• Pregleda: 3907

Potpisani ugovori za ozakonjenje javne imovine

U okviru projekta „Exchange 5 – Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“ danas je potpisan ugovor o geodetskim uslugama i usluzi pripreme projektno-tehničke dokumentacije za ozakonjenje objekata u Subotici i Senti.
Potpisani ugovori za ozakonjenje javne imovine

Ugovor, čija je vrednost oko 17,8 miliona dinara, potpisali su menadžerka projekta Zagorka Panić i Marta Varga Petrić, direktorka projektnog biroa „Prostor“ iz Ade, koje su najavile da bi ovaj značajan posao trebalo da bude završen za tri meseca.

- U obe lokalne samouprave biće obuhvaćeno 136 objekata, od toga će 70 biti legalizovano, a ostatak će biti etažiran ili brisan iz Katastra. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za obe lokalne samouprave jer ako domaćinski upravljate svojinom, kada je legalizujete možete da ulažete u nju, da je dajete u zakup ili je otuđite - objašnjava gradska menadžerka.

U Subotici ima 290 nelegalnih objekata u javnoj svojini, od čega je 50 gradska administracija legalizovala mimo ovog projekta, a značajan deo spada pod kulturno dobro, te je u nadležnosti Ministarstva kulture. Tako će kroz projekat „Exchange 5“ biti legalizovano 50, etažirano 15, a iz evidencije Katastra nepokretnosti izbrisano 23. Među tim objektima su vrtići, dom kulture, prostorije mesnih zajednica, Vodozahvat...

Pred projektnim biroom je mnogo posla – od snimanja objekta, izrade elaborata geodetskih radova, katastarsko topografskih planova, projekta geodetskog obeležavanja i elaborata sprovođenja, eventualno brisanje objekta, izrada planova posebnih delova, izrada izveštaja o zatečenom stanju objekta, unošenje u evidenciju u poslovne knjige i drugi.

- Najveći broj objekata su javne namene i za sve njih ćemo morati da prilažemo geodetske elaborate. Sa svom dokumentacijom, opštine će moći da urede svoje objekte, a time i daju primer građanima da sve što se izgradi treba da bude u skladu sa zakonima - ističe Marta Varga Petrić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Malo Sutra Odgovori
Svi projekti moraju imati engleski naziv. Bravo za razmenu tačnije Exchange!
Istina... Odgovori
Nelegalni objekti drzave. Ona je najveci kriminalac.
sofi
Čoveče čitaš li ti koji su objekti predmet ovog ugovora.
C Odgovori
A građanima idete pa i šupe rušite.
sofi
Ajde da porušimo obdaništa,vodozahvat i ostale objekte od opšteg značaja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.