Komentara: 45
Pregleda: 4706

Kante za sitan otpad nisu mesto za odlaganje kućnog smeća

13.08.2019. u 11:39h
Izvor: Subotica.com
Nekoliko nedelja unazad, u korpama za sitan otpad duž Ulice Braće Radić primetna je veća količina kućnog smeća, koje se odlaže kako u korpu, tako i pored nje. Kao rezultat toga, jutros je osvanuo i apel na korpama koji su postavili stanari iz okolnih kuća, dok iz JKP "Čistoća i zelenilo" kažu da ova ulica nije usamljeni slučaj.
Kante za sitan otpad nisu mesto za odlaganje kućnog smeća

Kartoni, tetrapak od mleka i jogurta, kutija od praška, ambalaže od šampona i drugo kućno smeće, danima se nagomilava u korpama za sitan otpad duž Ulice Braće Radić, a kada ponestane mesta u korpi, otpad se odlaže i pored nje. Osim što ove korpe nisu namenjene za odlaganje komunalnog otpada iz domaćinstava, nagomilano smeće ostavlja i ružan utisak jedne od najlepših ulica u našem gradu, zbog čega su reagovali i stanari iz okolnih kuća.

- Najlepše Vas molimo da kućno smeće ne odlažete u ovu kantu. Ružno je - stoji u apelu koji je jutros osvanuo na kanti, a koji potpisuju komšije.

Iz JKP "Čistoća i zelenilo" kažu da ova pojava nije novost, već da se kućno smeće, kao i komunalni otpad iz poslovnih prostora redovno odlaže u korpe za otpatke, te da Ulica Braće Radić, nažalost, nije usamljeni slučaj.

- Dimitrije Tucovića, Rudić ulica, Štrosmajerova, po celom gradu, po autobuskim stanicama, dečjim igralištima. Svugde se odlaže komunalni otpad - kaže Elizabeta Tumbas, tehnička direktorka JKP "Čistoća i zelenilo", dodajući da najveći problem prave poslovni prostori, koji odbijaju da kupe tipske posude za odlaganje otpada. - Posle 20 časova, kada se zatvore radnje, ljudi neće da odu do kontejnera i bace smeće, a pošto nemaju svoju tipsku posudu, prosto okače smeće na korpu ili ga odlože pored nje. Nas građani zovu iz stambenih zgrada u Jo Lajoša da nam kažu kako svakog dana neko iz jedne prodavnice u Štrosmajerovoj ulici odlaže otpad u njihove kontejnere. Iako postoji uređeni sistem i Odluka grada, kontejneri, tipske posude za domaćinstva i za poslovne prostore zapremine od 120 litara, ne. Umesto da važi pravilo gde god nađeš zgodno mesto zasadi drvo, kod nas važi gde god nađeš zgodno mesto baci smeće.

Prema njenim rečima, nepropisno odlaganje komunalnog otpada iz domaćinstava i poslovnih prostora dovelo je do povećanog obima posla pojedinih Radnih jedinica preduzeća, te je tako "Higijena", koja je zadužena da u večernjim časovima pomete ulice i očisti grad, sada dobila pojačanje u vidu otvorenog kamiona koji prazni kante.

- Danju odnosimo otpad smećarima, a noću skupljamo po ulicama i nosimo otvorenim kamionom. Na Prozivci, gde stanari plaćaju odvoženje otpada jednom nedeljno, a gde je predviđeno pojačanje od dva puta, naše ekipe odnose smeće gotovo svakog dana. Ako ispraznimo kante u 13 časova, sutra do 9 ujutro sve je puno, jer nakon zatvaranja kladionica, radnji i kafića, smeće se odlaže u kontejnere koji su namenjeni za građanstvo. Tu su građani najmanje krivi, jer oni ostaju bez svojih kontejnera i nemaju gde da odlože otpad. Slična je situacija i u centru grada, gde u pojedinim ulicama nosimo smeće svaki dan, nekad i po dva puta i prestali smo da brojimo koliko puta i šta nosimo - ističe Tumbas.

Sličan problem pojavio se pre dve godine u naselju Radijalac, gde je Mesna zajednica odlučila privremeno da povuče korpe za sitan otpad postavljene duž šetališta, zbog prekomernog odlaganja kućnog smeća. Nakon toga, postavljene su kante sa poklopcem, na kojem se nalazi uzak otvor, dovoljan da se ubaci samo sitno smeće.

Pored ovog, problem predstavlja i nepravilno odlaganje komunalnog čvrstog otpada, pre svega ambalažnog, koji bi trebalo da se svede na najmanju moguću zapreminu pre odlaganja u kontejnere i tipske posude. Zbog toga je JKP "Čistoća i zelenilo" pre dve nedelje započelo podelu obaveštenja o pravilnom odlaganju otpada namenjenih vlasnicima poslovnih prostora i pojedinačnih stambenih objekata, kao potrošačima u stambenim zgradama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 45
Pregleda: 4706
Povezane vesti
Povezane teme
jkp čistoća i zelenilo smeće subotička čistoća kante za smeće ulica braće radić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.