Komentara: 15
Pregleda: 6695
Foto

Konstituisan Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

17.11.2014. u 22:58h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održana je konstitutivna sednica Nacionalnog saveta Mađara, a potom i prva redovna sednica na kojoj je za predsednika izabran Jene Hajnal, nosilac liste „Mađarska sloga“. Novi saziv ima 35 članova a sednica je protekla bez polemika.
Konstituisan Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

- Iza nas su četiri godine iz kojih možemo dosta toga da naučimo, videli smo šta možemo da uradimo i imamo putokaz kako dalje da radimo – kaže Jene Hajnal, koji je u NSM od 1999. godine a trenutno je na čelu Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara.

– Najbitnije je da nađemo način kako da putem obrazovanja, kulture, jezika i medija učinimo da Mađari koji žive u Vojvodini ne odlaze iz nje. Moramo da vidimo šta možemo učiniti da ovde imaju mesto za kvalitetan život, da se i oni koji su otišli vrate. Za to moramo pronaći dijalog na svim nivoima, da u obrazovanju imamo podršku pedadgoga, u kulturi da dobijemo podršku u organizovanju kulturnog turizma, a izgradnjom vojvođanske medijske kuće dobijemo javno korišćenje jezika, ali i mogućnost da konkuršemo za sredstva.

Neki od konkretnih načina da se zadrže mladi su, po njemu, dodele stipendija, konkurisanje za sredstva iz Evropske unije i korišćenje svih mogućnosti koje ona nudi. Takođe, sledeće godine biće završen Dom studenata „Evropa“ u Novom Sadu.

Konstituisan Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

Jedan od problema sa kojima se součavao prethodni Savet je odluka Ustavnog suda da se ospori nacionalnim savetima da učestvuju u izborima direktora i članova odbora u obrazovnim institucijama.

- Svakako treba da se izradi nov Zakon o nacionalnim savetima, i to je jedan od najvećih zadataka NSM, što pre treba da se izradi nacrt, da se konsultuje tim stručnjaka i uspostavi dijalog sa državniom organima jer ako Srbija želi da uđe u Evropsku uniju onda treba da se nađe rešenje za sve ono što manjine traže – objašnjava Hajnal.

Izvor: Subotica.com
Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 6695

Povezane vesti

Povezane teme

ištvan pastor

mađarski nacionalni savet

pastor balint

nacionalne manjine

nacionalna manjina

mađarska nacionalna zajednica

balint pastor

nacionalna zajednica

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.