Komentara: 1
Pregleda: 5082

Kreću programi Klasici na trgu i Veliki rat na filmu

08.07.2014. u 11:52h
Izvor: Subotica.com
Predfestivalski program 21. FEF Palić otvoriće 8. jula u 19 časova film „Velika iluzija“ Žana Renoara (selekcija „Veliki rat na filmu“, 8-13. jul, bioskop Eurocinema), a tri dana kasnije, 11. jula od 21.30h, filmom “400 udaraca” Fransoa Trifoa krenuće i program„Klasici na trgu“ (11-16. jul).
Kreću programi Klasici na trgu i Veliki rat na filmu

Program „Klasici na trgu“ biće održan na jednom od najlepših trgova naše zemlje – Tgu slobode u Subotici, u vreme kada je njegovo srce i njegov hram kulture razrušen, Festival evropskog filma Palić ponovo postavlja bioskop. Ovog puta sa idejom da u narednom periodu predstavi najlepše filmove iz istorije evropske kinematografije u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka.

Pred nama je izbor od šest filmova koji su restaurisani i pretvoreni u digitalni format kako bi ponovo zasjali u izvornom svetlu.

VAŽNO: Bioskop na otvorenom u slučaju lošeg vremena biće premešten u salu bioskopa Eurocinema na Otvorenom univerzitetu.

Povodom 30 godina od smrti Fransoa Trifoa biće prikazan njegov prvi i najsnažniji film “400 udaracakojim je osvojio Zlatnu palmu 1959. godine.

Od majstora režije, Roberta Bresona subotičani će moži da pogledaju film “Džeparoš” čija će sveže restaurisana verzija imati svetsku premijeru upravo u našem gradu.

Kreću programi Klasici na trgu i Veliki rat na filmu

Predstavljamo i dve vrhunske dame kinematografije: Veru Hitilovu sa svojim buntovničkim filmom “Bele rade”, najoštrijim filmom češkog novog talasa koji je svojevremeno odmah po prikazivanju bio zabranjen da bi tek nakon plišane revolucije i pada Berlinskog zida započeo novi život. Druga dama, Lina Vertmiler, je prva žena reditelj koja je nominovana za Oskara. Njen film “Mimi metalac” je omaž svim predstavnicima radničke klase koji se bore za svoja

prava i predstavlja oštru kritiku kapitalističkog društva. Aki Kaurismaki, razbarušeni momak evropske kinematografije nas upoznaje sa “Boemskim životom” i svetom propalih umetnika emigranata i njihovim duhovito-tragičnim sudbinama. Za kraj smo ostavili razoružavajući film Andreja Tarkovskog “Ogledalo” koji prkosi svim poznatim modelima filma svojom poezijom, na koju smo svi zaboravili živeći svoje užurbane živote.

Kreću programi Klasici na trgu i Veliki rat na filmu

Veliki rat na filmu: Iako je prvi rat koji je masovno zabeležen filmskim kamerama i inspiracija za nastanak svih modernističkih i avangardnih umetničkih pravaca, Veliki rat nije bio predložak za mnogo filmskih ostvarenja Starog kontinenta. Iako su ga mnogi oduvek nazivali Evropskim ratom. Verovatno zbog devet miliona žrtava koje su položile život za jednu ideju koja nam sve više ostaje nejasna.

Program filmova posvećenih Velikom ratu je izbor najuspešnije izvedenih ljudskih priča iz najtragičnijeg rata koji je zadesio čovečanstvo. Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u predfestivalskom programu biće prikazano 6 filmova evropskih majstora koji su se bavili tom temom: „Velika iluzija“ (Jean Renoir), „Život i smrt pukovnika Blimpa“ (Michael Powell, Emerich Pressburger), „Staze slave“ (Stanley Kubrick), „Veliki rat“ (Mario Monicelli), „Lorens od Arabije“ (David Lean) i „Bela traka“ (Michael Haneke).

Kreću programi Klasici na trgu i Veliki rat na filmu

Treću selekciju iz predsfestivalskog programa - Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, koja počinje 14. jula, predstavićemo posebno uskoro.

Predstojeće 21. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 19. do 25. jula u Subotici i kraj jezera Palić.

Ove godine u Takmičarskom programu biće prikazano 13 filmova, program će otvoriti „Beli Bog“ Kornela Mundrucoa (Kornel Mundruczo), a zatvoriće ga ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu „Zimski san“ Nuri Bilge Čejlena (Nuri Bilge Ceylan). Prvi domaći film u takmičarskom programu je „Čudna šuma“ Sabolča Tolnaia, a drugi je „Varvari“ Ivana Ikića, koji će na Paliću biti premijerno prikazan. „Varvari“ je film koji se bavi izuzetno važnim temama i na jedan poseban način istražuje život mladih ljudi koje često nazivamo izgubljenima.

Kreću programi Klasici na trgu i Veliki rat na filmu

Festivalski program ove godine činiće selekcije: Takmičarski program, Paralele i sudari, Novi gruzijski film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Eko dokumentarci, Klasici na trgu, Veliki rat na filmu.

Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENTI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.

Kompletan program 21. FEF Palić, kao i sve ostale informacije o Festivalu, možete pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji: www.palicfilmfestival.com.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5082

Povezana vest

Povezana dešavanja

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

projekcije na trgu

bioskop na otvorenom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.