Komentara: 2
Pregleda: 4251

Kraj prokišnjavanju - vrtić "Mandarina" dobija novi sprat i krov

29.06.2018. u 12:13h
Izvor: Subotica.com
Nakon nekoliko pokušaja sanacije, vrtić "Mandarina" na Radijalcu, koji se bori sa dugogodišnjim problemom prokišnjavanja, biće konačno rekonstruisan, najavljuju iz uprave PU "Naša radost". Prema projektnoj dokumentaciji, predviđena je nadogradnja objekta, čime će se rešiti problem prokišnjavanja i nedostatka smeštajnog kapaciteta za oko 120 mališana.
Kraj prokišnjavanju - vrtić "Mandarina" dobija novi sprat i krov

Krov vrtića "Mandarina" prokišnjava gotovo otkako je objekat izgrađen, kaže Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša radost", i to zbog konstruktivne greške, jer je u tom periodu bilo dozvoljeno da se objekti grade sa ravnim krovom. Osim toga, problem predstavlja i što se veliki broj dece iz naselja okuplja na krovu, te svojim fizičkim aktivnostima, od koji naš sagovornik navodi vožnju bicikala i fudbal, dodatno oštećuju krov i hidroizolaciju objekta.

- To se dešava već 16 godina, a za to vreme je tri puta izdvojena velika količina novca kako bi se krov sanirao. Međutim, sve je to bilo kratkog veka, dok majstori ne odu, kada se deca ponovo okupe i svojim fizičkim aktivnostima oštete hidroizolaciju. Važno je napomenuti da je u objektu urađena kompletna elektro zaštita, te kada dođe do prokišnjavanja, on je u potpunosti bezbedan i ne postoji opasnost od strujnog udara. Čak i da voda dođe do utičnice, cela strujna mreža je zaštićena i istog trenutka se automatski isključuje, tako da niko ne može da strada - naglašava Vojnić.

Kraj prokišnjavanju - vrtić "Mandarina" dobija novi sprat i krov

Da je situacija poprilično ozbiljna, apelovao je naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka", podelivši fotografije iz unutrašnjosti vrtića u vreme obilnih padavina.

- Ovim putem se obraćam rukovodstvu PU "Naša radost" kako bi sanirali krov vrtića "Mandarina" i sprečili moguću tragediju koja može da se dogodi, ukoliko se odvali deo plafona i padne nekome na glavu. Iako su vam se zaposleni objekta "Mandarina" mnogo puta obraćali radi rešavanja problema prokišnjavanja, niste reagovali. Voda je počela da se sliva prema prekidačima i sijalicama. Zaposleni svakodnevno ulažu napore kako bi se, nakon kiše, voda pokupila, osušio parket i itison - napisao je naš sugrađanin.

Kraj prokišnjavanju - vrtić "Mandarina" dobija novi sprat i krov

Kako bi se konačno stalo na put prokišnjavanju i rešio problem sa nedostatkom smeštajnog kapaciteta za decu jaslenog uzrasta, Uprava PU "Naša radost" došla je do rešenja da se objekat nadogradi za jedan sprat. Tehnička dokumentacija je već urađena, a pre manje od mesec dana dobijena i građevinska dozvola, te je preostalo da ustanova konkuriše za sredstva kod pokrajinskih, republičkih i inostranih fondova.

- Na nadograđenom spratu, prostorije će biti raspoređene tako da mogu da prihvate oko 100 do 120 mališana, koliko nam nedostaje slobodnih mesta u tom naselju, a objekat će biti pokriven novim kosim krovom, kako bi i trebalo da bude izgrađen. Konkurišemo gde god možemo, da li za faznu ili celokupnu popravku, a koliko će nam sredstava tačno biti potrebno znaćemo tek kada uđemo u postupak javne nabavke - objasnio je Vojnić, dodajući da je predračunska vrednost investicije oko 40 miliona dinara.

Zahvaljujući većinskim sredstvima Pokrajinske vlade, koja je obezbedila dve trećine novca, dok je prestala trećina finansirana iz gradskog budžeta, ove godine je izvršena sanacija vrtića "Veverica", starog i trošnog objekta u kojem su hidroizolacija i fasada bile u veoma lošem stanju, kao i prozori koji nisu dihtovali, a do kraja godine saniraće se i krov vrtića "Kolibri", za šta je Grad Subotica obezbedio sredstva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4251

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

Naša Radost Subotica

obdanište

veljko vojnić

vrtić mandarina

predškolska ustanova naša radost

vrtić veverica

rekonstrukcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.