• Pregleda: 7142

Konstituisan Nacionalni savet Bunjevaca

Na sednici koja je trajala više od dva i po sata i na kojoj se u jednom trenutku vodila veoma žučna rasprava u prostorijama Nacionalnog saveta Bunjevaca u Otvorenom univerzitetu konstituisan je novi saziv Saveta bunjevačke nacionalne manjine. Za predsednicu je izabrana mr Suzana Kujundžić Ostojić, a za predsednika Izvršnog odbora Mirko Bajić.
Foto: Subotica.com
Konstituisan Nacionalni savet Bunjevaca

Da neće biti lako ujediniti Bunjevce videlo se već na prvoj sednici. Za predsednicu je glasalo 11 od 19 članova Saveta, tri člana nije uopšte htelo da učestvuje u izboru za predsednika Izvršnog odbora, a Veljko Vojnić je napustio sednicu pre njenog završetka.

- Konstutivna sednica je prošla u međusobnom nadmudrivanju u tome ko bolje poznaje zakon, ko ima mandat a ko ne – izjavila je mr Suzana Kujundžić Ostojić.

– U ovakvoj situaciji je moja uloga teža je treba voditi Savet, ostvariti i zavšiti mnoge stvari koje smo počeli i četiri godine treba da razmišljamo jedinstveno a videli smo da to neće biti nimalo lako. Verujem u sve nas, pa i one koje su sada protiv, da ćemo na kraju završiti posao. Čeka nas formulisanje Statuta i njegovo usklađivanje sa Zakonom o nacionalnim savetima i Poslovnik o radu, koji su efemerni za dalji rad, a posle toga možemo nastaviti sve ono što smo počeli, ali i počnemo nove stvari.

Najviše sporenja je bilo oko izbora Mirka Bajića za predsednika Izvršnog odbora, jer po mišljenju Veljka Vojnića, Bajić već ima funkcije koje su u sukobu interesa.

- Velika grupa članova Saveta se uzdržala da da podršku načinu na koji je vođena sednica, jer smo odmah na početku osporili veliki broj mandata, pre svega Mirka Bajića, pa i Suzane Kujundžić Ostojić i Etele Jerinkić – objašnjava Veljko Vojnić.

- Bajić je u ozbiljnom sukobu interesa, s obzirom da je zamenik predsednika Skupštine grada i direktor Bunjevačkog informativnog centra. Na taj način je opsturisan Zakon o sprečavanju sukoba interesa i vršenja javnih funkcija, sve primedbe smo izneli na sednici i o njima ćemo obavestiti i resorno ministarstvo i Agenciju za borbu protiv korupcije. Suzana je bila u obavezi d da ostavku na mesto glavnog i odgovornog urednika Bunjevačkih novina, a osporen je mandat Etele Jerinkić, koja je sada na mestu pomoćnka gradonačelnika. Pokornić, Evetović i ja smo odbornici i po zakonu možemo imati mandat, jer su u pitanju izborne funkcije.

Na Vojnićeve optužbe, Mirko Bajić je odgovorio kratko:

- Ko gubi ima pravo da se ljuti – kategoričan je Bajić. Nemam potrebu da komentarišem. Insinuacije o sukobima mandata smo i očekivali. Izbor za člana Skupštine grada i izbor za člana Saveta su obe izborne funkcije i sukoba nema. Sada neću biti direktor BIC i podnosim ostavku na mestu direktora, kao što Suzana zamrzava svoje mesto urednika. nastavićemo ono što smo započeli i ono što nije valjalo da ispravimo, rekao je Bajić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

45
Van Betoven Odgovori
Ki simfonijski orkestar vicu bunje.Vojnic je bunjevac od davnina,isto kao i ovi ostali.Gde su prave bunje?
Bio je nekad direktor u firmi,sada lose stoji a poznaje zakone.Zna bunjo ko je pravi covik a Vojnic to nije.
Rexxxona non grata Odgovori
Al ce da se usrece sa ovom i Mirkom u duetu.
Bajmok Odgovori
Sa srićom čeljadi u nastavku rada saveta!!!
Tačno tako,ko gubi ima pravo da se ljuti.Bolje da je Veljko pokušao kod svojih Hrvata da se kandiduje, a ne da se ubacuje kod bunjevaca i da rastura bunjevački savet!

Pozdravi iz Bajmoka!
walker Odgovori
E nek ste im kazli...sa sricom celjadi i opravdajte nase poverenje....samo kad nisu SNS bunjevci na vlasti,fala Bogu
Vesko Odgovori
Frisak đuvegija se jako uzbudio i izludio, pa je morao ranije napustiti sednicu.
Sta da radi, ceka ga friska snasa. Mora i tamo ugoditi. Bolje bi bilo za njega da
je postao predsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca, uz dobru nadoknadu.
Vesko Odgovori
Gospon Nikola Babic priletio na drugu stranu, misleci da ce tamo biti bolje, ali se malo privario.
A gospon Evetovic bi da on drzi kajase, a za to jos mora pojist dosta lepinja, da jos malo doraste.
Ne vidim najkabaritnijeg Bunjevca, i po buđelaru, koji zato ima jos jednu mrsku za novce
koji bi dobio od bunjevackog fonda. Nebi mu se zgadilo.
ffilozoff Odgovori
Bila jednom jedna lepa i bogata SUBOTICA di se divanilo!! A sad ???Ovi sto ih vidjam na slikama,kancelarijama,manifestacijama,nisu moja SUBOTICA!!! SVE se radi radi interesa,i to su pretezno UVLAKACI koji su ujedno i PRELETACI i svi mi se gade!! DNO-DNA!!!!
Vako mora Odgovori
Otkude opet Vojnic Bunjevac?Teo bi da zasedne u fotelju opet direktora,al steta sto ga svi vec znaju ko je i kakav je i nece mu nis dati.
Joso vojnic-lamic-cvijic Odgovori
Dico drz tese. Ne dozvoli te da vas zle reci pokolebaju i odgovore od pravog puta svi ovi koji se bune sto je mirko na celu su samo ljubimorni na njeg izglasani ste vecinom nasih binjevaca i neg tako ostane samo hrabro do kraja nasih interesa pa da imamo na kraju i precednika srbije naseg bunjevca za par godina ako budemo imal srece
Član53834 Odgovori
Hamišni su ovo dvoje za opajat novce, to Bog nije vidio. Nakarikali funkcije a novci sami kaplju u buđelar.
Nebitno Odgovori
Kako će Savet JEDNE nacionalne zajednice braniti njene interese ako ima tanku podršku od 57,9%? Da li su uzroci ove podeljenosti različiti interesi nacionalne zajednice (ljudi) ili različiti interesi njenih predstavnika? Da li se se na kraju sve ipak svodi na otimanje fotelja, naknada i privilegija koje one obezbeđuju? Izgleda da se najviše toga lomi na Mirku Bajiću, čoveku koji je celog života društveno politički radnik (izraz iz vremena KPJ) i koji "očito" ne voli funkcije. Na slici u prilogu vidimo ga kako ponosno nosi Titovu štafetu (sa sve brkovima).
Bunjo Odgovori
Konačno da se napravio normalan nacionalni savet sa ozbiljnim ljudima koji ga vode!hehehe pa zaista ne mogu da poverujem da je Veljko Vojnić teo da zajaše fotelju predsednika saveta!
@Vesko
Lepo si objasnio:)
Pupija Odgovori
Ko Šojić i Micika.
Gaga Odgovori
Bunjevcima podrška i poruka zlim jezicima, imate vesti o konstituisanju vaših nacionalnih saveta, pa tamo komentarišite do mile volje.
čeda žica Odgovori
Zna li magistarka Kujundžić Ostojić značenje reči "efemeran"? http://www.vokabular.org/?lang=sr-lat&search=efemeran
Alvatna Odgovori
Isprid glavane slike u procelju vidim jednog lepura,koji je u poznim godinama priletio u drugi tabor,
do mlađe leptirice. Nije lipo od njega, tribao se kandidovati na toj listi u koju je priletio, pa bi vidio
kioliko bi onda dobio glasova od Bunjevaca.
I jedan sedi akademik je niki nakustrusen, verovatno i njemu nesto ne stima, kao i onog koji ga
forcira, mada ga sada nema na slikama. Znate vi njega, malo zine, skilji i gleda ko mis iz brasna.
Pupija Odgovori
@Alvatna (Suzana)

Nemoj da si EFEMERNA!
Alvatna Odgovori
Nema ni rukovaoca foklora. Verovatno se umorio od ovih silnih praznika - Dana oslobođenja. On je takođe navikao da rukovodi sa Bunjevcima,jer ima najvise iskustva i brkova.Samo da su malo veci.
Gavran Pejic Odgovori
Vojnic za presednika Veca?Jel to neki vic?Taj covik je skole svrsio pre par godina a ima preko 55.A sto se navatiro dok bio direktor to nikom nis.Kuda plovi nas brod sa takvima na celu?U propast
sanjar Odgovori
Šta je Vojniću? Izbačen je iz Lige a sad opet leti? Kanda mu politika ne iđe u zadnje vrime baš najbolje. Kako je posijo, sad mu se tako vraća.
hmnsdfb Odgovori
pa na slici je sakriven mucen boris sin mirka bajica koji i radi u niu bic !!! ovaj savet samo sluyi ya muyu para porodice bajic i njegovih drugara !!sramota
Djuka Odgovori
ta mante ih dico - kaki smo mi bunjevci take su nam i kevete, ni bolje, ni gore.
zdravo su velku komediju zgotovili sa ovim "CA6ETOM".
Daddy Odgovori
Cestitke postovanje i podrska nasim dragim bunjevackim vodjama koji su izvojevali jos jednu pobedu za nas Bunjevce i koji ce srcem branit nase lipo ime i nasa prava.


Onima koji se idu od muke zbog nasi uspeha bi pozelio jednu (il saku, zavisi koliko se idu) tabletu / ta za smirenje i to po mogucnosti hrvatske proizvodnje.

Onima koji nisu Bunjevci a drago im je da nas bunjevacki narod ide jakim i sigurnim koracima napred: Hvala vam lipo na svemu i sve najbolje i vama takodje.

A onima koji nisu Bunjevci a iz nekog njevog misterioznog razloga nas ne vole, da bog da se otele.


@Joso vojnic-lamic-cvijic
"""da imamo na kraju i precednika srbije naseg bunjevca za par godina ako budemo imal srece"""

Ta moz to i prija


Bunjevac zivi!
srbenda iz backe topole Odgovori
..@gaga .. Tako je.. neka vode svoju brigu.... Inace svim Bunjevcima DOBRIM lljudima Cestitam osnivanje svog saveta..A ovo treba DA VAM BUDE STALNO U GLAVI.. (Use..Nase..i Podase).
Suboticanin Odgovori
Nemojte tako na Mirka Bajica, njemu trebaju funkcije (NOVCI), pa budite malo kolegijalni, njemu nikad dosta novaca, jer prosto se lepe za njegov mentalni sklop.
Čanak Odgovori
Društvo otpadnika.
Čanak Odgovori
Oćel Mirko Bajić biti danas u koloni sećanja u Vukovaru?
bunjevac Odgovori
I ova konstitutivna sednica je pokazala da nama Bunjevcima ni ne treba Nacionalni savet. On samo služi Suzani i Mirku da bi došli do para bez rada.
Bogata je ova naša država kad baca pare za Suzanine i Mirkove gluposti.
Oni bar da malo imaju morala i da su patriote ove države u ovoj krizi kad se smanjuju penzije i plate, nebi ni formirali Nacionalno veće kao ni Goranci.
Mi i Goranci nemamo drugu državu, pa šta će nam onda Nacionalno veće.
A da sad sam se setio. Suzama i Mirko imaju hrvatske pasoše pa zato formiraju Nacionalno veće.
Mister No Odgovori
Mislim da je Mirko Bajić javno priznao da ima hrvatsko državljanstvo,čovek se toga ne stidi. Ima mnogo Bunjevaca koji sa Hrvatima nemaju ništa osim hrvatskog državljanstva.Bunjevci koji imaju hrvatsko državljanstvo uzeli su ga dobrovoljno, niko ih nije terao na to i svojeručno su na papiru u hrvatskom konzulatu napisali da su Hrvati. Znam to jer imam hrvatsko državljanstvo.Svaka čast onim Bunjevcima koji iz nacionalnog ponosa nikad nisu kročili u hrvatski konzulat sa molbom u primitak za hrvatsko državljanstvo.Slobodan Milošević nikad nije bio moj politički favorit ali priznajem da je bio pametan. Izmislio je bunjevačku naciju i s time je bez ispaljenog metka razbio srbijanske Hrvate bolje nego što bi ih razbio kasetnom bombom.Puno uspeha u daljem radu Bunjevcima sa i bez hrvatskog državljanstva.
Djilkos Odgovori
Kako Vojnic da bude predsednik?Poznat po aferama i po osobenosti da se puni svoj dzep.Gde je tu interes Bunjevaca?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.