Komentara: 15
Pregleda: 8666

Jožef Kasa svojoj firmi obezbedio 20 miliona evra kod Agrobanke

22.06.2012. u 10:20h
Izvor: Blic
Firma „Azohem“ dobila je kredit od 20 miliona evra od Agrobanke, a njen predsednik Upravnog odbora Jožef Kasa je do juna prošle godine bio direktor subotičke filijale ove banke.
Jožef Kasa svojoj firmi obezbedio 20 miliona evra kod Agrobanke

„Azohem“ je vlasnik Azotare Subotica koja se nalazi u stečaju, a njen predsednik UO bio je i potpredsednik Vlade.

„Blicov“ izvor tvrdi da nije slučajno da je baš ova firma dobila kredit dok je na njenom čelu bio Kasa, koji je poznat kao dugogodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Na pitanje da li je tačno da je direktno uticao na to da 20 miliona evra bude dodeljeno Azotari koja je otišla u stečaj, Jožef Kasa odgovara da se “takav zaključak ne može izvesti”.

- Krediti su odobravani u centrali, na Izvršnom odboru banke, a ne u filijali. Filijala je samo mogla da uputi predlog. Bio sam određen od strane banke radi nadzora rada u Azotari upravo zbog obezbeđivanja plasmana - tvrdi nekadašnji gradonačelnik Subotice.

Nova Agrobanka na berzi

Nova Agrobanka je preuzela vlasničke račune hartija od vrednosti svih klijenata Agrobanke kojoj je oduzeta dozvola za rad. Klijenti Agrobanke mogu da trgovinu hartijama od vrednosti obavljaju preko Nove Agrobanke ili da bez naknade izaberu drugo investiciono društvo sa kojim će zaključiti ugovor o vođenju vlasničkih računa.

Inače, Agrobanka je tokom 2008. i 2009. godine odobravala kredite firmama koje su po pravilu propadale - ili tako što su otišle u stečaj, bankrotirale, ili su bile u fazi restrukturiranja.


Ovo nije jedinstven primer ovako odobrene pozajmice. Kako “Blic” saznaje, sporni krediti odobravani su vlasnicima firmi koji su ili bili u sprezi sa političarima, ili i sami u prošlosti bili na visokim državnim funkcijama. Neki od njih su hapšeni, nalazili se i na čelu velikih srpskih firmi, dok je o pojedinim zajmodavcima Agrobanke javnost već čula po koruptivnim radnjama.

„Blic“ saznaje da je, primera radi, kompaniji “Plima holding”, koja je u postupku restrukturiranja, a čiji je vlasnik Božin Milićević uhapšen zbog malverzacija teških šest miliona evra, odobreno oko 19 miliona evra.

Jožef Kasa svojoj firmi obezbedio 20 miliona evra kod Agrobanke

Bankrotiranom „Habitfarmu“ i povezanim licima Agrobanke, čiji je vlasnik Radoslav Sekulić učestvovao u aferi sa citostaticima, odobreno je oko 60 miliona evra, saznaje „Blic“ od izvora upoznatog sa dešavanjima u Agrobanci.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 8666

Povezane vesti

Povezane teme

Jožef Kasa

azohem

agrobanka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.