Komentara: 15
Pregleda: 6111
Foto

Konstituisan Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

17.11.2014. u 21:58h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održana je konstitutivna sednica Nacionalnog saveta Mađara, a potom i prva redovna sednica na kojoj je za predsednika izabran Jene Hajnal, nosilac liste „Mađarska sloga“. Novi saziv ima 35 članova a sednica je protekla bez polemika.
Konstituisan Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

- Iza nas su četiri godine iz kojih možemo dosta toga da naučimo, videli smo šta možemo da uradimo i imamo putokaz kako dalje da radimo – kaže Jene Hajnal, koji je u NSM od 1999. godine a trenutno je na čelu Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara.

– Najbitnije je da nađemo način kako da putem obrazovanja, kulture, jezika i medija učinimo da Mađari koji žive u Vojvodini ne odlaze iz nje. Moramo da vidimo šta možemo učiniti da ovde imaju mesto za kvalitetan život, da se i oni koji su otišli vrate. Za to moramo pronaći dijalog na svim nivoima, da u obrazovanju imamo podršku pedadgoga, u kulturi da dobijemo podršku u organizovanju kulturnog turizma, a izgradnjom vojvođanske medijske kuće dobijemo javno korišćenje jezika, ali i mogućnost da konkuršemo za sredstva.

Neki od konkretnih načina da se zadrže mladi su, po njemu, dodele stipendija, konkurisanje za sredstva iz Evropske unije i korišćenje svih mogućnosti koje ona nudi. Takođe, sledeće godine biće završen Dom studenata „Evropa“ u Novom Sadu.

Jedan od problema sa kojima se součavao prethodni Savet je odluka Ustavnog suda da se ospori nacionalnim savetima da učestvuju u izborima direktora i članova odbora u obrazovnim institucijama.

- Svakako treba da se izradi nov Zakon o nacionalnim savetima, i to je jedan od najvećih zadataka NSM, što pre treba da se izradi nacrt, da se konsultuje tim stručnjaka i uspostavi dijalog sa državniom organima jer ako Srbija želi da uđe u Evropsku uniju onda treba da se nađe rešenje za sve ono što manjine traže – objašnjava Hajnal.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 6111
Povezane vesti
Povezane teme
ištvan pastor mađarski nacionalni savet pastor balint nacionalne manjine nacionalna manjina mađarska nacionalna zajednica balint pastor nacionalna zajednica izbori za nacionalne savete
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.