• Pregleda: 2741

Bajić: Bunjevačka zajednica na putu ka ozdravljenju

Na danas održanoj konferenciji za novinare Saveza bačkih Bunjevaca konstatovano je da je u ponedeljak 17. novembra, održana konstitutivna sednica i odmah potom prva radna sednica novoizabranog nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.
Bajić: Bunjevačka zajednica na putu ka ozdravljenju

Savez bačkih Bunjevaca ostvario svoje ciljeve koje je proklamovao u kampanji za izbore za nacionalni savet i zahvaljujući Savezu bačkih Bunjevaca uspešno je konstituisan novi saziv bunjevačkog nacionalnog saveta. Svi članovi saveta sa liste SBB će dati  pun doprinos za uspešno funkcionisanje saveta, istakla je Stela Bukvić, članica saveta izabrana na listi SBB.

Dragan Kopunović, takođe član saveta izabran na listi SBB, istakao je da je Savez bačkih Bunjevaca ostao dosledan principima iznetim u kampanji i da je savet konstituisan na stručnoj, a ne na stranačkoj osnovi. Da je za predsednika saveta na predlog SBB izabrana mr Suzana Kujundžić Ostojić, dosadašnja predsednica privremenog organa upravljanja i da su članovi izvršnog odbora izabrani po stručnosti i kompetenciji za rad u oblastima za koje su zaduženi, bez obzira na čijoj su listi birani. Predsednik Izvršnog odbora je Mirko Bajić, a članovi su Mirjana Savanov za oblast obrazovanja, Kata Kuntić za oblast kulture, Tihomir Vrbanović za oblast informisanja i Branko Pokornić, potpredsednik IO, zadužen za saradnju sa lokalnim organima vlasti i Bunjevcima u Mađarskoj.

Mirko Bajić, predsednik SBB, rekao je da mu je žao što je Nikola Babić prvo prihvatio a onda neposredno pred konstituisanje saveta odbio da prihvati funkciju predsednika Izvršnog odbora.

- "Smatrali smo da bi on kao prvi predsednik saveta i član sa najviše iskustva, najbolje organizovao rad izvršnog odbora i bili smo iznenađeni njegovim odustajanjem, ali verujemo da je imao opravdane razloge za takvu odluku. Smatrali smo da je u takvim okolnostima naša obaveza da kao lista sa najviše osvojenih mandata, prihvatimo odgovornost za vođenje ovog najvažnijeg tela nacionalnog saveta, i prihvatio sam tu funkciju." - istakao je Bajić.

Grupa okupljena oko Veljka Vojnića stvorena je da opstruiše rad i funkcionisanje Saveta, smatra Bajić.

- "Želimo jasno da kažemo da je od grupe članova okupljenih oko Veljka Vojnića ispoljena jasna namera da se onemogući rad nacionalnog saveta, naime Veljko Vojnić je na početku radne sednice na kojoj se vršio izbor predsednika saveta i izvršnog odbora zahtevao prekid rada i odlaganje izbora rukovodeće strukture nacionalnog saveta, obrazlažući to osporavanjem valjanosti mandata Mirka Bajića i Suzane Kujundžić Ostojić, navodeći članove zakona po osnovu kojih ti mandati navodno nisu legitimni i tražeći da se sednica nastavi tek pošto se dobije tumačenje o legitimnosti mandata. Potpuno je jasno da je to bio smišljen način da se onemogući funkcionisanje saveta, nakon što nisu uspeli da dobiju većinu da predsednik saveta bude Veljko Vojnić. Vojnić nije osporio mandate prilikom verifikacije i savet je na konstitutivnoj sednici konstituisan i mandati  su verifikovani. Osporavanje mandata i zahtev za prekidom izneo je nakon toga, na početku prve radne sednice, što jasno govori o nameri da se prekine radna sednica i da se predsednik ne izabere. Posledica bi bila katastrofalna jer je  zakonski rok da se usaglasi Statut saveta sa Zakonom  20 dana od dana konstituisanja, a da je uspela namera Vojnića, to se ne bi moglo realizovati i savet bi bio ponovo raspušten i to na samom početku mandata" - obrazložio je Bajić.

Bajić je naglasio i da je sve oko konstituisanja Saveta legitimno, da postoje prikladna rešenja te da Zakon nije prekršen. Kao jedan od narednih koraka Bajić je najavio usaglašavanje Statuta, te da je to preduslov da se Savet postavi na zdrave temelje.

- "Potpuno je jasno da su svi mandati izabranih članova saveta legitimni, o čemu svedoče Rešenja i Uverenja o dodeli mandata izdata od strane Ministarstva za državnu upravi u lokalnu samoupravu. Nema nikakvih sukoba interesa i sve se radi u skladu sa zakonom. Nama je potpuno jasno da su i dalje prisutni oni koji su i do sada radili na urušavanju nacionalnog saveta, koji je kako je poznato u oba predhodna mandata nio raspuštan zbog opstrukcije, i da je reč o istom krugu ljudi. Srećom posle ovih izbora postoji dovoljan broj članova saveta koji čini većinu, i koji neće dozvoliti da se rad saveta dovede u pitanje. Sigurni smo da će savet dobro funkcionisati,  jer tu većinu čine stručni i odgovorni članovi saveta. Svesni smo da će postojati opozicija, ali to će nas samo motivisati da sa većom pažnjom i zalaganjem učestvujemo u radu saveta. Prvi posao koji je pred nama je usaglašavanje Statuta sa Zakonom, a nakon toga određivanje sastava svih odbora koji su potrebni da savet funkcioniše u skladu sa zakonom. To će biti urađeno u rokovima koje zakon određuje i nakon toga moći ćemo da kažemo da je nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine postavljen na zdrave noge." - istakao je Bajić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

29
sub Odgovori
cccccc... a zar bas moras ...
Furija Odgovori
Kaze Mirko, najveći preletac u političkoj istoriji grada, covek koji je čelu familiju zaposlio preko politike itd itd
SRB Odgovori
Pozdravi za g.Bajića i želim puno sreće u daljem radu nacionalnog saveta!
Tek ćete videti šta se sve moglo dogoditi da ste pustili Veljka da vodi savet,i zato mi je iskreno drago da ste se uspeli dogovoriti a da nije Veljko u kombinaciji!
Vesko Odgovori
Frisak đuvegija je tio na brzinu priokreniti sednicu u svoju korist, da se on docepa vlasti,
jer jako voli svoje Bunjevce, isto toliko kao svoj dzep.
Vesko Odgovori
Bac Nikola Babic se nije tribao kandidovati na Suzaninoj listi, da bi nakon izbora isprobavao
svoja krila, da prileti u stranku novog velikog Bunjevca Evetovica, na cijoj je listi isto tako
veliki Bunjevac Veljko. Srica sto je bilo lipo vrime, pa je bac Nikola dosta dobro aterirao.
Vojko Odgovori
Opet Vojnic Veljko se pojavljuje na javnoj pozornici?Bio je direktor neke firme,ispitivali ga zbog mobinga,a sad hoce i u nacionalni savet.Nije mi jasno kako mogu da mu i dalje dozvoljavaju da se bavi nekim stvarima?
bunjevac Odgovori
Veljko je u pravu. Pogledajte koliko je Mirko dobio glasova u Subotici a koliko u nekim mestima gde žive dva i po Bunjevca. Ja poznajem bunjevačku porodicu u Surdulici i Bujanovcu. Dali je Mirko uračunao i njihove glasove.
Sasa Odgovori
Vojnic opet besedi a nema podrsku?Aco,poznati lokalac,unistitelj privrede, mu je prijatelj kao bunjo.Kako je moguce da se on prijavi kao bunjevac? To mi nije jasno kad je Vojnic poznat i kao Crnogorac i Srbin.Ne znam zasto se buni kad nije u vecini i vise nema podrsku ni od koga?
kojot Odgovori
Овај Мирко Бајић као Дијамант маргарин у све се меша...
so Odgovori
promašen čovek
Bunjevac Odgovori
Mirko kaki taki je,NAŠ je!Veljko taki nikakav, a još ni NIJE naš!
Član53834 Odgovori
Ja nazirem nastavak vikovičnog buđelarskog partnerstva Alvatne i Mirka.
Pupija Odgovori
Bunjevci su se našli u poziciji glasat za manje zlo. Nažalost, nije se znalo ko je gori i na kraju dva loša ubiše Miloša. Bunjevci su ispali samo kolateralna šteta.
friski bunjo Odgovori
Veljko je CAR !!! Bolje za Mirka da na vrime shvati da je Veljko za njega Car, da ne bi bilo kasno, jer ce onda za đabe da se koprca kad već ode mast u propast !
Alvatna Odgovori
A sta nasa poznata Bunjevka koja nezna ni jednu ric da izgovoriti na bunjevackom-snas Eteska?
Na koju se ona stranu svrstala? Sigurno nuz Veljka, di si skulovani kao sto je i ona, poznata dr.
nauka. Samo ne znam koliko skula ima nosilac liste Srđan Evetovic.
istina se vidi Odgovori
Ako kojem god bunjevcu još nije znano na čiju muziku Veljko igra onda nek gledi ove slike ode pa neka sam vidi istinu da je Veljko kadar Labanov i Gojkov za umanjene Mirka da se ne bi i dalje smatro najvećma bunjevcem.
Osrednje obavesten Odgovori
Nemojte se svi okomiti na Veljka. Treba i on negde da se udomi i da prima platu, a sada vidi svoju sansu kod Bunjevaca. Potrebni su i njemu novci.Nedavno je dosao sa bracnog putuvanja iz vecnog
gradea Rima.
bunjevac br. 2 Odgovori
Molba!
Molim predsednika vlade A. Vučića da pod hitno vlada donese uredbu kojom se uskraćuje plaćanje iz budžeta za Nacionalna veća i jednog dinara. Čitao sam da se iz budžeta izdvaja za Nacionalna veća 250.000.000. Što je mnogo, mnogo je. Uredba bi važila sve dotle dok se penzionerima umanjuju penzije i prosvetarima, lekatima . . - plate.
Djuka Odgovori
ovaj Bajic je sramota za sav posten svit.
horatio caine Odgovori
vrati putovnicu pa budi bunjevac koliko oces ! a ovako zavaravas narod....
mirkec Odgovori
alvatna,
od tebe nema veće preletačice, do juče si pljuvala Mirka, tila ga tužit za mobing,
a sad se slizala s njim, ista si ko "barbika" koju kritikuješ.
Suboticanin Odgovori
Kad su funkcije upitanju (novci), Bajicu se brkovi sire i sve je uredu.
Alvatna Odgovori
Snas dr Etuska, bolje da je svoje misto u Nacionalnom vecu ustupila sledecem kandidatu, koji dobro
zna iskvrcavti i barem divani bunjevacki.
A ti @ mirkecu pokazi u kojem sam komentaru falila Mirka.Jedino znam da ovi ostali koji se otimaju
za funkcije, nemaju nikakve zasluge, niti imaju veze sa Bunjevcima.
Daddy Odgovori
Cestitke i podrska!Ko gubi ima pravo da se ljuti
Daddy Odgovori
Cestitke i postovanje Steli, idemo u dobrom pravcu!
Alvatna Odgovori
Veljko derane, dosta si ti vedrio i oblacio kao direktor, davao otkaze i ucenjivao.Dosao red i na tebe,
samo da malo vidis kako je to. Nece se to puno odraziti na tebe, jer si se na vreme obezbedio Sad
vidis da si izvisio, bez obzira sto si trenutno u najacoj partiji. Znaju oni tebe kao staru kantu. Dalje
ruke od Bunjevaca. Sta si ti za njih licno uradio? Bas nam triba takav tip, da usisava skroman novac
namenjen bunjevcima, i to bez bilo kakvog rada.
Pupija Odgovori
@ Alvatna Suzana

"Nece se to puno odraziti na tebe, jer si se na vreme obezbedio"

Tako je, Veljko se obezbedio a ti sirota još nisi pa je sad red na tebe. Svi ste vi isti. Da ste čemu privatili bi se kakog redovnog posla a ne mlaćenja prazne slame.
Alvatna Odgovori
Akademik Marko M.zateze kajase, ali i njegovo vrime je proslo.Bolje da se posveti higijeni zivljenja.
A ledi snas dr Etusku interesuju novci. Ni njoj jois nije dosta, sto je zrila za penziju a prilipila se na
gradski budzet. Navikla je na to, ali je problem sto ona nema veze sa Bunjevcima. Bas bi volila
barem jednom da je cujem kako divani kao nasi pravi Bunjevci.
Daddy Odgovori
Ostro Trnje, Ljutite Koprive, i Bunjevacke Klompe


Odavno jos, pa i od davnije
mudrosti nas uce i neznim srcem cuvaje
nasi pradide i pramajke
zato Podvikuje Bunjevacka Vila nasa himna
i najdraza pisma je

Svecana ruva i najlipce osmehe
danas smo obukli
ko bljestavi biseri
carobnim Subatickim nebom
bunjevacki prvaci su zasjali

Pobidili su danas nasi dragi
mr Suzana Kujundžić Ostojić i gospodin Mirko Bajic
svaki Bunjevac se danas dici i vazan pravi
svaki Bunjevac je danas sritan
svaki Bunjevac danas slavi

A kad slavlje braco i sestre prodje
u oci pogledat cemo nepogode prirodne
i neprijatelje podmukle
jos jace i jos bolje
slagat, cuvat i postovat se

Obuc radna ruva i klompe
dobro zasukat rukave
na putu ka nasoj sutrasnjici
zgazit ostro trnje i ljutite koprive
da nam ne bi dosli, ni imena, ni glave


Bunjevac zivi!

Sramoti se Hrvatska, svojim pokusajima da ukrade bunjevacku kulturu, blago i tvorevine, da bi srpskom narodu nanela jos vece bolove. Pamtit ce vas bunjevacka istorija, ko zlotvore.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.