Komentara: 24
Pregleda: 7331

"Čistoća" edukuje građane kako da pravilno odlože otpad

29.07.2019. u 16:31h
Izvor: Subotica.com
Kako bi edukovali građane da u kontejnere ne odlažu kabasti i građevinski otpad, a da sav ambalažni otpad pre odlaganja svedu na najmanju moguću zapreminu, JKP "Čistoća i zelenilo" započelo je podelu obaveštenja o pravilnom odlaganju komunalnog čvrstog otpada u tipske posude po zgradama na Radijalacu i Prozivci.
"Čistoća" edukuje građane kako da pravilno odlože otpad

Kako je saopšteno iz nadležnog preduzeća, obaveštenjima se želi skrenuti pažnja građana kako se, pre svega, treba odnositi prema životnoj sredini, ali i uputiti na koji način se pravilno odlaže komunalni otpad u kontejnere.

To znači da ne odlažu ne presavijene kartonske kutije ili plastične boce pre nego što ih prethodno ne presuju - rekao je Nikola Jovičić, rukovodilac Radne jedinice "Planiranje i razvoj" u JKP "Čistoća i zelenilo", dodajući da se u kontejnere ne odlaže ni kabasti, ni građevinski otpad. - Imamo na nekoliko lokacija na Prozivnici i Radijalcu, na primer Petra Lekovića i Šumsku ulicu, gde se konstantno pojavljuju velike količine nagomilanog otpada oko kontejnera, koji nije od građana iz zgrada, već je to otpad koji donose korisnici poslovnih prostora, ali i drugi prolaznici koji dolaze automobilima ili poluprikolicama i lageruju otpad pored kontenera ili u već prepune kontejnere. Na takvim lokacijama moramo više puta u toku nedelje da praznimo kontejnere i ne možemo ni sve da postignemo.

"Čistoća" edukuje građane kako da pravilno odlože otpad

Kako je objasnio Jovićić, kontejneri koji se nalaze na javnim površima oko stambenih zgrada, po pravilu ne bi trebalo da budu tamo, već u ograđenom i zatvorenom prostoru unutar zgrada.

- Imamo svega nekoliko svetlih primera u gradu, gde su stambene zgrade obezbedile prostor u kojem se nalaze kontejneri za komunalni otpad pod ključem i na tim lokacijama nikada nismo imali problema sa odvoženjem otpada. Gde god da su kontejneri na javnoj površini, tu se uvek, manje ili više, pojavljuju problemi - objasnio je Jovičić, naglašavajući da bi stambena zgrada mogla da prođe tehnički prijem, ona mora da ima prostor i posude za čvrsti komunalni  otpad. - Druga je priča to što su stanari tih zgrada ili kućni saveti te namenske prostorije pretvorili u vešernice, biciklane ili su napravljeni novi stanovi ili su izdati kao poslovni prostori.

"Čistoća" edukuje građane kako da pravilno odlože otpad

Iz JKP "Čistoća i zelenilo" podsećaju da dva puta godišnje, na proleće i u jesen, organizuju i akcije odvoženja kabastog i građevinskog otpada iz svih mesnih zajednica, kada građani imaju mogućnost da se reše kabastog otpada i očiste svoje podrume, tavane i bašte.

- Postoji još jedna mogućnost za sva privatna i fizička lica koja imaju veće količine komunalnog čvrstog otpada, da u poluprikolicama do 500 kilograma otpada besplatno donesu na Gradsku deponiju kako se ne bi stvarale nove divlje deponije - poručio je Jovičić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 7331

Povezane vesti

Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

odlaganje otpada

kabasti otpad

odvoženje komunalnog otpada

nikola jovičić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.