Komentara: 30
Pregleda: 7495

Komunalna policija dobija veća ovlašćenja

01.02.2016. u 13:03h
Izvor: Subotica.com
Krajem prošle sedmice Vlada Srbije je usvojila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji u kojem se navodi da kom. policajci mogu legitimisati prekršioce, ali ih i privesti prekršajnom sudu.
Komunalna policija dobija veća ovlašćenja

Poslovi komunalne policije, u smislu Zakona o komunalnoj policiji, su: održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost; zatim vršenje kontrole nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz oblasti komunalne i drugih delatnosti iz nadležnosti grada; ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima grada; zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad; kao i podrška sprovođenju propisa kojima se obezbeđuje nesmetano odvijanje života u gradu, očuvanje gradskih dobara i izvršavanje drugih zadataka iz nadležnosti grada.

Komunalna policija dobija veća ovlašćenja

Po rečima Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, predloženi propisi pružiće dodatni okvir za međuopštinsku saradnju i podizanje kapaciteta svih lokalnih samouprava za bolju primenu propisa iz oblasti komunalnih nadležnosti i asistiranja inspekcijskim službama.

Pa novom Nacrtu koji će biti upućen nacionalnom Parlamentu na usvajanje ukida se i ograničavanje broj policajaca ove službe, ostavljajući slobodu lokalnim samoupravama da sami procene koliko im je potrebno ovakvih službenika.

Ukoliko se Zakon usvoji komunalni policajci će imati veće nadležnosti među kojima su ispitivanje građana (o detaljima relevantnim za konkretni slučaj), ali da građanin nije obavezan da sarađuje tim povodom. Delatnici komunalne policije imaće pravo da legitimišu kako one za koje se proceni da su načinili određeni prekršaj, tako i one koji se nalaze u neposrednoj okolini., kao i da bez odlaganja može privesti prekršioce nadležnom prekršajnom sudu.

Po još uvek aktuelnom Zakonu o KP (sl. glasnik 51/2009, član 16) ovlašćenja komunalnih policajaca su: upozorenje, usmeno naređenje, provera identiteta, dovođenje, pregledanje lica i predmeta, privremeno oduzimanje predmeta, video nadzor i upotreba sredstava prinude, i to fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje.

Komunalna policija dobija veća ovlašćenja

Kao jedna od novina u radu komunalne policije je to i da će biti posebne obuke za rad sa maloletnim licima, odnosno obaveza lokalne samouprave da obrati posebnu pažnju na edukaciju policajaca u cilju boljeg postupanja prema maloletnim sugrađanima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 7495
Povezane teme

komunalna policija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.