Komentara: 45
Pregleda: 7809
Foto

Konstituisan Nacionalni savet Bunjevaca

17.11.2014. u 22:54h
Izvor: Subotica.com
Na sednici koja je trajala više od dva i po sata i na kojoj se u jednom trenutku vodila veoma žučna rasprava u prostorijama Nacionalnog saveta Bunjevaca u Otvorenom univerzitetu konstituisan je novi saziv Saveta bunjevačke nacionalne manjine. Za predsednicu je izabrana mr Suzana Kujundžić Ostojić, a za predsednika Izvršnog odbora Mirko Bajić.
Konstituisan Nacionalni savet Bunjevaca

Da neće biti lako ujediniti Bunjevce videlo se već na prvoj sednici. Za predsednicu je glasalo 11 od 19 članova Saveta, tri člana nije uopšte htelo da učestvuje u izboru za predsednika Izvršnog odbora, a Veljko Vojnić je napustio sednicu pre njenog završetka.

- Konstutivna sednica je prošla u međusobnom nadmudrivanju u tome ko bolje poznaje zakon, ko ima mandat a ko ne – izjavila je mr Suzana Kujundžić Ostojić.

– U ovakvoj situaciji je moja uloga teža je treba voditi Savet, ostvariti i zavšiti mnoge stvari koje smo počeli i četiri godine treba da razmišljamo jedinstveno a videli smo da to neće biti nimalo lako. Verujem u sve nas, pa i one koje su sada protiv, da ćemo na kraju završiti posao. Čeka nas formulisanje Statuta i njegovo usklađivanje sa Zakonom o nacionalnim savetima i Poslovnik o radu, koji su efemerni za dalji rad, a posle toga možemo nastaviti sve ono što smo počeli, ali i počnemo nove stvari.

Najviše sporenja je bilo oko izbora Mirka Bajića za predsednika Izvršnog odbora, jer po mišljenju Veljka Vojnića, Bajić već ima funkcije koje su u sukobu interesa.

Konstituisan Nacionalni savet Bunjevaca

- Velika grupa članova Saveta se uzdržala da da podršku načinu na koji je vođena sednica, jer smo odmah na početku osporili veliki broj mandata, pre svega Mirka Bajića, pa i Suzane Kujundžić Ostojić i Etele Jerinkić – objašnjava Veljko Vojnić.

- Bajić je u ozbiljnom sukobu interesa, s obzirom da je zamenik predsednika Skupštine grada i direktor Bunjevačkog informativnog centra. Na taj način je opsturisan Zakon o sprečavanju sukoba interesa i vršenja javnih funkcija, sve primedbe smo izneli na sednici i o njima ćemo obavestiti i resorno ministarstvo i Agenciju za borbu protiv korupcije. Suzana je bila u obavezi d da ostavku na mesto glavnog i odgovornog urednika Bunjevačkih novina, a osporen je mandat Etele Jerinkić, koja je sada na mestu pomoćnka gradonačelnika. Pokornić, Evetović i ja smo odbornici i po zakonu možemo imati mandat, jer su u pitanju izborne funkcije.

Na Vojnićeve optužbe, Mirko Bajić je odgovorio kratko:

- Ko gubi ima pravo da se ljuti – kategoričan je Bajić. Nemam potrebu da komentarišem. Insinuacije o sukobima mandata smo i očekivali. Izbor za člana Skupštine grada i izbor za člana Saveta su obe izborne funkcije i sukoba nema. Sada neću biti direktor BIC i podnosim ostavku na mestu direktora, kao što Suzana zamrzava svoje mesto urednika. nastavićemo ono što smo započeli i ono što nije valjalo da ispravimo, rekao je Bajić.

Izvor: Subotica.com
Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 7809

Povezane vesti

Povezane teme

mirko bajić

veljko vojnić

branko pokornić

suzana kujundžić ostojić

nacionalne manjine

nacionalna manjina

bunjevački nacionalni savet

etela jerinkić

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.