti, čime se smatra da je projektna aktivnost uspešno realizovana.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2785

Povezana vest

Povezane teme

legalizacija

legalizacija objekata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.